Policy Briefs

Προειδοποίηση Σολτς σε Φον ντερ Λάιεν για συνεργασία με ακροδεξιά

Προειδοποίηση Σολτς σε Φον ντερ Λάιεν για συνεργασία με ακροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Αυστηρή παρέμβαση του Γερμανού καγκελαρίου.

Ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρέπει να συνεργαστεί με ακροδεξιές δυνάμεις, προειδοποίησε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Παρασκευή (24 Μαΐου), εν μέσω ενδείξεων ότι η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψήφια για τη διαδοχή της, οραματίζεται πιο κοντά συνεργασία με ακροδεξιά κόμματα εάν επρόκειτο να επαναδιοριστεί.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας σε εθνικό επίπεδο, είναι η πρώτη υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Την Πέμπτη (23 Μαΐου), επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της εκλογικής συζήτησης Spietzenkandidaten ότι η ομάδα της ήταν ανοιχτή σε συνεργασία με το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, CRE) του Ιταλού πρωθυπουργού Giorgia Meloni στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. για την επόμενη νομοθετική περίοδο (2024-2029).

Αν και τόνισε ότι οι πιθανοί εταίροι του ΕΛΚ στην αίθουσα πρέπει να είναι «φιλοευρωπαϊκοί, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου» , η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) προειδοποίησε ότι μια τέτοια συνεργασία θα υπονόμευε τις αρχές της δημοκρατίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, από το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD, S&D) μίλησε για αυτό το θέμα μετά τη συνάντηση με τον συντηρητικό Πορτογάλο πρωθυπουργό, Λουίς Μαυροβούνιο (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, PSD/EPP), την Παρασκευή.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία των δημοσιογράφων με την ακροδεξιά, απάντησε: «Είναι σαφές για μένα ότι όταν σχηματιστεί η επόμενη Επιτροπή, δεν πρέπει να βασίζεται σε μια πλειοψηφία που χρειάζεται επίσης την υποστήριξη των δεξιών εξτρεμιστών» .

Η εκλογή της νέας ηγεσίας της Κομισιόν από τους ευρωβουλευτές θα είναι επιτυχία μόνο εάν βασίζεται σε «καθιερωμένα κόμματα» , πρόσθεσε. «  Οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν λάθος για το μέλλον της Ευρώπης. »

Ο Όλαφ Σολτς είπε επίσης ότι ήταν συγκλονισμένος από «την ασάφεια ορισμένων πολιτικών δηλώσεων που ακούσαμε πρόσφατα» , χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις δηλώσεις στις οποίες αναφερόταν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριος εκφράζεται κατά της στροφής προς την ακροδεξιά που αναμένεται στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το κόμμα του φαίνεται επίσης ότι εντόπισε φόβους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως μέσο κινητοποίησης των υποστηρικτών του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Ωστόσο, τα σχόλια της Παρασκευής αποτελούν την πιο άμεση προειδοποίηση προς το ΕΛΚ και την επικεφαλής του καταλόγου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να μην περάσουν την κόκκινη γραμμή συνεργασίας με την ακροδεξιά.

Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τη φον ντερ Λάιεν, η ομάδα της οποίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, καθώς πρέπει να οριστεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εάν θέλει να ανανεωθεί, μεταξύ των οποίων είναι και ο Όλαφ Σολτς.

Επιπλέον, βασικά κράτη σε αυτή την επιλογή, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, καθοδηγούνται από ηγέτες πολιτικών οικογενειών που αντιτίθενται στο ΕΛΚ (οι κεντρώοι φιλελεύθεροι στη Γαλλία και ένας συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών, φιλελεύθερων και Πρασίνων στη Γερμανία).

Μόλις διοριστεί από τους Είκοσι Επτά, η κ. φον ντερ Λάιεν θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα μπορούσε να χρειαστεί τις ψήφους τουλάχιστον ορισμένων από τους ευρωβουλευτές από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Παρά τα σχόλια του κ. Scholz, η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας έχει, καταρχήν, δεσμευτεί στο σύστημα Spitzenkandidaten, βάσει του οποίου οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να προτείνουν τον κύριο υποψήφιο που συνδέεται με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στο τέλος των εκλογών.

Η θέση της Γαλλίας τέθηκε υπό έλεγχο πρόσφατα, καθώς οι φήμες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments