Πολιτική

Μαρινάκης: Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού

Μαρινάκης: Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Μαρινάκης: Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται δέκα μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται δέκα μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δήλωσε: Όταν μιλάμε για εισαγόμενη ακρίβεια και οι άλλοι μιλούν για «ακρίβεια Μητσοτάκη» λίγη αξία έχει για τον κόσμο, αλλά σημασία είναι να λέμε τα ζητήματα και τα θέματα να τα παρουσιάζουμε με την πραγματική τους διάσταση».

«Μαγικές συνταγές και λύσεις μαθητευόμενων μάγων τις οποίες είχαμε ακούσει και την προηγούμενη από τη δική μας περίοδο και τώρα επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη ένταση και πιο «κιμπάρικες», έτσι, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, δεν θα δώσουν καμία λύση», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, τόνισε: «Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα το είχε πατήσει ένα άλλο κράτος, θα μας το είχε δώσει κι εμάς το κουμπί και θα το είχαμε πατήσει. Αντιμετωπίζεται σε άξονες πολιτικής».

«Ο πρώτος και κυριότερος είναι η αύξηση του εισοδήματος.  Δεύτερος άξονας είναι τα πρόστιμα. Τα πρόστιμα και αυτό που λέμε «δεν είμαστε μπανανία» και ειρωνεύεται η αντιπολίτευση, να μας πει γιατί μέχρι το 2020 δεν υπήρχε μηχανισμός ελέγχου. Όμως, η χώρα μας απέκτησε μία σοβαρή Υπηρεσία ελέγχων που έχει κάνει 44.000 ελέγχους μόνο τον τελευταίο χρόνο και έχει βάλει».

Σχετικά με τη μείωση της ανεργίας, ανέφερε: «Η χώρα μας βρίσκεται στην καλύτερη θέση από άποψη απασχόλησης τα τελευταία 15 χρόνια, που έχει δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας, έχει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων έναντι απολύσεων συνεχόμενα για τέσσερα χρόνια, συστάσεων έναντι λύσεων εταιρειών. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκουμε και, μάλιστα, καλύτερες δουλειές, γιατί η κατηγορία με χαμηλά εισοδήματα ήταν η πολυπληθέστερη μέχρι το 2019, το 35% των θέσεων, και τώρα είναι πολύ πιο κάτω, στο 17% των συνολικών θέσεων».

Όσον αφορά το πρόβλημα της στέγης, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως είναι «κορυφαίο ζήτημα για εμάς» και πρόσθεσε: «Είναι μία προέκταση του δημογραφικού ζητήματος. Δεν είναι μόνο υποπερίπτωση του δημογραφικού».

«Είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που, ως όφειλε, έκανε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μετά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου τους επόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη περισσότερες. Δεν θέλουμε, όμως, να εκληφθούν ως «προεκλογικό τάξιμο», γι’ αυτό και επιλέγουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας ως Κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Περισσότερα στα προσεχώς. Έκανε μία πολύ περιληπτική, αλλά πυκνή περιγραφή ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό συνέδριο για το δημογραφικό.

Έχουμε δώσει σε περίπου 10.000 νέους ανθρώπους, ηστεγαστική μας πολιτική είναι πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ. ‘Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για τους φοιτητές, έχουμε αυξήσει τα φοιτητικά επιδόματα. Έχουν γίνει πράγματα, αλλά είναι τόσο σύνθετο και μεγάλο το θέμα, είναι ένας αγώνας Μαραθώνιος και όχι σπριντ, που, προφανώς, τα επόμενα τρία χρόνια από τις κορυφαίες προτεραιότητες είναι η περαιτέρω έμφαση στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα και ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις εξαγγελίας του κ. Κασσελάκη για 13ο και 14ο μισθό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Ξέρετε πόσο κοστίζει; Και αυτό δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα του, στην κοστολόγηση, το πέταξε σε μία συνέντευξη. Κάνει μια συνέντευξη, πετάει και κάτι παραπάνω.

Είναι 2,2 δισεκατομμύρια το χρόνο, 8,8 δισεκατομμύρια στην 4ετία. Συν αυτά που λέει το ΓΛΚ, συν τα 5% παραπάνω για την Υγεία, γιατί έκανε λάθος και δεν θυμόταν πόσο ήταν για την Υγεία. Δεν έχει επιλέξει η Κυβέρνηση να πάει στις εκλογές με αυτή την αντιπαράθεση, αλλά αναγκαζόμαστε να απαντάμε στις ερωτήσεις που μας τίθενται.

Θα σας πω κάτι: Ευρωεκλογές για εμένα είναι δύο πράγματα: το ένα είναι ευρωπαϊκή διάσταση και το άλλο είναι: τι θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα τρία χρόνια στη χώρα.

Στον υπολογισμό του ετήσιου κόστους δεν έχει ληφθεί υπόψη η εφάπαξ απώλεια εσόδων, περίπου 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ, από την προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Αυτό δεν είναι ετήσιο, όπως τα υπόλοιπα, αυτό είναι μία φορά, αλλά είναι 4,1 δις για αυτή τη μία φορά. Θα σας πω και κάτι άλλο. Και, μάλιστα, πάντοτε πριν την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, μιλάω με τους αρμόδιους από το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί θα ρωτηθώ».

Τέλος, για τις επικείμενες ευρωκλογές ανέφερε: «Οι ευρωεκλογές αυτές είναι σημαντικές για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι η ευρωπαϊκή τους διάσταση. Μπορεί η Αντιπολίτευση σκοπίμως να την αποσιωπά, αλλά είναι η βασική διάσταση αυτών των εκλογών. Ψηφίζουμε για συγκεκριμένες ατζέντες, που η Κυβέρνηση τις έχει θέσει και έχει συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα να παρουσιάσει και διακριτές θέσεις, όχι μόνο από τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα που είναι τα μητρικά κόμματα στην Ευρώπη. Γρήγορα το λέω: Ταμείο Ανάκαμψης. Κάποιοι το ειρωνεύονταν. Φέραμε 36 δισεκατομμύρια. Πρέπει να διαπραγματευτούμε νέους πόρους. Κάποιοι καταψήφισαν επέκτασή του στη Βουλή τις προηγούμενες εβδομάδες. Θυμάστε και την ομιλία Παπαθανάση που τους απαντούσε.

Δεύτερον, Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ήμουν έναν μήνα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και εκλήθη να απαντήσω σε ερώτηση αντιπολιτευόμενου Μέσου, το οποίο επικαλείτο στάση της Αντιπολίτευσης, μας κατηγορούσε γιατί δεν θέλουμε την περιβαλλοντική ενίσχυση στο πλαίσιο που ζητούσαμε ήπια προσαρμογή στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος και αγροτών, ενώ η «καλή» Αριστερά και Κεντροαριστερά στην Ευρώπη δεν το ήθελε.

Τρίτον, Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Άμυνα. Είδαμε την κοινή επιστολή Μητσοτάκη – Τουσκ. Αυτά είναι κινήσεις που δεν τις κάνουν όλοι. Είναι οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Πολωνία που δίνουμε περισσότερα χρήματα, συναρτήσει του ΑΕΠ τους, για την άμυνα. Και έρχονται και λένε ότι πρέπει να υπάρχει μία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος, παράδειγμα η αεράμυνα στα πρότυπα του Ισραήλ. Και υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Άμυνα που έχει προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που θα εξαιρεί τις δαπάνες αυτές. Να μπει κάτω από μια ομπρέλα που να πληρώσουν και άλλοι την κοινή άμυνα της Ευρώπης. Μεταναστευτικό.

Επί των ημερών μας οχυρώθηκε η χώρα με δίκαιη, αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και τα σύνορα της Ελλάδας έγιναν σύνορα της Ευρώπης. Είμασταν όλοι στην ίδια σελίδα; Όχι. Τότε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης – έφυγε- ζήτησε το μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης του φράκτη του Έβρου από την Ευρώπη. Επόμενο. Είμαστε όλοι στη σελίδα την ίδια για να έρχονται χρήματα στην Ελλάδα; Όχι. Σας θυμίζω ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφαν και εισηγούνταν ψηφίσματα για το εντελώς αντίθετο. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα, όπως σας είπα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Για να βάλω και λίγο γρήγορα και την εσωτερική διάσταση, γιατί μιλήσατε για τους εννέα μήνες, τον ένα χρόνο και τα τρία χρόνια που έρχονται. Κατ’ αρχάς, τη διάσταση αυτή τη βάζει η Αντιπολίτευση και εμείς «σηκώνουμε το γάντι».

Τι λέει η Αντιπολίτευση; Δεν λέει εγώ θέλω αυτά. Θέλω να μην γίνουν αυτά που κάνει ο Μητσοτάκης, να πέσει η Κυβέρνηση, να τιμωρηθεί και όλα τα σχετικά. Μέσα σε έναν χρόνο, παρά τα αντιθέτως λεχθέντα και μια καλοπροαίρετη κριτική, έχουν γίνει ρήξεις και τομές που δεν έγιναν ολόκληρες δεκαετίες. Μη κρατικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος, ψηφιακός δικαστικός χάρτης, πολύ μεγάλη τομή, αιώνα που δεν είχε τολμήσει το Ελληνικό Κράτος.

Εκκενώσεις καταλήψεων που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες. Χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει. Τα ελληνικά πανεπιστήμια, γιατί δεν ήταν μόνο αυτά, είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, μιλήσατε για τη φοροδιαφυγή, έχει μειωθεί το κενό ΦΠΑ από το 24% στο 16%, αλλά παραμένει υψηλό, αλλά έχουμε μειώσει 8 μονάδες το κενό ΦΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments