SPOTLIGHTS

Μία στις δύο γυναίκες αντιμέτωπη με προκλήσεις λόγω φύλου – Παραμένει το μισθολογικό χάσμα

Μία στις δύο γυναίκες αντιμέτωπη με προκλήσεις λόγω φύλου – Παραμένει το μισθολογικό χάσμα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Tο 78,5% πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις και το 77% θεωρεί ότι το μισθολογικό χάσμα στην ελληνική αγορά εργασίας μεταξύ φύλων υφίσταται ακόμη

Tο 78,5% πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις και το 77% θεωρεί ότι το μισθολογικό χάσμα στην ελληνική αγορά εργασίας μεταξύ φύλων υφίσταται ακόμη

Μία στις δύο γυναίκες έχουν βιώσει προκατάληψη ή διάκριση λόγω φύλου, ενώ έχουν αντιμετωπίσει και προκλήσεις στην εξέλιξή τους λόγω του φύλου τους.

Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με τη Microsoft για την ανάδειξη των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο.

Tο 82% θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρότερες πολιτικές για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων στον χώρο εργασίας

Σκοπός της έρευνας ήταν αφενός η χαρτογράφηση και αποτύπωση της αντίληψης των γυναικών για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και αφετέρου η ανάδειξη βασικών ζητημάτων που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Η συμμετοχή στην έρευνα ήταν εθελοντική, απευθυνόταν αποκλειστικά σε γυναίκες εργαζόμενες σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής, και περιελάμβανε τη συμπλήρωση ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου.

Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφορικά με τις προκλήσεις στον χώρο εργασίας, μία στις δύο γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν βιώσει προκατάληψη ή διάκριση λόγω φύλου, καθώς και ότι έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εξέλιξή τους λόγω του φύλου τους.

Επιπλέον, το 78,5% πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις και το 77% θεωρεί ότι το μισθολογικό χάσμα στην ελληνική αγορά εργασίας μεταξύ φύλων υφίσταται ακόμη, καθώς και ότι έχει συναντήσει περιπτώσεις όπου άνδρες τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης.

Τέλος, παρότι 1 στις 2 ερωτηθείσες πιστεύει ότι έχει υπάρξει βελτίωση σε θέματα ισότητας στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, το 82% του συνόλου των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρότερες πολιτικές για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων στον χώρο εργασίας.

Η πρωτοβουλία «Empowering Women 45+»

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας, το ΕΒΕΑ, το ΕΕΔΕΓΕ και η Microsoft στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, δημιούργησαν την πρωτοβουλία «Empowering Women 45+», ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για μία επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας και καριέρας.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε 100 άνεργες γυναίκες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και περιλαμβάνει σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, κύκλους συμβουλευτικής (Coaching), καθώς και επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό και πιστοποιήσεις.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΕΒΕΑ, ως 31 Μαρτίου 2024.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και για την πρωτοβουλία «Empowering Women 45+», η  πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας, εξαιτίας του φύλου τους. Τα έμφυλα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, η ανισότητα των αμοιβών και η δυσκολία εναρμόνισης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής παραμένουν σημαντικά εμπόδια στο δρόμο προς την ισότητα. Χρειάζεται, επομένως, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπισή τους, με θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και με θετική, έμπρακτη κινητοποίηση από την πλευρά των επιχειρήσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments