Πολιτική

Η ΝΔ και η ανασύσταση του “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου

Η ΝΔ και η ανασύσταση του “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου

Πηγή Φωτογραφίας: [368383] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ - ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Στην καταγγελία της τοξικής αντισυστημικότητας δίνει έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.

Τον κίνδυνο να «ξαναφουντώσει το κίνημα της αντισυστημικότητας» που κυριάρχησε στα χρόνια της κρίσης με συνέπειες για την χώρα και την οικονομία έβαλε στον προεκλογικό διάλογο ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος τόσο προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους όσο και σε αυτούς του κέντρου που απωθούνται από τα άκρα.

Πρόκειται, εν πολλοίς, για το κοινό του «Μένουμε Ευρώπη» το οποίο εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρος της ΝΔ και αποτέλεσε μία συμπαγή εκλογική βάση που συνέβαλε στις νίκες που πέτυχε στις κάλπες του 2019 και του 2023 και επιθυμεί να συσπειρώσει ξανά στις ευρωεκλογές.

Μια πρώτη, αλλά ξεκάθαρη γεύση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις παρεμβάσεις του από το βήμα του 15ου Συνεδρίου. “Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, κρύβονται οι δεσμεύσεις μας.  Κρύβεται και κάτι ακόμα όμως, κρύβεται και το δικό μου όνομα. Κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μου δίνει νέα δύναμη να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα”, τόνισε ο πρωθυπουργός, που βγαίνει μπροστά και ζητεί την ενίσχυσή του σε μια αναμέτρηση με εσωτερικά και ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, προτάσσοντας:

– Τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς στην πορεία των επόμενων εβδομάδων θα ταυτίζει την κυβερνητικά παράταξη με την “πρόοδο” και την αντιπολίτευση με την “οπισθοδρόμηση” και τη “συντήρηση”.

– Τα μηνύματα αφύπνισης προς την παραδοσιακή βάση της οδού Πειραιώς και σε όσους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν δυσαρεστημένοι από κυβερνητικές επιλογές.

– Τα σήματα προς το μετριοπαθές ακροατήριο του Κέντρου, μέσα από την επικοινωνία, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεων για τις αλλαγές στο Κράτος, που θα έχουν ως στόχο τις νέες γέφυρες με την ευρύτερη κοινωνική συμμαχία, η οποία διαμορφώθηκε στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο», περιγράφοντας την εικόνα του σημερινού πολιτικού σκηνικού με στόχο να αναβιώσει στο νέο περιβάλλον αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αλλά, έχει πάψει να υφίσταται υπό τις παρούσες συνθήκες. Χαρακτηρίζοντας ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση κόμματα που κινούνται «σε ένα μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού» παρουσίασε τη ΝΔ ως πυλώνα σταθερότητας και ζήτησε εκ νέου τη στήριξη της από τους πολίτες για να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της και τις μεταρρυθμίσεις «χωρίς κάποιος να αμφισβητήσει «τους βασικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αποφεύγει να θέσει σαφείς εκλογικούς στόχους για τις 9 Ιουνίου, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνη τη νύχτα η πλευρά της ΝΔ θα συγκρίνει τα ποσοστά που κέρδισε στις ευρωεκλογές του 2019 και στις εγχώριες εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Όπως σημειώνει πηγή από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, “πρόκειται για διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις, η καθεμία με τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά”. Επομένως, οτιδήποτε πάνω από το 30% θα θεωρηθεί ικανοποιητική επίδοση και διαβατήριο για την κυβέρνηση να συνεχίσει ακάθεκτη το έργο της. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και η αντιπολίτευση υπολείπεται της κυβέρνησης σε εκλογική απήχηση για περισσότερες από δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments