Πολιτική

Ευρωεκλογές: Όλοι εναντίον όλων

Ευρωεκλογές: Όλοι εναντίον όλων

Πηγή Φωτογραφίας: [369270] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τόσο στα κεντροδεξιά όσο και στην αριστερά εκδηλώνονται σφοδρές αντιπαλότητες.

Φωτιά έχει πάρει η πολιτική αντιπαράθεση εν όψει των Ευρωεκλογών, την στιγμή που μαίνονται οι αντιδράσεις στις εκκλησίες για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί σε συνθήκες ακραίες πόλωσης, καθώς “όλοι είναι εναντίον όλων”.

Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δύο παράλληλοι εμφύλιοι πόλεμοι διεξάγονται στο εσωτερικό του κεντροδεξιού και του κεντροαριστερού μπλοκ, αντίστοιχα. Πριν από λίγες ημέρες, η πολιτευτής της Νίκης Αργυρώ Μπουγατσα χαστούκισε τη βουλευτή της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη μέσα σε εκκλησία. Ο πρώην Σπαρτιάτης βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος επιτέθηκε στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο έξω από την Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που συζητούνταν η άρση της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου. Παλαιότερα, ο βουλευτής της ΝΔ είχε γίνει συχνά αντιπαθής σε ψηφοφόρους, ιερείς και λαϊκούς, σε εκδηλώσεις και εκκλησίες σε όλη τη χώρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αποδοκιμασία των πιστών απευθυνόταν κυρίως σε βουλευτές της ΝΔ που, ενώ είχαν στενούς δεσμούς με την εκκλησία στο παρελθόν, ψήφισαν υπέρ της κρίσιμης νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, και λιγότερο σε κεντρώους και φιλελεύθερους βουλευτές που είχαν πάρει σαφείς θέσεις για θέματα δικαιωμάτων.

Με άλλα λόγια, το κλίμα στο εσωτερικό του χριστεπώνυμου πληρώματος δεν είναι καθόλου καλό για τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ιδίως για εκείνους που έχτισαν την “καριέρα” τους πάνω στις ψήφους των οπαδών τους, και οι οποίοι αισθάνονται “προδομένοι” που ψήφισαν “ναι”.

Παράλληλα, η δημόσια παρότρυνση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης ότι “οι βουλευτές και οι υπουργοί που τάσσονται υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων δεν πρέπει να πηγαίνουν στην εκκλησία” έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Βελόπουλος και βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης.

Στη Βόρεια Ελλάδα, η Ελληνική Λύση και η Νίκη επιδίδονται σε έναν περίεργο ανταγωνισμό για τις ψήφους των πιστών που εγκαταλείπουν τη ΝΔ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ έχει διαρροές περισσότερο προς τα δεξιά παρά προς το κέντρο. Άλλα μικρότερα ακροδεξιά κόμματα ανταγωνίζονται επίσης. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, εκτιμάται ότι αν αυτά ανέλθουν συνολικά γύρω στο 20%, θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ενοποίηση από το νέο καθεστώς.

Στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, η πολιτική σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών φορέων δεν είναι λιγότερο έντονη, με μεγαλύτερη έμφαση στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη παρά στην κυβέρνηση ή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μειωθεί προκειμένου να πετύχει τον στόχο του να γίνει δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος και φαίνεται να ξεκαθαρίζει το παιχνίδι του για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά. Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς υπάρχουν καθημερινές επιθέσεις κατά του Κασσελάκη. Ο ίδιος πιστεύει ότι το κρίσιμο 4% που απαιτείται για την εκλογή ευρωβουλευτών θα περάσει τις αντίστοιχες περικοπές στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε ευκαιρία η Νέα Αριστερά τονίζει τη “μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη” και το ΠΑΣΟΚ δείχνει και το δάχτυλο στο ενεργητικό του.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιδεικνύει πολιτική αυτοπεποίθηση, δεν αφήνει ανεξέλεγκτες τις επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στον πρόεδρό του. Η ευρύτερη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς συντηρείται κυρίως από τη Νέα Αριστερά, από την οποία φυσικά εξαιρείται ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments