Τεχνολογία

Τι είναι αυτό το ροζ πλασματάκι στον πάτο του Ειρηνικού;

Τι είναι αυτό το ροζ πλασματάκι στον πάτο του Ειρηνικού;

Πηγή Φωτογραφίας: Smartex Project/NERC

Συστάσεις με το «γουρουνάκι της Μπάρμπι»

Άγνωστα στην επιστήμη πλάσματα που μοιάζουν να έρχονται από άλλο πλανήτη ανακαλύφθηκαν σε μια αχανή έκταση του Ειρηνικού όπου σχεδιάζονται αμφιλεγόμενες εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας.

Ένα θαλάσσιο αγγούρι με ζωηρό ροζ χρώμα, το οποίο οι ερευνητές βάφτισαν χαϊδευτικά «γουρουνάκι της Barbie», είναι ένα από τα ζώα που φωτογραφήθηκαν σε βάθος 4-5 χιλιάδων μέτρων στη λεγόμενη «Ζώνη Κλάριον-Κλίπερτον», η οποία έχει έκταση 4,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το γουρουνάκι της Μπάρμπι ανήκει στην ομάδα των ολοθούριων, ζώων που οι περισσότεροι γνωρίζουν ως θαλάσσια αγγούρια. Πιθανώς πρόκειται για άγνωστο είδος του γένους Amperima, συγγενικό με ένα άλλο, ασπριδερό είδος που εντοπίστηκε σε διαφορετική περιοχή.

Το χαϊδευτικό του όνομα προτάθηκε από την Μπέτανι Φλέμινγκ, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, η οποία παρακολούθησε την ταινία Barbie μαζί με τους συναδέλφους της στη διάρκεια πτήσης προς την Κόστα Ρίκα.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι πολλά από αυτά τα είδη είναι νέα στην επιστήμη» δήλωσε στο IFLScience ο Ρίγκαν Ντρέναν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, το οποίο συμμετείχε στην αποστολή που οργάνωσε το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας.

Δεδομένου ότι σε αυτά τα βάθη υπάρχει ελάχιστη διαθέσιμη τροφή, η πυκνότητα των ζώων σε αυτό το αχανές οικοσύστημα είναι πολύ χαμηλή, επισήμανε ο ερευνητής.

Τα θαλάσσια αγγούρια, όπως και τα περισσότερα άλλα ζώα που ζουν στον πυθμένα των ωκεανών, εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από το λεγόμενο «θαλάσσιο χιόνι», οργανικά σωματίδια που πέφτουν στον βυθό.

Ακόμα, οι ερευνητές εντόπισαν ένα ψάρι-γρεναδιέρο, ένα από τα ελάχιστα σπονδυλωτά ζώα που μπορούν να αντέξουν τις ακραίες πιέσεις σε αυτά τα βάθη.

Υποστηρίζουν επίσης ότι τα ορυχεία στον βυθό θα είχαν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ό,τι τα ορυχεία στην ξηρά, και επιπλέον θα έλυναν τα προβλήματα εφοδιασμού που προκύπτουν όταν μια χώρα μονοπωλεί την παραγωγή συγκεκριμένων μετάλλων.

Τον Ιανουάριο, η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που έδωσε πράσινο φως για εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας εντός των χωρικών υδάτων της, αν και η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα επιβάλλει αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Όσον αφορά τις εξορύξεις σε διεθνή ύδατα, συμπεριλαμβανομένης της Ζώνης Κλάριον-Κλίπερτον, η απόφαση αναμένεται το 2025 από τον αρμόδιο οργανισμό του ΟΗΕ, τη Διεθνή Αρχή Θαλάσσιων Βυθών.

Περισσότερες από 30 χώρες έχουν ζητήσει απαγόρευση της πρακτικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments