Γεωπολιτικά

Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία: «Μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες για ισχυρότερο ΝΑΤΟ»

Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία: «Μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες για ισχυρότερο ΝΑΤΟ»

Πηγή Φωτογραφίας: Flags fly outside NATO headquarters in Brussels, Belgium, November 16, 2022. REUTERS/Yves Herman

Οι τρεις τους συνυπογράφουν ένα άρθρο στο Politico, με το οποίο εκφράζουν την επιθυμία για ένα κοινό ευρωπαϊκό «μπλοκ» υπέρ της Ουκρανίας. Κατά την άποψη των τριών υπουργών, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να επωμιστούν το μερίδιο που τους αναλογεί στο συλλογικό βάρος του ΝΑΤΟ και να επιδείξουν ετοιμότητα να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης

Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ευρώπης σε αυτήν την, πολύ κρίσιμη για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, στιγμή; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ και πολλούς και στο οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, ενώ οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί ακόμη περισσότερο, κάποιοι άλλοι ότι πρέπει να κρατήσει αποστάσεις ή και να απεμπλακεί εντελώς. Στο ιδιότυπο αυτό μπρα-ντε-φερ, που παίζεται τους τελευταίους μήνες στα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια στην Ευρώπη προσπαθούν να απαντήσουν τρεις υπουργοί από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η «μεγάλη στιγμή» είναι τώρα και ότι στον πόλεμο αυτόν παίζεται όχι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και το μέλλον των δικών τους χωρών και όλης της Ευρώπης. Η Αναλένα Μπέμπροκ είναι η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Ο Στεφάν Σεζουρνέ είναι υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας. Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι είναι υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Οι τρεις τους συνυπογράφουν ένα άρθρο στο Politico, με το οποίο εκφράζουν την επιθυμία για ένα κοινό ευρωπαϊκό «μπλοκ» υπέρ της Ουκρανίας. Κατά την άποψη των τριών υπουργών, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να επωμιστούν το μερίδιο που τους αναλογεί στο συλλογικό βάρος του ΝΑΤΟ και να επιδείξουν ετοιμότητα να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης. «Πριν από εβδομήντα πέντε χρόνια, η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον για να διασφαλίσει την ασφάλεια της επικράτειάς μας, την ασφάλεια του λαού μας και τη διατήρηση των κοινών μας αξιών: ατομική ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία και κράτος δικαίου. Εκτοτε, το ΝΑΤΟ έχει γίνει η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία, διασφαλίζοντας την ελευθερία των 32 χωρών-μελών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σήμερα, όμως, οι αρχές αυτές δοκιμάζονται όσο ποτέ», γράφουν. Για περισσότερα από δύο χρόνια, η Ρωσία δεν διεξάγει απλώς έναν αδικαιολόγητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει, επανειλημμένα, γυρνώντας την πλάτη του σε δεκαετίες προσεγγίσεων ότι η αυτοκρατορική του φιλοδοξία φτάνει πολύ πέρα από την Ουκρανία. Οτι αυτό στο οποίο επιτίθεται είναι στην πραγματικότητα η ίδια η ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments