Πολιτική

Κρίσιμα νομοσχέδια στο δρόμο προς την κάλπη

Κρίσιμα νομοσχέδια στο δρόμο προς την κάλπη

Πηγή Φωτογραφίας: [368152] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το Μέγαρο Μαξίμου κινείται νομοθετικά με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας, τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος.

Τον νομοθετικό χάρτη των επόμενων 5 εβδομάδων έχει σχεδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας, τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος. Ο μπλε φάκελος του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, Μάκη Βορίδη, περιλαμβάνει 15 κρίσιμα νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την περαιτέρω ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, την ολιστική στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, την ουσιαστική κινητροδότηση των δημοσίων υπαλλήλων, την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κ.ά. 

Όπως τόνισε την Μεγάλη Τρίτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες είναι το νήμα που συνδέει το έργο της κυβέρνησης με την κάλπη των ευρωεκλογών και το πιο στέρεο προεκλογικό επιχείρημα της πλειοψηφίας απέναντι στην τοξικότητα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την “ξεδιάντροπη συνωμοσία” τους.

Ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης βρίσκεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας με στόχο τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την προσαρμογή της στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Οι ρυθμίσεις τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Τετάρτη με στόχο να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου. Το σχέδιο νόμου χωρίζεται σε τέσσερα βασικά μέρη. Με το [πρώτο μέρος ιδρύεται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας που θα ωφελεί τόσο τις ένοπλες δυνάμεις όσο και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ενώ το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Με το τρίτο μέρος ιδρύεται μονάδα πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις με αποστολή την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι των σύγχρονων προκλήσεων και των απειλών κυβερνοασφάλειας, ενώ το τέταρτο μέρος περικλείει διατάξεις για την εισαγωγή νέων ειδικών προγραμμάτων για την υπηρεσία ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, ρυθμίσεις για την πρόσληψη κ.λπ.

Ακόμη, τον Μάιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 “Ελλάδα με όλους για όλους”. Το πολυσέλιδο έγγραφο περιλαμβάνει 170 οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων σε έξι άξονες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας, της αποϊδρυματοποίησης και της προβολής των ατόμων με αναπηρία.

Ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής για τα χιλιάδες άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2019 υπό την ηγεσία του τότε υφυπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη και ενισχύθηκε υπό τον Σταύρο Παπασταύρου. Το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αγωνιστεί για να ολοκληρώσει τη νομοθετική διαδικασία σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα επιδόματα παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων πριν από την ψηφοφορία της 9ης Ιουνίου. Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών θα επεκτείνει το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβών για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την εισαγωγή ενός νέου τύπου άδειας πρόσβασης στην αγορά εργασίας για την προσέλκυση ταλέντων, προκειμένου να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε διεθνές ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό, θα εισαχθούν θεωρήσεις ταλέντων και τεχνικές θεωρήσεις, οι οποίες θα παρέχουν στους διεθνείς φοιτητές πρόσβαση σε θέσεις μερικής απασχόλησης και δυνατότητα εύρεσης εργασίας ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή τους. Παράλληλα, η περίοδος ανανέωσης της άδειας διαμονής θα επεκταθεί στα πέντε έτη και η μακροχρόνια διαμονή στα επτά έτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments