Διεθνή

Όσκαρ Πιστόριους: Η ζωή μετά τη φυλακή -Πολύ τοξικός για να βρει δουλειά, καθαρίζει μια εκκλησία

Όσκαρ Πιστόριους: Η ζωή μετά τη φυλακή -Πολύ τοξικός για να βρει δουλειά, καθαρίζει μια εκκλησία

Πηγή Φωτογραφίας: Oscar Pistorius was sentenced in 2016 to six years in prison, later changed 13 years and five months.(AP: Themba Hadebe, File)

Ο μοναδικός διπλά ακρωτηριασμένος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο αφού εξέτισε εννέα χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία πυροβόλησε και σκότωσε πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα μπάνιου στην Πρετόρια, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.Α

Τρεις μήνες μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, ο Όσκαρ Πιστόριους κρύβεται στην έπαυλη του θείου του στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής.

Ο μοναδικός διπλά ακρωτηριασμένος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο αφού εξέτισε εννέα χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία πυροβόλησε και σκότωσε πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα μπάνιου στην Πρετόρια, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.Από τότε που αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, ο Όσκαρ Πιστόριους δεν είχε τύχη στο να βρει δουλειά. Σύμφωνα με τη New York Post, ο 37χρονος φέρεται να επικοινώνησε με τουλάχιστον δύο μέλη της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής προκειμένου να ρωτήσει για συνεργασία με κάποια ιδιότητα. Ανεπιτυχώς όμως. «Είναι πολύ τοξικός για να συνεργαστεί κανείς μαζί του τώρα. Δεν υπάρχει τίποτα εδώ για αυτόν» φέρεται να είπε ένα από τα εν λόγω μέλη της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Όσκαρ Πιστόριους θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση μέχρι να εκπνεύσει η ποινή του το 2029 μετά την αποφυλάκισή του. Ελέγχεται σε τυχαίες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με το τμήμα σωφρονιστικών υπηρεσιών, ενώ υποβάλλεται σε έλεγχο αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Του απαγορεύεται, επίσης, να επικοινωνεί με την οικογένεια της Στέενκαμπ, να κάνει αναρτήσεις στα social media, να δίνει συνεντεύξεις ή να δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά του με τις εμπειρίες του.

Στη διάρκεια της δίκης του το 2014 υποστήριξε ότι πέρασε τη σύντροφό του για διαρρήκτη προτού την πυροβολήσει θανάσιμα. Αφού αρχικά καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή, η ποινή του διπλασιάστηκε στα 13 χρόνια και πέντε μήνες μετά από έφεση των εισαγγελέων. Εξέτισε περισσότερο από το ήμισυ της ποινής του πριν αφεθεί τελικά ελεύθερος.

Αγνώριστος ο Όσκαρ Πιστόριους

Ο ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης δεν έχει αποκτήσει πραγματική ελευθερία παρότι βγήκε από τη φυλακή. Αντίθετα, κρύβεται στο φυλασσόμενο κτήμα του πλούσιου θείου του, Άρνολντ, στην Πρετόρια. Το ακίνητο Waterkloof λέγεται ότι έχει ένοπλους φρουρούς, ηλεκτρονικές άμυνες και πολλά «σκυλιά επίθεσης». Ο Πιστόριους αναγράφει στα έγγραφα της αποφυλάκισής του ότι κάνει εθελοντική εργασία στο NG Kerk Waterkloof, μια ολλανδική Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία την οποία παρακολουθούσε ο θείος του.

Φέρεται να εκτελεί ελαφριές εργασίες συντήρησης και καθαριότητας στην εκκλησία, ενώ παρακολουθεί αθόρυβα τις Λειτουργίες.

«Σχεδόν δεν τον αναγνώρισα» σημείωσε η Άιντα Γκόβεντερ, που τον εντόπισε εκεί τον περασμένο μήνα. «Τα μαλλιά του είναι πιο μακριά και έχει μούσι. Επίσης, δεν είναι τόσο αδύνατος όσο περίμενα. Δεν θα καταλάβαινες ποτέ ότι ήταν αθλητής. Απλώς δεν είναι ο ίδιος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ένα άλλο μέλος της εκκλησίας τον περιέγραψε ως «μη φιλικό, μη εξωστρεφή», καθώς και «σκιά του ανθρώπου που ήταν κάποτε».

Μετά την απελευθέρωσή του, η μητέρα της Στέενκαμπ, Τζουν, υποστήριξε πως εξακολουθεί να εκτίει τη δική της ισόβια κάθειρξη μετά τη δολοφονία της κόρης της πριν από 11 χρόνια.

«Υπήρξε δικαιοσύνη για τη Ρίβα; Έχει εκτίσει αρκετό χρόνο ο Όσκαρ; Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει δικαιοσύνη εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν επιστρέψει ποτέ και κανένας χρόνος στη φυλακή δεν θα φέρει πίσω τη Ρίβα. Εμείς που μένουμε πίσω είμαστε αυτοί που εκτίουμε ποινή ισόβιας κάθειρξης», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments