Διεθνή

Πληθαίνουν οι δραματικές προειδοποιήσεις για επερχόμενο πόλεμο στην Ευρώπη

Πληθαίνουν οι δραματικές προειδοποιήσεις για επερχόμενο πόλεμο στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

"Προπολεμική" η κατάσταση στην Ευρώπη, τονίζει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος κινείται στη "γραμμή" του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κινείται ανοιχτά πλέον στο πλαίσιο της προσέγγισης του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Το σενάριο ενός πολέμου στην ευρωπαική ήπειρο είναι πλέον στο τραπέζι.

Τουσκ: Προπολεμική η εποχή στην Ευρώπη

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια “προπολεμική εποχή” και εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη Ρωσία, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

“Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πια μια έννοια από το παρελθόν”, είπε σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. “Είναι αληθινός και ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια”, σημείωσε, όπως μεταδίδει το BBC.

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ένας νέος καταιγισμός ρωσικών πυραύλων έπληττε στόχους στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, ο Πολωνός πρωθυπουργός απαντά: «Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον έννοια του παρελθόντος. Είναι αληθινός, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό σήμερα είναι ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Δεν έχουμε βιώσει τέτοια κατάσταση από το 1945». Προσθέτει επίσης ότι, αν και φαίνεται καταστροφικό ειδικά για τις νεότερες γενιές, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την άφιξη μιας νέας εποχής».

Χρησιμοποίησε την πρώτη του συνέντευξη στο εξωτερικό από τότε που επέστρεψε στην εξουσία ως πρωθυπουργός της Πολωνίας στα τέλη του περασμένου έτους για να απευθύνει μια άμεση έκκληση στους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την άμυνά της.

Ανεξάρτητα από το εάν θα είναι ο Τζο Μπάιντεν ή ο Ντόναλντ Τραμπ που θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ο κ. Τουσκ υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα γινόταν πιο ελκυστικός εταίρος για τις ΗΠΑ εάν γινόταν πιο αυτάρκης στρατιωτικά.

Δεν πρόκειται για την επίτευξη στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ ή τη δημιουργία “παράλληλων δομών με το ΝΑΤΟ”, είπε. Η Πολωνία ξοδεύει τώρα το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να είναι διανοητικά προετοιμασμένη να αγωνιστεί για την ασφάλειά της.

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμάζονται για πόλεμο, αν θέλουν την ειρήνη

Δεν πρόκειται για την πρώτη προειδοποίηση Τουσκ ότι η ήπειρος έχει εισέλθει σε προπολεμική εποχή. Μιλώντας σε άλλους κεντροδεξιούς Ευρωπαίους ηγέτες, εξέπεμψε παρόμοιο μήνυμα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε από τους συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη “πόλεμος” στις δηλώσεις τους στις Συνόδους Κορυφής, επειδή οι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθάνονται ότι απειλούνται. Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι του απάντησε πως ο πόλεμος στην ανατολική Ευρώπη δεν είναι πλέον μια αφηρημένη ιδέα.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί το “καμπανάκι”, που έκρουσε σχετικά πριν από δύο εβδομάδες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

“Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο αν θέλει ειρήνη, είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, εκτιμώντας ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, αν νικήσει.

«Αν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η αξιοπιστία της Ευρώπης θα μηδενιστεί», είχε δηλώσει ο Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξη. Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «αντίπαλο» και όχι εχθρό, ο Μακρόν τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να μην έχει κόκκινες γραμμές, καθώς κάτι τέτοιο θα έδειχνε αδυναμία προς το Κρεμλίνο και θα ενθάρρυνε τη συνέχιση της εισβολής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μακρόν είχε υπογραμμίσει ότι δεν θα ξεκινούσε ποτέ μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας και ότι το Παρίσι δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία «έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον γαλλικών συμφερόντων εντός και εκτός Γαλλίας».

Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ίδιος ανέφερε ότι το Κίεβο βρίσκεται σε μια «δύσκολη» κατάσταση επί του πεδίου και ως εκ τούτου απαιτείται μεγαλύτερη υποστήριξη από τους συμμάχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments