Πολιτική

Ευρωεκλογές: Το πλεονέκτημα και το ρίσκο Μητσοτάκη

Ευρωεκλογές: Το πλεονέκτημα και το ρίσκο Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [368837] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός υπερέχει σε δημοφιλία των αντιπάλων του, αλλά παίρνει και το σχετικό ρίσκο στην ευρωκάλπη του Ιουνίου.

“Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου κρύβεται το δικό μου όνομα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή από το βήμα του συνεδρίου για τα 50 χρόνια της Ν.∆., καθιστώντας σαφές ότι όχι μόνο θα πολιτικοποιήσει σε σημαντικό βαθμό την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, αλλά και ότι ο ίδιος θα σηκώσει πλήρως το βάρος της αναμέτρησης. Η επιλογή του πρωθυπουργού έχει σαφή πλεονεκτήματα, αλλά εμπεριέχει και ένα βαθμό ρίσκου.

Πρώτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως διαθέτει την “τεχνογνωσία” για να κερδίσει εκλογές, όπως την επερχόμενη του Ιουνίου. Από το 2016, όταν νίκησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος, έχει ηγηθεί της ΝΔ σε τρεις εθνικές εκλογές, δύο αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις και στις ευρωεκλογές του 2019, κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά. Επομένως, είναι λογικό να επιλέξει να δώσει την επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία στο δικό του “γήπεδο”.

Δεύτερον, έχει υπερισχύσει συντριπτικά έναντι των αντιπάλων του στο ερώτημα της καταλληλότητάς του ως πρωθυπουργού, γεγονός που “συμπληρώνει” το ενδιαφέρον του για πολιτική σταθερότητα εν όψει των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Pulse, ο Κυρ. Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία με 34%, δεύτερος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 12% και ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%. Σημαντικό, όμως, είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερέχει στη συγκεκριμένη ερώτηση και στη λεγόμενη “γκρίζα ζώνη” (αναποφάσιστοι, λευκή ψήφος, άκυρο, αποχή, καμία απάντηση). Σε αυτούς τους ψηφοφόρους ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει 17%, ο Ν. Ανδρουλάκης 5% και ο Στέφανος Κασελάκης 5%.

Κατά τρίτο λόγο, εμφανιζόμενος σε πρώτο πλάνο κατά την προεκλογική περίοδο «εντυπώνει» στο 41% που επέλεξε τον περασμένο Ιούνιο τη Ν.Δ. τη σημασία της κάλπης. Και αυτό θεωρείται κρίσιμο, διότι αν και η Ν.Δ. υφίσταται διαρροές προς τα δεξιά της, το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει είναι η αποχή.

Ωστόσο, η στρατηγική που υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου στην παρούσα συγκυρία ενέχει επίσης ορισμένους κινδύνους, όπως έδειξαν οι τοπικές εκλογές για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία. Η μονοπώληση της προεκλογικής εκστρατείας από τον πρωθυπουργός και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και αδράνεια, όχι μόνο στα στελέχη της πρώτης γραμμής της ΝΔ, αλλά και στην κομματική βάση και οργάνωση συνολικότερα. Το βασικότερο, εντούτοις, είναι ότι ενδεχόμενο κάτω του αναμενομένου αποτέλεσμα θα αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα, παρά το ότι η όποια αστάθεια προκληθεί είναι προφανές ότι θα περιοριστεί σε επίπεδο κλίματος, αφού ο πρωθυπουργός είναι σαφής στην τοποθέτηση σχετικά με την εξάντληση της τετραετίας και η Νέα Δημοκρατία διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments