Ελαφρώς υψηλότερη τιμή, χαμηλότερη ωστόσο μέση πληρότητα κατέγραψαν τα ξενοδοχεία το Δεκέμβριο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Ελαφρώς υψηλότερη τιμή, χαμηλότερη ωστόσο μέση πληρότητα κατέγραψαν τα ξενοδοχεία το Δεκέμβριο
Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία για τον τελευταίο μήνα του 2024 ήταν στο 44,7% μειωμένη σε σχέση με το 47% ένα χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ η μέση τιμή δίκλινου δωματίου διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στα 78 από τα 76 ευρώ του αντίστοιχου μήνα του 2023. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα, μέσα στον Νοέμβριο δηλαδή, η μέση πληρότητα είχε διαμορφωθεί στο 53,2% (από 49,6% τον Νοέμβριο του 2023) με τη μέση τιμή στα 87 ευρώ (από 80 ευρώ).
Τα νούμερα προέρχονται από τη μηνιαία έρευνα πάνελ για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων που πραγματοποιεί κάθε μήνα το ΙΤΕΠ προκειμένου να καταγράψει τις επιδόσεις των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα. Στους κερδισμένους προορισμούς στο τέλος της περασμένης χρονιάς ήταν αναμφισβήτητα η Αθήνα, όπου με βάση τα στοιχεία από την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) η μέση πληρότητα διαμορφώθηκε υψηλότερα, στο 73,8% τον Νοέμβριο (μήνας Μαραθωνίου) και στο 61,5% τον Δεκέμβριο, με αντίστοιχα, αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 7,9% και 14,6% αντίστοιχα.
Η μειωμένη πληρότητα του Δεκεμβρίου του 2024 στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΤΕΠ είναι πολύ πιθανό να οφείλεται και στον αυξημένο ανταγωνισμό από τα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση εμφανίστηκε αυξημένη το 2024, με τη ζήτηση μάλιστα να «τρέχει» στη χώρα μας με ρυθμούς ακόμη υψηλότερους της προσφοράς.

Αυτό μάλιστα τονίζει και στην τελευταία της ανάλυση για το 2024 η γνωστή εταιρεία αναλύσεων AirDNA για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά για τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές στα ‘’Αirbnb’’ ότι «στις περισσότερες χώρες, η αύξηση της προσφοράς συμβάδιζε με την άνοδο της ζήτησης, με αποτέλεσμα τα επίπεδα πληρότητας να είναι σχετικά σταθερά.
Ωστόσο, σε αγορές όπου η αύξηση της ζήτησης ξεπέρασε σημαντικά την προσφορά, η πληρότητα κατέγραψε τις ισχυρότερες επιδόσεις.
Σε σχέση με την επίδοση των πόλεων – ανταγωνιστών της Αθήνας, σε επίπεδο έτους, τα ξενοδοχεία της Αθήνας είχαν αρκετά καλή επίδοση και απόδοση: H μέση πληρότητα στις πόλεις του European Benchmark κυμάνθηκε μεταξύ 69,2% (σ.σ. αφορά την Κωνσταντινούπολη, στην οποία καταγράφηκε μείωση έναντι του 2023 κατά 7,3%) και 81% (Λονδίνο). Αύξηση ωστόσο σημείωσε και η πληρότητα της Μαδρίτης (+13,7%), της Ρώμης (+10,5%) και της Βαρκελώνης (+9,7%). Από πλευράς μέσης τιμής δωματίου (ADR), συγκρίνοντας την μέση τιμή της Αθήνας το 12μηνο του 2024 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, παρατηρούμε αύξηση για την Αθήνα κατά 8,9%, για την Μαδρίτη κατά 14%, για τη Βαρκελώνη κατά 7,7%, για την Ρώμη κατά 2%, ενώ η Κωνσταντινούπολη υποχώρησε κατά 6%. Αντίστοιχα, στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Rev Par) στο 12μηνο υπήρξε αύξηση κατά 11,4% στην Αθήνα, αύξηση κατά 19% για την Μαδρίτη, κατά 7% για την Βαρκελώνη, κατά 3,1% για την Ρώμη ενώ στην Κωνσταντινούπολη κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα (+0,4%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διακυμάνσεις που καταγράφηκαν ιδιαίτερα στην μέση πληρότητα των ξενοδοχείων (από 52,9% έως και 92.6%) καθ’ όλη την διάρκεια του 2024. Συγκεκριμένα, παρατηρείται βελτίωση τους πλάγιους μήνες, από 1,5% (Μάρτιος) έως και 14,2% (Φεβρουάριος), κάτι που δηλώνει την δυναμική της πόλης καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και επαληθεύει την αργή αλλά σταθερή εξέλιξή της σε ‘city break’ προορισμό – στόχο δεκαετιών για την Αθήνα.
Αντίθετα, εμφανίστηκε αρνητικό πρόσημο κατά τους παραδοσιακούς μήνες αιχμής (Μάιο – Ιούνιο) όπως και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έως και τον Σεπτέμβριο του 2024, της τάξης από (-)1,2% έως και (-2,7%) έναντι του 2023 κάτι το οποίο αποδίδεται στην διαμονή των επισκεπτών αυτής της περιόδου σε άλλα καταλύματα – εκτός ξενοδοχείου, όπως π.χ. σε τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια / διαμερίσματα.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας