Πολιτική

ΝΔ: Πρώτο ζητούμενο η εκλογική συσπείρωση

ΝΔ: Πρώτο ζητούμενο η εκλογική συσπείρωση

Πηγή Φωτογραφίας: [362382] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το σχέδιο της Πειραιώς για συσπείρωση της κομματικής βάσης.

Ένας μίνι μαραθώνιος 30 ημερών ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση, που καλείται να κινηθεί σε δύο παράλληλους άξονες έως τις κάλπες των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου.

Ο πρώτος άξονας είναι η συνέχιση του κυβερνητικού έργου μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν το Κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες του. Ο δεύτερος άξονας είναι η προεκλογική εκστρατεία με στόχο τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις διπλές εθνικές κάλπες του 2023 και τη δημιουργία ενός “αναχώματος” που θα αντιμετωπίσει τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα, τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν και τις αλλαγές σε βασικούς τομείς όπως η οικονομία, το κράτος, η υγεία και η παιδεία.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθεσία που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, ένα σχέδιο για την προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής, ένα στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, ένα νομοσχέδιο για τα κίνητρα και τα μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους και τροποποιήσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ενώ οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει περιοδεία και στις 13 περιφέρειες της χώρας για να επικοινωνήσει το έργο και τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027.

Με βάση έναν θετικό λόγο, τονίζοντας την έλλειψη σχεδιασμού της αντιπολίτευσης και την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας, ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει το διακύβευμα της κάλπης και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αναφερόμενος στον διττό χαρακτήρα των εκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας και η επίτευξη ποσοστού ανάλογου με τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή τουλάχιστον 33%. Οι δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν πριν από τις διακοπές του Πάσχα, έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανακάμψει σε αυτό το ποσοστό, καλύπτοντας μέρος των απωλειών που είχε καταγράψει κατά το προηγούμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι οι σχέσεις με την Εκκλησία φαίνεται να έχουν ανακάμψει σημαντικά, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι η κύρια “δεξαμενή” στην οποία πρέπει να απευθυνθεί δεν είναι τόσο η εκροή προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας όσο η λεγόμενη “γκρίζα ζώνη”, η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, αντιπροσωπεύει το 10% του εκλογικού σώματος, έχει μεσοαστικά χαρακτηριστικά και έχει στηρίξει κυρίως την κυβέρνηση. Αυτό που θέλουν είναι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, από την καθημερινότητα και τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τη στήριξη του εισοδήματος.

Το δίλημμα της κάλπης που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο ζητάει την επαναβεβαίωση της στήριξης των πολιτών προς την κυβέρνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ενόψει της λήξης της τετραετίας, “αγγίζει” αυτά τα αντανακλαστικά.

Το επόμενο διάστημα θα ευθυγραμμιστεί το σύνολο της κομματικής δομής, αλλά ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον πρωθυπουργό και στους δώδεκα κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη συγκεκριμένων περιοχών της χώρας. Ιδιαίτερης σημασίας, το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις περιοχές εκείνες, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες «ρωγμές» της κομματικής βάσης, όπως για παράδειγμα η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, όπου αποτυπώνεται μεγαλύτερη ενίσχυση των κομμάτων στα δεξιά της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments