Γεωπολιτικά

Μέση Ανατολή: Το Ιράν απειλεί με αντίποινα μετά την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό

Μέση Ανατολή: Το Ιράν απειλεί με αντίποινα μετά την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό

Πηγή Φωτογραφίας: Ambassadors and representatives of diplomatic missions accredited in Russia stand at attention as they attend a flower laying ceremony at the memorial in memory of the victims of the terrorist attack at the Crocus City Hall concert venue a week after the attack in Krasnogorsk, outside Moscow on March 30, 2024. (SERGEI ILNITSKY / POOL / AFP)

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μετά την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό - Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ιράν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επίθεση

Οι ΗΠΑ «ενημέρωσαν απευθείας» το Ιράν πως δεν είχαν «καμιά ανάμιξη», ούτε διέθεταν ενημέρωση εκ των προτέρων, για την αεροπορική επιδρομή σε παράρτημα της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δυο ανώτατοι αξιωματικοί αυτού του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο οποίος επικαλείται πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση.

Οι αναλυτές πάντως είναι διχασμένοι ως προς το αν η επίθεση στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας θα πυροδοτήσει μεγαλύτερη έκρηξη βίας.

Ο Jon Alterman του think tank CSIS της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η επίθεση πιθανώς αντανακλά την πεποίθηση του Ισραήλ ότι τέτοια χτυπήματα είναι αποτρεπτικά και κάνουν μια ευρύτερη σύγκρουση λιγότερο, παρά περισσότερο, πιθανή.

«Οι Ισραηλινοί είναι πεπεισμένοι ότι αν επιδιώξουν να κάνουν πίσω, η απειλή θα αυξηθεί και δεν θα μειωθεί. Είναι πεπεισμένοι ότι όσο κάνουν κάτι τέτοιο σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι αντίπαλοί τους θα αποτρέπονται», ανέφερε.

Ωστόσο, ο Στίβεν Κουκ, αναλυτής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, είδε πιθανότητες κλιμάκωσης.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης μπορούν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στους πληρεξούσιους στο Ιράκ και τη Συρία, θέτοντας και πάλι σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις», είπε. «Οι Ιρανοί θα μπορούσαν επίσης να κατευθύνουν τη Χεζμπολάχ να κλιμακώσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, οι οποίες γίνονται όλο και πιο τολμηρές και πολυάριθμες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments