Γεωπολιτικά

Αυστηρή προειδοποίηση Ισραήλ σε Άγκυρα: Η επιλογή υποστήριξης της Χαμάς θα έχει οικονομικό τίμημα

Αυστηρή προειδοποίηση Ισραήλ σε Άγκυρα: Η επιλογή υποστήριξης της Χαμάς θα έχει οικονομικό τίμημα

Πηγή Φωτογραφίας: rmoured vehicles of the Israel Defense Forces (IDF) are seen during their ground operations at a location given as Gaza, as the conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas continues, in this handout image released on November 1, 2023. Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Ο Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει την Χαμάς και εμείς θα απαντήσουμε αναλόγως».

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην «μονομερή παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία επιβάλλοντας τους δικούς του εμπορικούς περιορισμούς, προειδοποίησε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών μετά την απόφαση της Αγκυρας να περιορίσει τις εξαγωγές σειράς προϊόντων προς το Ισραήλ.

Ο Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει την Χαμάς και εμείς θα απαντήσουμε αναλόγως».

Η Άγκυρα επέβαλε από σήμερα περιορισμούς στην εξαγωγή σειράς προϊόντων αντιδρώντας στον πόλεμο στην Γάζα και ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη οργή του τουρκικού πληθυσμού για την διατήρηση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, είχε προαναγγείλει ότι η Τουρκία θα επιβάλει σειρά νέων κυρώσεων κατά του Ισραήλ, επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιτρέπει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

«Η απόφαση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το Ισραήλ να κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει την διαρκή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας.

Οι περιορισμοί αφορούν 54 προϊόντα, ανάμεσά τους κατασκευαστικά υλικά από χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο, καθώς επίσης και καύσιμα αεροσκαφών.

Το υπουργείο διευκρινίζει επίσης ότι «η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ για στρατιωτικούς σκοπούς» δεν επιτρέπεται «εδώ και καιρό».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου εκδίδεται αφού η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ εμπόδισε τουρκικό αίτημα για ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

Η τουρκική κυβέρνηση υπό πίεση Ο πόλεμος στην Γάζα έδωσε τέλος στην εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων το 2022 έπειτα από ένταση πολλών ετών.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μία από τις πλέον επικριτικές φωνές του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος».

Ο Ερντογάν, ο οποίος ανακάλεσε στις αρχές του Νοεμβρίου τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, είχε ωστόσο δηλώσει ότι «η πλήρης ρήξη» των σχέσεων με το Ισραήλ είναι αδύνατη.

Όμως, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αυξήθηκαν στην Τουρκία οι επικρίσεις για την διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η οργή αυτή συνέβαλε στην ιστορική συντριβή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Το τουρκικό ισλαμιστικό κόμμα Yeniden Refah εκμεταλλεύθηκε το θέμα και κατόρθωσε να αποσπάσει από το AKP δύο επαρχίες: την Σανλιούρφα (νοτιοανατολικά) και το Γιόζγκατ (κέντρο).

Διαδηλώσεις κατά της διατήρησης των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές τουρκικές πόλεις, εκ των οποίων μία μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Η βίαιη διάλυση αυτή της διαδήλωσης προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη. Η σκηνή που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης κατά την οποία μία αστυνομικός χαστουκίζει διαδηλώτρια επικρίθηκε έντονα από την τουρκική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγιά ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, ενώ δύο αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ ήταν ύψους 5,43 δισεκατομμυρίων το 2023, έναντι 7,03 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και 6,36 δισ. δολ το 2021, σύμφωνα με την Ενωση Τούρκων Εξαγωγέων και την τουρκική στατιστική υπηρεσία Turkstat.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments