Ελλάδα

Μετρό: Πρώτες κάμερες AI στον σταθμό Ακρόπολη – 180 κλήσεις μέσω gov.gr για Αττική Οδό

Μετρό: Πρώτες κάμερες AI στον σταθμό Ακρόπολη – 180 κλήσεις μέσω gov.gr για Αττική Οδό

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK/Subway train in rapid motion

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η εισιτηροδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες μπαίνει στο στόχαστρο της τεχνητής νοημοσύνης

Από τον σταθμό «Ακρόπολη» του Μετρό ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή καμερών AI που εντοπίζουν αυτόματα διπλά ή τριπλά περάσματα από την ίδια πύλη. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Με το που εντοπίζεται παραβίαση, ηχεί συναγερμός – ειδοποιείται το προσωπικό και το κοινό βλέπει ότι οι παραβάτες είναι ορατοί». Επιπλέον, μειώθηκε ο χρόνος ανοίγματος των πυλών για να αποτρέπονται οι «ουρές» εισιτηρίων.

Πιλοτικό στον Ακρόπολη – Στόχος: Μηδενική ανοχή

Το σύστημα AI καταγράφει σε πραγματικό χρόνο:

  • Διπλό/τριπλό πέρασμα με ένα εισιτήριο
  • Απόπειρα παράκαμψης πυλών

Συναγερμός ηχεί άμεσα – προσωπικό επεμβαίνει, επιβάτες ενημερώνονται. Ο Κυρανάκης: «Η τεχνολογία κάνει το αδύνατο δυνατό – η εισιτηροδιαφυγή γίνεται ορατή». Στο Μετρό, το ποσοστό εισιτηροδιαφυγής είναι μόλις 5% – «Δεν θα αυξηθούν εισιτήρια», ξεκαθάρισε.

600 κάμερες AI σε λεωφορεία – Αυτόματες κλήσεις από 2026

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για 600 κάμερες AI σε λεωφορεία:

  • Εντοπισμός οχημάτων σε λεωφορειολωρίδες
  • Αυτόματη κλήση μέσω gov.gr

Πρώτα αποτελέσματα: 180 κλήσεις αυτή την εβδομάδα από κάμερες στην Αττική Οδό. Ο Κυρανάκης: «Από το 2026, όποιος μπαίνει σε λεωφορειολωρίδα θα λαμβάνει κλήση αυτόματα».

Εντατικοποίηση ελέγχων: Τετραπλασιασμός

Στοιχεία 2022-2025:

Μέσο 2022 2023 2025 (μέχρι Νοέμ.) Πρόβλεψη τέλους 2025
Λεωφορεία 500.000 600.000 1.749.000 ~2.000.000
Μέσα Σταθερής Τροχιάς 1.148.000 4.453.000 ~5.000.000

Τετραπλασιασμός ελέγχων – αποτελεσματικότητα αυξάνεται. Ο Κυρανάκης προανήγγειλε «σύντομα ανακοινώσεις» για επιπλέον αστυνόμευση σε λεωφορεία και Μετρό.

Τεχνολογία + Έλεγχοι = Δικαιοσύνη

  • AI κάμερες: Άμεση αντίδραση
  • Gov.gr κλήσεις: Διαφάνεια, ταχύτητα
  • Μειωμένος χρόνος πυλών: Αποτροπή «ουρών»

Ο Κυρανάκης: «Η τεχνολογία δεν αντικαθιστά, ενισχύει τον έλεγχο – οι παραβάτες δεν κρύβονται πια».

Το μέλλον είναι AI

Η Ακρόπολη γίνεται πρότυπο – η εισιτηροδιαφυγή παίρνει τέλος. Με 600 κάμερες σε λεωφορεία, 180 κλήσεις σε μια εβδομάδα και τετραπλασιασμό ελέγχων, οι συγκοινωνίες γίνονται δικαιότερες. Χωρίς αυξήσεις εισιτηρίων – με τεχνολογία και έλεγχο. Το 2026 θα είναι χρονιά μηδενικής ανοχής.

Πηγή: Pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο