Γεωπολιτικά

Προς το συμφέρον του Ισραήλ ένα παλαιστινιακό κράτος

Προς το συμφέρον του Ισραήλ ένα παλαιστινιακό κράτος

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Σύμφωνα με αναλυτές, συμφέρει η άμεση αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας.

Πρόσφατα ο εξτρεμιστής υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ, υποστήριξε ότι η αυξανόμενη αναγνώριση της παλαιστινιακής κυριαρχίας σε όλο τον κόσμο καθιστά το παλαιστινιακό κράτος έναν «απτό, αναπτυσσόμενο κίνδυνο».

Ένας Ισραηλινός ακτιβιστής και ένας Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός, όμως στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Σε κοινό τους άρθρο στο Foreign Policy, o Ισραηλινός ακτιβιστής Μουσόν Ζερ Αβίβ και ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Ειρηνικού στις ΗΠΑ, Ομάρ Νταζάνι, υποστηρίζουν ότι ένα Παλαιστινιακό κράτος συμφέρει τόσο τις ΗΠΑ όσο και το… Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιτίθενται με αποφασιστικότητα στην ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους, πιστεύοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών συμφωνιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει εγκρίνει την υποστήριξή της για την ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους με μεγάλη πλειοψηφία, με 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές. Η Ελλάδα, επίσης, ήταν μία από τις χώρες που υποστήριξαν την Παλαιστίνη.

Το 2012, η Παλαιστίνη απέκτησε το καθεστώς μη μέλους παρατηρητή στον ΟΗΕ, που της επέτρεψε αργότερα να ενταχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να απαιτήσει λογοδοσία βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μπορούν να έχουν κοινά συμφέροντα και να ενεργούν ανάλογα σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, οι δύο ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η οργάνωσή τους μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα.

Οι δύο τους είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του A Land for All (ALFA), ενός παλαιστινιακού/ισραηλινού κινήματος αφιερωμένου στην ειρήνη, την ισότητα και την αμοιβαία αυτοδιάθεση για όλους όσους ζουν μεταξύ του ποταμού Ιορδάνη και της Μεσογείου.

«Ως Παλαιστίνιος Αμερικανός και Ισραηλινός, που εργάζονται σε εταιρική σχέση, πιστεύουμε ότι κανένας -όχι το Ισραήλ και όχι οι ΗΠΑ- δεν πρέπει να επιτρέπεται να ασκήσει βέτο στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση. Κάτι τέτοιο υπονομεύει όχι μόνο τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά και τα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα» αναφέρουν.

Η οργάνωσή τους υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, με βάση τα σύνορα του 1967.

Πιστεύουν ότι πολλά από τα μακροχρόνια εμπόδια σε μια συμφωνία μπορούν να ξεπεραστούν με τη δημιουργία μιας συνομοσπονδιακής ένωσης δύο κρατών που εγγυάται την ελευθερία μετακίνησης και διαμονής και για τους δύο λαούς σε όλη την κοινή τους πατρίδα.

«Η επίτευξη αυτού του οράματος προφανώς δεν θα είναι εύκολη, αλλά το πρώτο βήμα είναι ξεκάθαρο» αναφέρουν. «Είναι στην ευχέρεια του Μπάιντεν να προτείνει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Εάν ο Μπάιντεν είναι αληθινός φίλος του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού, πρέπει να δράσει τώρα. Είναι το σωστό και ίσως βοηθήσει να σωθεί η εκστρατεία επανεκλογής του» τονίζουν.

Η πλήρης ένταξη στο πιο σημαντικό πολιτικό όργανο του κόσμου δεν είναι πανάκεια, υποστηρίζουν, αλλά θα παρείχε στους Παλαιστίνιους διπλωματικά εργαλεία που τους λείπουν επί του παρόντος και που θα μπορούσαν να γίνουν κρίσιμα μόλις ξεκινήσουν επιτέλους οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Το πλήρες κράτος αντιστέκεται στις προσπάθειες του Ισραήλ να χαρακτηρίσει όλες τις εναπομείνασες δημόσιες υποδομές και τη δημόσια ζωή της Γάζας ως τρομοκρατική απειλή.

Κάτι τέτοιο κατά τους δύο ακτιβιστές, καθιστά το κράτος ένα ουσιαστικό όχημα για την επίτευξη βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός, για τον τερματισμό του πολέμου και για τη διαχείριση της φυσικής και πολιτικής ανασυγκρότησης της Γάζας.

«Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από τις γελοίες προσπάθειες να χαρακτηριστεί το κράτος ως «ανταμοιβή για την τρομοκρατία», όπως το απεικονίζουν συχνά οι Ισραηλινοί σκληροπυρηνικοί. Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν μια πορεία προς ένα μέλλον που δεν είναι βουτηγμένο στο αίμα και τις κενές υποσχέσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments