Πολιτική

Τζάκρη: Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την παραίσθηση ότι οι Έλληνες δεν είναι φτωχοί αλλά αισθάνονται φτωχοί

Τζάκρη: Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την παραίσθηση ότι οι Έλληνες δεν είναι φτωχοί αλλά αισθάνονται φτωχοί

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Τζάκρη: Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την παραίσθηση ότι οι Έλληνες δεν είναι φτωχοί αλλά αισθάνονται φτωχοί

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
«Θα καταστήσουν την Ελλάδα μια πύλη εξόδου για τους νέους»

Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι «μία ακραία νεοφιλελεύθερη παραίσθηση» που αποτυπώνει την «κουλτούρα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί, δια του αντιπροέδρου της, να πείσει τους πολίτες αυτής της χώρας ότι “δεν είναι φτωχοί, αλλά απλά αισθάνονται φτωχοί”», ανέφερε στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη. Η ελληνική κοινωνία, και φτωχή είναι, και αισθάνεται φτωχή, αφού η ακρίβεια, η αχαλίνωτη κερδοσκοπία και η οικονομική ασφυξία «κατατρώει» το διαθέσιμο εισόδημα για το 80% του πληθυσμού, είπε η βουλευτής

Η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι επειδή αυτός είναι ο 6ος προϋπολογισμός της κυβέρνησης, έχει σημασία να ειπωθούν τα μεγέθη του με αναδρομικότητα, ώστε να καταδειχθεί και η ακραία φορολόγηση, και η ακραία αναδιανομή υπέρ του 20% των πολιτών, καθώς και η αρχιτεκτονική της συρρίκνωσης του εισοδήματος.

«Η πρώτη αναδρομικότητα αφορά στη συνολική φορολογική επιβάρυνση που θα έχει αυξηθεί κατά 43,5% το 2025 σε σχέση με το 2021, ενώ τα έσοδα μόνο κατά 19%, με τα φορολογικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης να ανέρχονται στα 37 δισ., εκ των οποίων όμως, μόνο τα 25 δισ. επιστρέφουν προς την κοινωνία και τους δανειστές. Πιο συγκεκριμένα, από τα 25 δισ. τα 8 δισ. αφορούν τόκους και ένα μέρος μόνο από τα εναπομείναντα 17 δισ. κατευθύνονται προς την πραγματική οικονομία και κοινωνία. Όμως, παρά το τελικό διαμορφωμένο πρωτογενές πλεόνασμα των 12 δισ., ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνεται προς την κοινωνία υπό την μορφή ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους ή της στήριξης των οικονομικά αδύνατων», παρατήρησε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Η βουλευτής ανέφερε ότι ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί κατά 54,24% σε σχέση με το 2021 ως έσοδο, όπως και ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων κατά 66%. Δηλαδή 30 μονάδες πάνω από την αύξηση του ΑΕΠ.

Μετρώντας από το 2022, βλέπουμε ότι σε έναν χρόνο από σήμερα, τα οικογενειακά επιδόματα θα έχουν μειωθεί κατά 25%, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 32%, το στεγαστικό επίδομα κατά 17% και η συνολική μείωση των επιδομάτων αντιμετώπισης του δημογραφικού κατά 9%, ανέφερε επίσης η κ. Τζάκρη. Η ίδια χαρακτήρισε κοινωνιοκτόνο τον προϋπολογισμό, «ο οποίος, σε συνδυασμό με τη γεωμετρικά αυξανόμενη ακρίβεια και την διαρκώς μειούμενη διαθεσιμότητα εισοδήματος, θα καταστήσουν την Ελλάδα μια πύλη εξόδου για τους νέους κι ένα σκληρά περιφρουρούμενο γκέτο φτώχειας για όσους μένουν αναγκαστικά εγκλωβισμένοι σε αυτή την χώρα».

Η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό πλην του κονδυλίου για τις αμυντικές δαπάνες, γιατί «η αμυντική θωράκιση, σε μια χώρα με την δική μας ιστορία και γεωστρατηγική θέση, σημαίνει την προτεραιοποίηση της εθνικής ανεξαρτησίας, ως στρατηγικού μας στόχου». Είπε όμως, ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα για τους ανθρώπους που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, για την αξιοπρέπειά τους και την εγχώρια αμυντική παραγωγή.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

27.10.2026 | 08:10

Κλειστά όλα τα σχολεία στην Κω σήμερα λόγω κακοκαιρίας

27.10.2026 | 07:30

Η Ιταλία ενισχύει τον ανατολικό άξονά της για αλλαγή των περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ

27.10.2026 | 07:10

«Η δημοκρατία νίκησε»: Η Ευρώπη πανηγυρίζει την απρόσμενη νίκη Λούλα στη Βραζιλία

27.10.2026 | 07:00

Τραμπ μετά τις 3 Νοεμβρίου: Το επικίνδυνο παράθυρο για Ιράν, Ουκρανία και Ισραήλ

27.10.2026 | 06:40

Ερντογάν: «Χωρίς νομική βάση οι αντιδράσεις της ΕΕ για το τουρκολυβικό μνημόνιο»

27.10.2026 | 06:20

Pizza Fan: Τι θα πει στην απολογία του αύριο ο Αντάρας

27.10.2026 | 05:50

ΗΠΑ: Ανησυχία για διαφθορά στην κυβέρνηση Τραμπ, ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του

27.10.2026 | 05:20

Γεραπετρίτης στον ΟΗΕ: Πρόκληση για την έννομη τάξη το «τουρκολιβυκό μνημόνιο»

26.10.2026 | 23:39

Κλέλια Ανδριολάτου: Στην Αίγινα με μπλε μπικίνι τον Οκτώβριο [pics]

26.10.2026 | 20:45

Μπισμπίκης: Η εξομολόγηση για το έμφραγμα, το αλκοόλ και την αγάπη – «Δεν ξέρω αν την έχω βρει ακόμα»

26.10.2026 | 20:14

Πάολα: Η συγκινητική αφιέρωση στον Γιώργο Μαζωνάκη στην πρεμιέρα της [vid]

26.10.2026 | 16:49

Ιωάννα Τούνη: Η Hermès Birkin που αγόρασε – Πόσες χιλιάδες ευρώ κοστίζει

26.10.2026 | 14:37

Χρύσα Ρώπα: «Ποτέ δεν έκανα πράγματα που δεν ήθελα» – «Νιώθω προδομένη και απαξιωμένη σαν πολίτης»

26.10.2026 | 12:50

Ηλιάνα Παπαγεωργίου για τη νέα αγωγή της Χριστοπούλου: «Είναι περίεργο που το γνωρίζετε εσείς και όχι εγώ»

26.10.2026 | 11:51

Καινούργιου: Η τρυφερή ανάρτηση από τη βραδινή έξοδο με τον Κουτσουμπή – «Μαμά και μπαμπάς»

26.10.2026 | 10:06

Βικτώρια Δέλλα: Συγκινεί με το μήνυμά της για τον καρκίνο του μαστού – «Στη μνήμη της μαμάς μου»

27.10.2026 | 06:40

Ερντογάν: «Χωρίς νομική βάση οι αντιδράσεις της ΕΕ για το τουρκολυβικό μνημόνιο»

27.10.2026 | 01:17

Σαουδική Αραβία–Πακιστάν–Τουρκία: Αποστολή στο Ιράν για να φρενάρουν τη φωτιά του πολέμου

27.10.2026 | 00:51

Χαφτάρ ανάμεσα σε Κάιρο και Άγκυρα: Αιγυπτιακό «όχι» στο μνημόνιο, εμπλοκή στο λιβυκό παζάρι

26.10.2026 | 23:47

Το σοκ του Σουέζ επιστρέφει: Όταν ο σύμμαχος γίνεται ο μεγαλύτερος μοχλός πίεσης

26.10.2026 | 19:15

Τουρκολιβυκό: Διπλωματική ανατροπή στην Ουάσιγκτον – Το State Department «αδειάζει» την Άγκυρα

26.10.2026 | 14:47

Τραμπ: Σχέδιο νέου χτυπήματος στο Ιράν μετά τις κάλπες – «Έτοιμοι σε 96 ώρες» οι Αμερικανοί

26.10.2026 | 12:35

Καναδάς–Τουρκία: Η ρήξη με τις ΗΠΑ ανοίγει πόρτα στον Ερντογάν – Συναγερμός για την Κύπρο

26.10.2026 | 12:20

Τουρκία–Ισραήλ: Ο φόβος μιας τυχαίας σύγκρουσης στη Συρία και η κάλπη που αλλάζει τις ισορροπίες

Πολιτικά πυρά για το καλώδιο: Το «τελεία» Μαρινάκη, η προειδοποίηση Καραμανλή και οι κόκκινες γραμμές

Το GSI και το τουρκολιβυκό μνημόνιο ανεβάζουν τη θερμοκρασία — Οι θέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το μήνυμα Γεραπετρίτη από τη Νέα Υόρκη και η διαφορετική εικόνα γύρω από τη συμφωνία για τη Μονή Σινά.

Πολιτικά πυρά για το καλώδιο: Το «τελεία» Μαρινάκη, η προειδοποίηση Καραμανλή και οι κόκκινες γραμμές

Άδωνις: «Δεν πάει να με βρίζετε, εγώ θα πάω να λύσω το πρόβλημα» – «Δεν δίνουμε εξετάσεις στην Αριστερά»

Καρφιά στους υπουργούς που αποφεύγουν την έκθεση, μετωπική με Κωνσταντοπούλου και πρόσκληση στον Πολάκη για έλεγχο μέσα στο νοσοκομείο – Η ασπίδα στον Γεραπετρίτη, η στήριξη στον Μητσοτάκη και το ξεκάθαρο μήνυμα για ΠΑΣΟΚ.

Άδωνις: «Δεν πάει να με βρίζετε, εγώ θα πάω να λύσω το πρόβλημα» – «Δεν δίνουμε εξετάσεις στην Αριστερά»

Βελόπουλος κατά κυβέρνησης: «Μόνο καφές και πίτσα;» – Πυρά για αναθέσεις και «πόθεν έσχες»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγορεί την κυβέρνηση για επιλεκτική αντιμετώπιση της διαφθοράς και ζητά ελέγχους σε πολιτικούς, πολεοδομίες, εφορίες και τοπική αυτοδιοίκηση.

Βελόπουλος κατά κυβέρνησης: «Μόνο καφές και πίτσα;» – Πυρά για αναθέσεις και «πόθεν έσχες»

Κυρανάκης: «Δεν φοβόμαστε κανέναν» – Πυρά για τα «μεγάλα ψάρια» και μήνυμα για Καραμανλή

«Άδεια δεν ζητάμε από κανέναν, το καλώδιο θα προχωρήσει», διαμηνύει ο γραμματέας της ΝΔ – Τι λέει για τις αποκαλύψεις στο μπάσκετ, την κριτική Σαμαρά και το «μεγαλύτερο αγκάθι» της ακρίβειας.

Κυρανάκης: «Δεν φοβόμαστε κανέναν» – Πυρά για τα «μεγάλα ψάρια» και μήνυμα για Καραμανλή

Κικίλιας: «Ό,τι εξαγγέλλουμε να γίνεται πράξη» – Επτά νέα ταχύπλοα στη μάχη των συνόρων

Σύμβαση 23,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Λιμενικού με σκάφη ελληνικής κατασκευής – Το μήνυμα για τη γεωπολιτική αστάθεια, οι ταχύτητες των 50 κόμβων και η απαίτηση για αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Κικίλιας: «Ό,τι εξαγγέλλουμε να γίνεται πράξη» – Επτά νέα ταχύπλοα στη μάχη των συνόρων

Ανδρουλάκης: «Καμία έμμεση αναγνώριση στην Τουρκία» – Κόκκινη γραμμή για το καλώδιο

Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου με βάση το διεθνές δίκαιο και απορρίπτει κάθε νομική αξία του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ανδρουλάκης: «Καμία έμμεση αναγνώριση στην Τουρκία» – Κόκκινη γραμμή για το καλώδιο

Τασούλας από τη Θεσσαλονίκη: «Η Ελλάδα ενωμένη έγραψε πριν από 114 χρόνια ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο»

Ο κ. Τασούλας απέτισε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας

Τασούλας από τη Θεσσαλονίκη: «Η Ελλάδα ενωμένη έγραψε πριν από 114 χρόνια ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο»

ΠΑΣΟΚ: "Αποχωρεί ο Μπεκίρης χωρίς να δώσει απαντήσεις"

Η ανακοίνωση προσωρινής αποχώρησης του Μιχάλη Μπεκίρη δεν αναχαίτισε το ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει να ζητά απαντήσεις για το διορισμό και το πτυχίο του

ΠΑΣΟΚ: “Αποχωρεί ο Μπεκίρης χωρίς να δώσει απαντήσεις”