Οικονομία

Εισφορές: Η αύξηση του κατώτατου μισθού ξεκλειδώνει μεγαλύτερη μείωση

Εισφορές: Η αύξηση του κατώτατου μισθού ξεκλειδώνει μεγαλύτερη μείωση

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Στο τραπέζι τίθεται εκ νέου η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας με υψηλότερα ποσοστά, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί και το αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων για περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους για τις επιχειρήσεις.

Πώς η αύξηση του κατώτατου μισθού ξεκλειδώνει την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Στο τραπέζι τίθεται εκ νέου η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας με υψηλότερα ποσοστά, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί και το αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων για περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους για τις επιχειρήσεις.

Το θέμα επανήλθε μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση, η οποία έφθασε το 6,4% και διαμόρφωσε τις κατώτατες αμοιβές από τα 780 στα 830 ευρώ.

Έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία

Η συγκεκριμένη αύξηση – εκτός από την βελτίωση του εισοδήματος των 600.000 μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό – θα επιφέρει και επιπλέον έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω των εισφορών που θα αντιστοιχούν στους νέους αυξημένους μισθούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού οι ασφαλιστέες αποδοχές αυξάνονται, κατά προσέγγιση, κατά 140 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα επιπλέον έσοδα από τους αυξημένους μισθού υπολογίζονται στα 324,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η αύξηση των εσόδων «ανοίγει ένα παράθυρο» για μεγαλύτερη μείωση των εισφορών.

Οι διαφορές

Η κυβέρνηση επισήμως έχει δεσμευτεί για νέα αλλά συγκρατημένη μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε δύο δόσεις προς το τέλος της θητείας της. Αντιθέτως ο ΣΕΒ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους τουλάχιστον κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες και συνδέει το θέμα αυτό με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η διαφορά των δύο θέσεων είναι δύσκολο να «γεφυρωθεί», καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις στις εισφορές κατά την προηγούμενη τετραετία και επισημαίνει ότι «τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά».

Η κυβερνητική δέσμευση προβλέπει μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μια ακόμα ποσοστιαία μονάδα σε δύο δόσεις. Μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027.

Ο κ. Πάνος Τσακλόγλου «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισφορές χρηματοδοτούν άλλες δαπάνες» σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου και τονίζει ότι «οι μισές περίπου συντάξεις, καταβάλλονται από το φορολογούμενο και όχι από τους εργαζόμενους». Ως εκ τούτου μια περικοπή σε αυτό τον τομέα είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Πάντως ο υφυπουργός Εργασίας παραδέχεται ότι η μείωση της λεγόμενης «φορολογικής σφήνας» – δηλαδή της διαφοράς ανάμεσα σε αυτό που πληρώνει ο εργοδότης και σε αυτό που λαμβάνει ο εργαζόμενος – έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, δηλαδή μεγαλύτερη απασχόληση.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΒ ζητά να συνδεθεί η αύξηση στον κατώτατο μισθό με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρώντας ότι η μείωση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ενδεικτική είναι η αναφορά του Συνδέσμου στο σχετικό υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας στο οποίο σημειώνει αναφέρει πως «οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού πρέπει να συνοδεύεται από μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας τουλάχιστον κατά 2,6% το 2025-2027, ώστε να αρχίσει να προσεγγίζει το μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ».

Οι μειώσεις μέχρι τώρα

Κατά την προηγούμενη τετραετία οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τις μειώσει περαιτέρω κατά μία μονάδα στη διάρκεια αυτής της τετραετίας – μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027.

Το δημοσιονομικό κόστος για κάθε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Μετά τις – μέχρι σήμερα – μειώσεις κατά 4,4 μονάδες, οι εισφορές έχουν διαμορφωθεί ως εξής: εισφορά ασφαλισμένων 13,87%, εργοδοτών 22,29%, σύνολο 36,16%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments