Διεθνή

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν λέει ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα θεωρηθεί νομικά γενοκτονία

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν λέει ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα θεωρηθεί νομικά γενοκτονία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν πιστεύει ότι οι διεθνείς αξιωματούχοι θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα συνιστά νομικά γενοκτονία, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε τοπικό τζαμί την περασμένη εβδομάδα.

«Αν θέλετε να το κάνετε ως εφαρμογή του νόμου, πιστεύω ότι θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για γενοκτονία και έχουν άφθονα στοιχεία για να το κάνουν», είπε ο Warren για την υπόθεση ενώπιον του ICJ.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν πιστεύει ότι οι διεθνείς αξιωματούχοι θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα συνιστά νομικά γενοκτονία, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε τοπικό τζαμί την περασμένη εβδομάδα.

«Αν θέλετε να το κάνετε ως εφαρμογή του νόμου, πιστεύω ότι θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για γενοκτονία και έχουν άφθονα στοιχεία για να το κάνουν», είπε ο Warren (D-Mass.) την Παρασκευή ενώ έλαβε ερωτήσεις από το κοινό κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωση στο Ισλαμικό Κέντρο της Βοστώνης στο Wayland της Μασαχουσέτης. Ένα βίντεο με τα σχόλια του Warren που δημοσιεύτηκε στο X από έναν δημοσιογράφο του GBH News άρχισε να κυκλοφορεί τη Δευτέρα. Το γραφείο του Γουόρεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του γερουσιαστή στο POLITICO σύμφωνα με την Kelly Garrity.

Η Warren ρωτήθηκε σχετικά με μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που έκρινε ότι το Ισραήλ ήταν «εύλογο» ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα και για τη δική της γνώμη για το θέμα. Εκπρόσωπος της Γουόρεν είπε σε δήλωση στο POLITICO τη Δευτέρα ότι η γερουσιαστής «σχολίασε τη συνεχιζόμενη νομική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, μη συμμεριζόμενη τις απόψεις της σχετικά με το εάν συμβαίνει γενοκτονία στη Γάζα».

Η Warren έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από την αριστερή πλευρά της από την έναρξη της κρίσης στη Γάζα. Ο προοδευτικός γερουσιαστής εξέφρασε αρχικά την πλήρη υποστήριξή του στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά καθώς η διεθνής κριτική χτίστηκε για τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, ακροαριστερές ομάδες άρχισαν να διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία της και το σπίτι της στο Κέιμπριτζ, καλώντας την να υποστηρίξει μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να σταματήσει την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Η Warren έχει γίνει ολοένα και πιο έντονη στην κριτική της κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τους τελευταίους μήνες. Τον Ιανουάριο, υποστήριξε την ιδέα της επιβολής περιορισμών στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, λέγοντας στο X ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να γράψουν λευκή επιταγή για μια δεξιά κυβέρνηση που επιδεικνύει φρικτή περιφρόνηση για τις ζωές των Παλαιστινίων». Μετά τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σκότωσαν επτά εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανο-Καναδού διπλού υπηκόου, ο Γουόρεν είπε στο CNN ότι το Κογκρέσο «έχει την ευθύνη να ενεργήσει» και «δεν μπορεί να εγκρίνει την πώληση όπλων σε μια χώρα που είναι κατά παράβαση» των νόμων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των νόμων που αφορούν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments