Πολιτική

Ο Κασσελάκης πήρε το όπλο του

Ο Κασσελάκης πήρε το όπλο του

Πηγή Φωτογραφίας: [370616] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σαρωτικές οι αλλαγές που εισηγείται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα, σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στην προοπτική συμπράξεων στην κεντροαριστερά με διαδικασίες που δεν θα προέλθουν από τα «κάτω προς τα πάνω», χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως «τραγέλαφο».

«Ένα κόμμα που πρόσφερε πολλά στον πρώτο κύκλο ζωής του οφείλει τώρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα και να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: ‘Βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται’».

«Στη δική μου “βάρδια” στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως αναφέρθηκε στον δικό του οδικό χάρτη: «Κατ’ αρχάς πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το δικό μας κόμμα, καθιστώντας αυτό πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες. Πρώτα από όλα πρέπει εμείς να δουλέψουμε συλλογικά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στο θέμα των συγκλίσεων: «Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.

Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο. Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο ‘τραγέλαφος’, αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου».

Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε «την σταδιακή και από κάτω προς τα πάνω σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων» και τόνισε: «Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λε Πεν».

«Είτε θα προχωρήσουμε μαζί είτε θα μας αφήσει η κοινωνία πίσω. Να προχωρήσουμε μαζί στη σύγχρονη πατριωτική Αριστερά», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

Το κείμενο των «87»

Πριν την ομιλία του κ. Κασσελάκη, η εσωκομματική «αντιπολίτευση» έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου.

Στο κείμενο ασκείται έντονη κριτική στον κ. Κασσελάκη για σειρά ζητημάτων, όπως τη μη σύγκλιση των συλλογικών οργάνων, την προεκλογική εκστρατεία, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και την υπονόμευση του κόμματος, όπως υποστηρίζουν.

Όπως αναφέρουν στο κείμενό τους «ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, προτείνουμε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη – χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν – δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ ;». Δημοψήφισμα με διαφάνεια και διασφαλισμένες διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού προτείνουμε να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments