Πολιτική

Ευρωεκλογές: Γιατί δεν είναι δεδομένο το 33% για τη ΝΔ

Ευρωεκλογές: Γιατί δεν είναι δεδομένο το 33% για τη ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Χαλαρή ψήφος, ακρίβεια και κυβερνητική φθορά είναι παράγοντες κινδύνου για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Βιώνουμε τις περυσινές ημέρες. Λίγο πριν από τις εκλογές και πάλι τα γνωστά τρολ, μαζί με κάποιους φανατισμένους βουλευτές θέλουν να ξαναστήσουν το σκηνικό της έντασης και του διχασμού. Από κοντά και οι συνήθεις χρήσιμοι ηλίθιοι. Δεν μπόρεσαν να διδαχθούν από το περσινό πρωτοφανές χαστούκι, συνεχίζουν απτόητοι την ίδια τακτική. Οι πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως είναι άδικος ο κόπος τους. Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τα κόμματα που έπονται είναι σημαντική, αν και το χρονικό διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές είναι σχετικά μεγάλο. 80 περίπου μέρες είναι πολιτικός χρόνος μέσα στον οποίον ενδέχεται να συμβούν πολλά. 

Η πλειοψηφία των πολιτών ενδιαφέρεται για την ακρίβεια και την οικονομική κατάστασή τους, η οποία απειλείται από την ακρίβεια στα τρόφιμα. Αυτό είναι γνωστό και εκπλήσσεται κανείς που η νοημοσύνη της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να μην το καταλαβαίνει πλήρως.

Η κυβέρνηση θα υποστεί απώλειες λόγω της αναπόφευκτης κυβερνητικής φθοράς και λόγω της χαλαρότητας της ψήφου στις Ευρωεκλογές. Επιπλέον, θα καταβάλει ένα ορισμένο πολιτικό κόστος για το γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου και τη συναφή αντιπαράθεση με την Εκκλησία. Ως εκ τούτου, ο στόχος του 33% είναι εφικτός, αλλά απαιτεί προσπάθεια και κυρίως, σοβαρότητα. Η σύγκριση θα γίνει με τις Ευρωεκλογές του 2019, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με τις πιο πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2027. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα έχει τρία ολόκληρα χρόνια για να αναπτύξει το έργο της, χωρίς πρακτικά να υπάρχει μια μείζων αντιπολίτευση. Όταν το δεύτερο κόμμα έρχεται δεύτερο με 16-20 μονάδες διαφορά από την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν υπάρχει αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Προς το παρόν, το πρόβλημα εντοπίζεται στο επίπεδο της αντιπολίτευσης, όπου η τρίτη θέση ισοδυναμεί με υποβιβασμό σε άλλη κατηγορία.  Για αυτό, αυτός ο διαγκωνισμός σε υπερβολές, σε fake news εντελώς χοντροκομμένα, στη γνωστή εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και στα παραληρήματα κάποιων ευρωβουλευτών στην ευρωβουλή. Επί πλέον, το τρίτο κόμμα μάλλον θα βρεθεί μπροστά σε εσωκομματική κρίση, με πιθανότερη εξέλιξη την εκπαραθύρωσή του ηγέτη.

Είναι σαφές πως κάθε κόμμα βάζει και το στοίχημά του. Με μικρότερα ρίσκα αναμφίβολα το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, το παρήγορο είναι πως αυτή τη φορά δεν αμφισβητούνται οι δημοσκοπήσεις, αν και παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους. Εδώ το πάθημα έγινε μάθημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments