Διεθνή

Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου – Αυξάνεται η διεθνής πίεση

Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου – Αυξάνεται η διεθνής πίεση

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Μηνύματα αυτοσυγκράτησης από τη διεθνή κοινότητα.

Εκτάκτως συγκαλεί σήμερα το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, προκειμένου να αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα αντεπιτεθεί στο Ιράν, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αυτή είναι η δεύτερη έκτακτη συνάντηση του πολεμικού συμβουλίου της ισραηλινής κυβέρνησης σε λιγότερο από 24 ώρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν κατονομάζεται.

Επίσης, δεν έχει καθοριστεί, προς το παρόν τουλάχιστον, ώρα για τη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του χθεσινού πολεμικού συμβουλίου, συζητήθηκαν αρκετές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο, έσπευσε να τονίσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Συνολικά θα είναι η τρίτη φορά που θα συνεδριάσει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Νετανιάχου αφότου το Ιράν εκτόξευσε αργά το βράδυ του Σαββάτου περίπου από 350 πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ.

Ιρανός αξιωματούχος έσπευσε να σχολιάσει πως η χώρα του θα απαντήσει μέσα σε «δευτερόλεπτα» αν το Ισραήλ επιχειρήσει αντίποινα για την επίθεση που δέχθηκε το Σαββατοκύριακο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κανί τόνισε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μια «αποφασιστική και σκληρή απάντηση» εάν αναλάβει περαιτέρω δράση κατά του Ιράν.

Ο Μπαγκερί Κανί λέει ότι σε αντίθεση με την απάντηση του Ιράν στην υποτιθέμενη ισραηλινή επίθεση σε κτίριο δίπλα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, «δεν θα υπάρχει πλέον ένα κενό 12 ή 13 ημερών μεταξύ μιας κίνησης του σιωνιστικού καθεστώτος και της ισχυρής απάντησης του Ιράν. Οι Σιωνιστές πρέπει πλέον να υπολογίζουν σε δευτερόλεπτα, όχι σε ώρες».

Αύξηση των διεθνών πιέσεων για λελογισμένη απάντηση στο Ιράν

Την ίδια στιγμή, αυξάνουν οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να μην απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν και οδηγήσει σε περαιτέρω σύρραξη που θα συμπαρασύρει όλη την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την εμπλοκή του δυτικού κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο πως οι δυτικοί και όχι μόνο, σύμμαχοι του Ισραήλ, προτρέπουν συνεχώς την ηγεσία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσει σε δυναμική απάντηση, μιας και η ίδια η Τεχεράνη γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε άλλη ενέργεια εναντίον της χώρας, συνεχίζοντας ωστόσο τις προειδοποιήσεις για κλιμάκωση των εχθροπραξιών εάν δεχτεί επίθεση.

Για την αποφυγή των περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, ήδη από χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ αλλά μόνο σε αμυντικές ενέργειες .ενώ τον κάλεσε να αρκεστεί στην επιτυχία της απόκρουσης της επίθεσης

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε ηρεμία και δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ τόνισε πως οι χώρες της G7 εργάζονται πάνω σε μια δέσμη συντονισμένων μέτρων κατά του Ιράν.

«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφύγουμε την ανάφλεξη (…) και άρα να προσπαθήσουμε να πείσουμε το Ισραήλ πως δεν πρέπει να απαντήσει κλιμακώνοντας, αλλά μάλλον να απομονώσει το Ιράν, να καταφέρει να πείσει τις χώρες της περιοχής πως το Ιράν αποτελεί κίνδυνο, να αυξήσει τις κυρώσεις, να εντείνει την πίεση στις πυρηνικές δραστηριότητες και στη συνέχεια να ξαναβρεί τον δρόμο της ειρήνης στην περιοχή», είπε, αναλυτικότερα, ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία μιλάει «σε όλες τις χώρες της περιοχής (…) Προσπαθούμε να είμαστε μια μεσολαβητική δύναμη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος που θα ξαναμιλήσει στη διάρκεια της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επισήμανε πως “όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση»,  αναφερόμενος στο τι δέον γενέσθαι στη Μέση Ανατολή, μετά από την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, την οποία καταδίκασε ξανά.

Σε έκτακτη δήλωση στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Σούνακ σχολίασε πως η Τεχεράνη θέλησε τη νύχτα του Σαββάτου «να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε μια νέα κρίση».

Από τη μεριά της, η Γερμανία δηλώνει την απερίφραστη αντίθεσή της σε κάθε προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Ισραήλ μεταβαίνει την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προκειμένου να συζητήσει για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή.

«Είναι απίστευτα σημαντικό για εμάς ως γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε αυτούς τους εύθραυστους καιρούς να εργαστούμε όλοι μαζί για να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η Μπάερμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό της, Αϊμάν Σαφάντι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments