Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Σκληρή κόντρα φιλελεύθερων και ακροδεξιάς για την τρίτη θέση

Ευρωεκλογές: Σκληρή κόντρα φιλελεύθερων και ακροδεξιάς για την τρίτη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η προεκλογική εκστρατεία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των αποτελεσμάτων, ειδικά σε χώρες όπου η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος, ιδίως στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία.

Ένας σφιχτός αγώνας για την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζεται μεταξύ της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe, η οποία ανακτά το πλεονέκτημα έναντι της ακροδεξιάς ομάδας ID και της συντηρητικής δεξιάς ομάδας CRE, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Europe Elects for Euractiv .

Μετά την απώλεια της τρίτης θέσης σε αριθμό εδρών από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (CRE) και την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) τον Νοέμβριο, οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι η φιλελεύθερη ομάδα Renew έχει ανακτήσει το προβάδισμα με 87 έδρες. Η ID έρχεται στην τέταρτη θέση με 82 θέσεις και η CRE στην πέμπτη θέση με 81 θέσεις.

Με τέτοιους παρόμοιους αριθμούς και μια συνεχιζόμενη μάχη για την τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη θέση τον περασμένο μήνα, και οι τρεις ομάδες πλησιάζουν την ψηφοφορία του Ιουνίου εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας.

Ως εκ τούτου, η προεκλογική εκστρατεία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των αποτελεσμάτων, ειδικά σε χώρες όπου η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος, ιδίως στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία.

Το αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού θα καθορίσει πόσο θα αποδυναμωθεί ο σημερινός συνασπισμός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), των Φιλελευθέρων (Renew Europe) και του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε ποιο βαθμό το δεξιό μέρος του ημικυκλίου θα μπορεί να μπλοκάρει νομοθετικές διαδικασίες.

Στο μεταξύ, μια σκληρή μάχη διεξάγεται μεταξύ των ομάδων των Πρασίνων/ALE και της Αριστεράς για την κατάκτηση της έκτης θέσης, με 51 και 46 έδρες αντίστοιχα.

Αποφασιστικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι εάν το νέο κόμμα, η Συμμαχία Sahra Wagenknecht, η οποία αναμένεται να λάβει τρεις έδρες, θα ενταχθεί τελικά στην ομάδα της Αριστεράς. Όσον αφορά τους Πράσινους, στόχος είναι να επεκταθούν προς τα νότια και τα ανατολικά, αντιμετωπίζοντας την αποδυνάμωση των παραδοσιακών προπυργίων τους, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments