Διεθνή

Τύμπανα πολέμου στη Μ. Ανατολή – Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα

Τύμπανα πολέμου στη Μ. Ανατολή – Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η αμερικανική πλευρά και η βρετανική πλευρά επιβεβαίωσαν την κατάρριψη αριθμού ιρανικών drones.

Το Ιράν πραγματοποίησε την απειλή του για απάντηση εναντίον του κράτους του Ισραήλ.

Το επιθετικό γεγονός προκαλεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, η οποία παρακολουθεί στενά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ισραήλ: Αναχαιτίσαμε το 99% των drones που εκτόξευσε το Ιράν

Συγκεκριμένα, επίθεση με πάνω από 200 «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσαν το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά τις 23.00, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν σε συντονισμό με τους Χούθι και τη Χεζμπολάχ. Αμέσως, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αναχαιτίσαμε το 99% των drones που εκτοξεύτηκαν, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ο οποίος συμπλήρωσε: Η απάντηση θα είναι πρωτοφανής.

Και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν εμπλακεί στην απόκρουση της επίθεσης με drone από το Ιράν κατά του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωνε σε διάγγελμά του προς τους πολίτες πως το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια επίθεση από το Ιράν και ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. «Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF (ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ) είναι ισχυρές. Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών. Οποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα», τόνισε.

Σειρήνες ήχησαν σε Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ κι άλλες πόλεις, με τον νυχτερινό ουρανό να γεμίζει με φλόγες από τις αναχαιτίσεις. Δόθηκε εντολή στους κατοίκους του Ισραήλ να σπεύσουν σε καταφύγια.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των IDF, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 200 drones, βαλλιστικούς και πυραύλους Κρουζ, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκε.

Τα ιρανικά πλήγματα προκάλεσαν μικρές ζημιές σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Χαγκάρι. Όσον αφορά τους τραυματίες από την επίθεση, τόνισε πως μόνο «ένα κοριτσάκι τραυματίστηκε», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Εθνη ανέφερε: «Εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πιο σοβαρή», προειδοποιώντας Ισραήλ και ΗΠΑ να «μείνουν μακριά». Ανέφερε, επίσης, ότι το Ιράν πλέον «θεωρεί το θέμα λήξαν».

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είχε υποσχεθεί αντίποινα για το χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου, στο οποίο σκοτώθηκαν επτά Φρουροί της Επανάστασης. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί την ευθύνη για την επίθεση.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

Σε ισχυρή καταδίκη της ιρανικής επίθεσης προς το Ισραήλ προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε δήλωσή του ανέφερε: «Καταδικάζω έντονα τη σοβαρή κλιμάκωση που αντιπροσωπεύει η μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κατά του Ισραήλ απόψε. Ζητώ την άμεση παύση αυτών των εχθροπραξιών

“Είμαι βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή. Καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή.

Άμεση υπήρξε και η παρέμβαση των ΗΠΑ.

Με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά από την στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν λίγο πριν τις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Στην ανάρτησή του η οποία συνοδεύεται από μια φωτογραφία από την αίθουσα διαχειρίσης κρίσεων του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν διαμηνύει ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι «ακλόνητη».

«Μόλις συναντήθηκα με την ομάδα εθνικής ασφαλείας για μια ενημέρωση σχετικά με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι στις απειλές από το Ιράν και τους συν αυτώ είναι ακλόνητη» γράφει ο Μπάιντεν στην ανάρτησή του.

 Από την πλευρά του, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του τονίζει ότι αν ήταν ο ίδιος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έπετρεπε αυτή την εξέλιξη.

«Το Ισραήλ δέχεται επίθεση. Αυτό δεν έπρεπε να είχε επιτραπεί να συμβεί. Αυτό δεν θα γινόταν ποτέ αν ήμουν εγώ πρόεδρος», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε, από τη μεριά του, μέσω Χ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, παρότρυνε όλους τους συμπατριώτες του στη χώρα να υπακούσουν στις οδηγίες των ισραηλινών αρχών και να παραμείνουν ασφαλείς.

«Απευθείας επίθεση άνευ προηγουμένου: ιρανικά drones πλησιάζουν το Ισραήλ και μπορεί να έρχονται κι άλλα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ —ο άλλοτε κυβενητικός εκπρόσωπος— μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών ασφαλείας.

Η Γαλλία «καταδικάζει», από την πλευρά της, την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία τόνισε πως επιδεινώνει την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.

Η Βρετανία, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ρίσι Σούνακ, επίσης καταδικάζει την «επικίνδυνη» επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη και θα συνεχίσει να «προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Στο πλάι των συμμάχων μας, εργαζόμαστε επειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να αποτρέψουμε κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει νέο λουτρό αίματος», τόνισε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Η Ιταλία παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments