Διεθνή

Ανάλυση BBC για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: ”Δώρο” για τα 85α γενέθλια του Χαμενεΐ

Ανάλυση BBC για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: ”Δώρο” για τα 85α γενέθλια του Χαμενεΐ

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Τελικά το Ισραήλ αγνόησε τις διεθνείς πιέσεις προκειμένου να μην υπάρξει απάντηση στο Ιράν και τώρα ο Νετανιάχου... περιμένει

Τελικά το Ισραήλ αγνόησε τις διεθνείς πιέσεις προκειμένου να μην υπάρξει απάντηση στο Ιράν και τώρα ο Νετανιάχου... περιμένει

Σε ανάλυση του σημερινού χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν προχώρησε το BBC, αφού όπως μεταδίδουν διεθνείς αξιωματούχοι, τελικά το Ισραήλ αγνόησε τις διεθνείς πιέσεις προκειμένου να μην υπάρξει απάντηση στο Ιράν.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν  πωςτο Ισραήλ δε θα αναλάβει την ευθύνη, καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. 

Μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες, που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Η ξένη πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί κάποια εξωτερική επίθεση και κλίνουμε προς το ότι υπήρξε διείσδυση και όχι επίθεση», επαναλαμβάνοντας ότι drones που πέταξαν «εισβολείς μέσα από το Ιράν» καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην Ισφαχάν.

Η ανάλυση του BBC

Το βρετανικό δίκτυο επιχειρεί να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα του φημολογούμενου χτυπήματος λέγοντας χαρακτηριστικά πως επρόκειτο για ένα… αιχμηρό δώρο γενεθλίων για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 85 του χρόνια. Όπως σημειώνει ο James Landale, διπλωματικός συντάκτης του BBC και ανταποκριτής στην Ιερουσαλήμ, ο λαός του Ισραήλ προετοιμάζεται για την έναρξη των διακοπών του Πάσχα την επόμενη εβδομάδα. Τώρα θα περιμένουν να δουν αν και πότε και πώς το Ιράν θα αποφασίσει να ανταποδώσει. Σήμερα το πρωί οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ ήταν πολυσύχναστοι, αλλά ήρεμοι πριν από την έναρξη του Σαμπάτ.

Σύμφωνα με το BBC, «εάν πρόκειται για ένα περιορισμένο χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο – όπως μια αεροπορική βάση ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων – τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια λιγότερο κλιμακούμενη ισραηλινή απάντηση από ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι».

Σημειώνει ότι οποιοδήποτε χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας, κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, που θα συνεπαγόταν θανάτους αμάχων, θα θεωρούνταν πολύ πιο επιθετικό και επισημαίνει πως αν και το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το χτύπημα, αναλυτές είπαν ότι το μήνυμα που έστελνε η χώρα ήταν, ότι μπορούσε να επιτεθεί βαθιά μέσα στο ιρανικό έδαφος, χωρίς να μείνει ατιμώρητο.

Ο Jonathan Conricus, πρώην εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το Ιράν επιδιώκει να επιστρέψει στις σκιές και υποβαθμίζει το ισραηλινό χτύπημα στη στρατηγική πόλη Ισφαχάν, αλλά νομίζω ότι έχει λάβει το μήνυμα: Το Ισραήλ μπορεί να διαπεράσει τις ιρανικές άμυνες και να χτυπήσει όπου θέλει».

Κάποιοι εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ εμφανίστηκαν λιγότερο εντυπωσιασμένοι, όπως ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gvir, ο οποίος ανάρτησε στο X (πρώην Twitter) μια λέξη που μεταφράζεται καλύτερα ως εξής: “Κουτσός”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments