Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Ο Γκέερτ Βίλντερς αφαιρεί το Nexit από το πρόγραμμά του

Ευρωεκλογές: Ο Γκέερτ Βίλντερς αφαιρεί το Nexit από το πρόγραμμά του

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Αποσύρεται η θέση για έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε.

Ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την υπόσχεσή του για δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Nexit), σύμφωνα με το μανιφέστο του κόμματός του για τις ευρωεκλογές που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (5 Απριλίου).

Το Κόμμα Ελευθερίας του (PVV) κέρδισε μια μεγάλη νίκη στις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν επίσης φαβορί στις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου στην Ολλανδία.

Ενώ το μανιφέστο για τις εκλογές του Νοεμβρίου ανέφερε ξεκάθαρα: «το PVV θέλει ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα για το Nexit [«Έξοδος της Ολλανδίας»]» , μια τέτοια δέσμευση απουσιάζει από την εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Wilders, από την εκλογική του νίκη, αγωνίζεται να πείσει άλλα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση – κυρίως λόγω των ισλαμοφοβικών και αντι-ΕΕ απόψεών του. Αλλά η υπόσχεσή του να μην είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες μεταξύ του PVV του και τριών άλλων κομμάτων στα δεξιά του διοικητικού συμβουλίου. Διαπραγματεύσεις που είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Ο τόνος του μανιφέστου, ωστόσο, παραμένει έντονα ευρωσκεπτικιστικός: «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό υπερκράτος για εμάς […] θα εργαστούμε σκληρά για να αλλάξουμε την Ένωση εκ των έσω », επισημαίνει. «Η συνεργασία με άλλες χώρες είναι καλή, αλλά διατηρώντας την κυριαρχία και την εθνική μας ταυτότητα. »

Το PVV ζήτησε να σταματήσει η «επέκταση των μη εκλεγμένων ευρωκρατών στις Βρυξέλλες» και επέκρινε το «αληθινό τσουνάμι» των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κανονισμών.

«Εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε αν τρώμε κρέας, πετάμε ή οδηγούμε αυτοκίνητο βενζίνης. Όχι στις Βρυξέλλες », αναφέρει το μανιφέστο.

Το PVV απέτυχε να κερδίσει ούτε μία έδρα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Ολλανδία στις επερχόμενες ψηφοφορίες.

Το κόμμα είναι μέρος της ομάδας Identity and Democracy (ID), η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Γαλλική Εθνική Συσπείρωση και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μεταξύ των μελών της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments