Πολιτική

Είναι καλή πρόταση για τη ΝΔ η υποψηφιότητα Μπελέρη;

Είναι καλή πρόταση για τη ΝΔ η υποψηφιότητα Μπελέρη;

Πηγή Φωτογραφίας: Balkaninsight.com

Η παρουσία του Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο μπορεί να λειτουργήσει σαν "μαγνήτης" για τη συντηρητική βάση της ΝΔ.

ίναι γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έχει έλλειμμα δεξιού προφίλ. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό το έλλειμμα δεν το πλήρωνε πολιτικά είτε γιατί δε φαινόταν είτε γιατί αν και ήταν ορατό, ήταν συγχρόνως και ανεκτό λόγω του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τώρα όχι μόνον η κυβερνώσα Αριστερά δεν υπάρχει ως απειλή, αλλά και η Νέα Δημοκρατία υπερακόντισε με τις πολιτικές της, σε συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα, τις αντοχές συντηρητικών ψηφοφόρων της. 

Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, με μια μικρή αίσθηση ανησυχίας να επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ζητά έναν ή δύο υποψηφίους που μπορούν να προσεγγίσουν ένα ακροατήριο που η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να χάσει λόγω κυρίως της θέσπισης του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Η απόσυρση της κυρίας Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου έχει διευρύνει το χάσμα σε αυτόν τον τομέα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει αναφερθεί το όνομα του Φρέντι Μπελέρη, του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας στη Βόρεια Ήπειρο, ο οποίος κρατείται φυλακισμένος από το καθεστώς του Έντι Ράμα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν ο Πρωθυπουργός προσθέσει τελικά τον φυλακισμένο Μπελέρη  στον κατάλογο των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, θα απαντήσει πρώτα απ’ όλα στην πρόκληση του Έντι Ράμα και ταυτόχρονα θα αναδείξει περαιτέρω το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, θα ικανοποιήσει ένα δεξιό ακροατήριο γνωστό για τις εθνικές του ευαισθησίες και τις ανησυχίες του για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο

Είναι σημαντικό να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι ένας υποψήφιος με δεξιό προφίλ μπορεί τελικά να έχει αρνητικό ισοζύγιο εισροών-εκροών για τη Νέα Δημοκρατία. Οι ψήφοι που θα φέρει να είναι λιγότεροι από αυτούς που θα διώξει. Με την υποψηφιότητα Μπελέρη αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει. Θα είναι μια υποψηφιότητα εθνικού ακροατηρίου, που μόνον θα προσθέσει. 

Εν ολίγοις, ο Φ. Μπελέρης είναι ο υποψήφιος που αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό βέβαια, αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι αναζητούν έναν τέτοιο υποψήφιο.

Το ερώτημα είναι, πού είναι το ζήτημα και πιο συγκεκριμένα, ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να φρενάρουν την υποψηφιότητα Μπέγερη;

Υπάρχει ο φόβος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας. Και αυτό γιατί, παρόλο που ο Μπελέρης ανήκει στην ελληνική εθνική μειονότητα, είναι Αλβανός πολίτης και υπάγεται στη δικαιοδοσία των αλβανικών αρχών. Το γεγονός ότι η Αλβανία έχει ελάχιστη σχέση με το κράτος δικαίου δεν φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα.

Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί πιέσεις από φίλους και συμμάχους ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν πρέπει να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της υπόθεσης Μπελέρη.

Πρόκειται για κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα, που η ελληνική κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία καλούνται να σταθμίσουν πριν προχωρήσουν στην ένταξη του Φ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments