Γεωπολιτικά

Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος: Σφοδρή αντίδραση από το Ισραήλ

Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος: Σφοδρή αντίδραση από το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Σε μια περίοδο έντασης και σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών επιλέγουν να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος, προκαλώντας αντιδράσεις από το Ισραήλ, το οποίο απαντά με την ανάκληση διπλωματών του από τις χώρες αυτές.

Ευρωπαϊκή υποστήριξη στο Παλαιστινιακό Κράτος

Σε μια περίοδο έντασης και σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών επιλέγουν να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος, προκαλώντας αντιδράσεις από το Ισραήλ, το οποίο απαντά με την ανάκληση διπλωματών του από τις χώρες αυτές.

Νορβηγία

Συγκεκριμένα η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα (22.05.2024) ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε παρά τις αντιδράσεις του Ισραήλ.

Παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προγραμματίζει να ανακοινώσει την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σήμερα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial. Εκπρόσωπος του γραφείου του Σάντσεθ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Ιρλανδία και Ισπανία

Η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα πως προχωρά στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, μεταδίδουν ιρλανδικά ΜΜΕ.

Μιλώντας ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε: «Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης, ο καθένας από εμάς θα αναλάβει όποια εθνικά μέτρα είναι απαραίτητα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Είμαι βέβαιος ότι και άλλες χώρες θα ενωθούν μαζί μας».

Το Δουβλίνο είχε αναγγείλει στις αρχές Απριλίου πως ετοιμαζόταν για την κίνηση αυτή και την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εντός Μαΐου.

Ανακαλούνται οι Ισραηλινοί πρεσβευτές στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ με το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments