Γεωπολιτικά

Ειρωνείες Γκιουλέρ για Σταϊνμάγερ: Ας φάει πρώτα το ντονέρ του

Ειρωνείες Γκιουλέρ για Σταϊνμάγερ: Ας φάει πρώτα το ντονέρ του

Πηγή Φωτογραφίας: .hurriyet.com.tr/

Οι εξελίξεις σχετικά με τα εξοπλιστικά συνεχίζονται», απάντησε με νόημα ο τούρκος υπουργός Αμυνας. Αντίστοιχα και για την «περιβόητη» αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Γκιουλέρ αρκέστηκε να πει στο περιθώριο της δεξίωσης που παρατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο τουρκικό κοινοβούλιο για τον εορτασμό της 104ης επετείου από την ίδρυσή του: «Μιλάμε. Σύντομα θα μάθετε πού βρισκόμαστε με τα πάντα. Το επεξεργαζόμαστε». 

Ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επέλεξε να αρχίσει την επίσκεψή του στην Τουρκία από την Κωνσταντινούπολη και τον δήμαρχο της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, πριν συναντήσει την Τετάρτη τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που σίγουρα δεν άρεσε στην τουρκική ηγεσία. Και με αφορμή την πρωτοβουλία του κ. Σταϊνμάγερ να πάρει μαζί του στην επίσκεψη έναν τούρκο μετανάστη στη Γερμανία που διατηρεί κεμπαμπτζίδικο στο Βερολίνο (για να καταδείξει τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες), ήρθε και το μάλλον ειρωνικό σχόλιο από τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, για τον υψηλό επισκέπτη. Το σχόλιο ήρθε αντί απάντησης στο ερώτημα αν στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, θα συζητηθεί το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter (σ.σ. η Γερμανία είναι συμπαραγωγός χώρα) για την τουρκική πολεμική αεροπορία. «Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ, θα τον ρωτήσουμε αφού τελειώσει τη δουλειά του με το ντονέρ.

Οι εξελίξεις σχετικά με τα εξοπλιστικά συνεχίζονται», απάντησε με νόημα ο τούρκος υπουργός Αμυνας. Αντίστοιχα και για την «περιβόητη» αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Γκιουλέρ αρκέστηκε να πει στο περιθώριο της δεξίωσης που παρατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο τουρκικό κοινοβούλιο για τον εορτασμό της 104ης επετείου από την ίδρυσή του: «Μιλάμε. Σύντομα θα μάθετε πού βρισκόμαστε με τα πάντα. Το επεξεργαζόμαστε».  Ο υπουργός Αμυνας της γείτονος δέχθηκε ερώτηση και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. «Θα γνωρίζουμε όταν επιστρέψει η αντιπροσωπεία. Αλλά είναι θετικό. Γίνεται με αμοιβαία καλή θέληση», δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι δηλώσεις Γκιουλέρ έρχονται πάντως την ώρα που η φημολογία για το ενδεχόμενο ματαίωσης της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσινγκτον για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, οργιάζει. Αιτία, οι εναγκαλισμοί του τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη και οι πληροφορίες ότι επίκειται μεταφορά της έδρας της τρομοκρατικής οργάνωσης από το Κατάρ στην Τουρκία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον τουρκικό Τύπο, το μήνυμα που έστειλε ήδη ο Λευκός Οίκος ήταν σαφές: «Εάν η Τουρκία αντικαταστήσει το Κατάρ για τη Χαμάς, τότε θα υπάρξουν συνέπειες».

Και μία από τις συνέπειες αυτές είναι το ενδεχόμενο ακύρωσης της επίσκεψης Ερντογάν την 9η Μαΐου στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί σε διπλωματικό επίπεδο και το σχόλιο τούρκου δημοσιογράφου στην τουρκική τηλεόραση: «Βλέπουμε ότι οι αξιωματούχοι της Χαμάς που τους είχαν απομακρύνει από την Τουρκία μετά την επίθεση της 6ης και της 7ης Οκτωβρίου προς το Ισραήλ, τώρα επέστρεψαν στην Τουρκία και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της χώρας, και έκαναν συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους», σημείωσε ο Φατχί Αλταϊλί. «Επίσης –πρόσθεσε– τώρα υπάρχουν πληροφορίες, που ελπίζω να μην αληθεύουν, ότι τα γραφεία της Χαμάς που ήταν στο Κατάρ, θα απομακρυνθούν από εκεί και θα εγκατασταθούν στην Τουρκία. Από την άλλη, λένε ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν τη μεγάλη βοήθεια στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, ύψους 90 δισ. δολαρίων, και ο πρόεδρος εκνευρίστηκε με αυτό και δεν πάει στις ΗΠΑ. Αυτά δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, δεν μπορεί να το πιστέψει κανένας. Αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Τα πλοία τους είναι πάντα εκεί, τα αεροσκάφη τους. Μην προβάλλουν αυτό ως δικαιολογία»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments