Πολιτική

Πόσο κοστίζει το πρόγραμμα Κασσελάκη;

Πόσο κοστίζει το πρόγραμμα Κασσελάκη;

Πηγή Φωτογραφίας: [365444] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με φόντο τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντιπαρατίθενται για ένα θέμα που γνωρίζει καλά η Κουμουνδούρου: αυτό της κοστολόγησης του προγράμματός του.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντιπαρατίθενται στη Βουλή σχετικά με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου έχει εμπειρία σε αυτό το θέμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η Ελλάδα θα έχει μεσαία τάξη με υψηλές μηνιαίες αποδοχές.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή πως «ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή απολογούμενος και ελεγχόμενος» και πως οφείλει «να απολογηθεί για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια». Ωστόσο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα από τα πλέον «κλασικά» θέματα της πολιτικής αντιπαράθεσης των τελευταίων ετών: αυτό του κόστους του προγράμματός του.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολόγησε τα μέτρα του σχεδίου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ στα 5,6 δισ. ευρώ, κάτι που για τον Νίκο Παππά αποτελεί τεκμήριο πως το πρόγραμμά του είναι εφαρμόσιμο.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, μάλιστα, στη Βουλή πως η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αποτελεί «ηχηρό χαστούκι στη ΝΔ, που κοστολογούσε 1 δισ. υψηλότερα από το ΓΛΚ τα μέτρα μας» και επισήμανε προς την κυβέρνηση: «Είστε απολύτως εκτεθειμένοι. Και κυρίως ναυάγησε το σχέδιο Μητσοτάκη να παραλάβει την έκθεση του ΓΛΚ σήμερα για να την αξιοποιήσει, διαστρεβλώνοντάς την, αύριο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι η δημοσιονομική δαπάνη θα ανέρχεται σε 3,243 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ΓΛΚ σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει τα ποσά που θα αντληθούν από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το ύψος τους.

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου πρέπει να απαντήσει για το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, όπως υποσχέθηκε ο Κασσελάκης. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, δήλωσε ότι όλες οι προτάσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κοστολογημένες και έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη, η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα αντισταθμιστεί από το αναπτυξιακό σοκ που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία με την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, προέβλεπε έκτακτα μέτρα φορολόγησης των υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων για μια χρονιά.

Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου φαίνεται να υπάρχει βαθιά πίστη στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με εκτιμήσεις που προβλέπουν αύξηση του πλούτου μεγάλων μερίδων του πληθυσμού.

Η Ιφιγένεια Μουμτζή, υποψήφια ευρωβουλευτής και μέλος think tank του Στέφανου Κασσελάκη, σχολίασε σχετικά, ισχυριζόμενη ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μειώσεις φόρων για ατομικά εισοδήματα έως 100.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε μηνιαίες αποδοχές άνω των 7.000 ευρώ. Ανέφερε ότι αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε μισθό περίπου 4.000 ευρώ “καθαρά” και ότι το φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη δημιουργία μιας μεσαίας τάξης στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments