Nέα της αγοράς

Χρυσός: Μπήκε σε bear market μετά από βουτιά 20% σε 91 ημέρες

Χρυσός: Μπήκε σε bear market μετά από βουτιά 20% σε 91 ημέρες

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Χρυσός: Μπήκε σε bear market μετά από βουτιά 20% σε 91 ημέρες

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Το πολύτιμο μέταλλο έχασε πάνω από το ένα πέμπτο της αξίας του από τα ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα αμερικανικά ομόλογα και οι υψηλές αποδόσεις αλλάζουν τα δεδομένα στις αγορές.

Ο χρυσός πέρασε και επίσημα σε bear market, καταγράφοντας πτώση άνω του 20% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του, σε μια από τις ταχύτερες διορθώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Μέσα σε μόλις 91 ημέρες, το πολύτιμο μέταλλο έχασε τη δυναμική που είχε χτίσει στις αρχές του έτους, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους και στράφηκαν προς τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία προσφέρουν πλέον υψηλές αποδόσεις.

Η εξέλιξη προκαλεί αίσθηση, καθώς ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης. Αυτή τη φορά, όμως, ούτε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ούτε η διεθνής αβεβαιότητα κατάφεραν να στηρίξουν την τιμή του.

Η ταχύτερη μεγάλη πτώση από το 2008

Το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό υποχώρησε την Τετάρτη κατά 3,6%, ή 153,10 δολάρια, κλείνοντας στα 4.133,30 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2025.

Σύμφωνα με στοιχεία της Dow Jones Market Data, ο χρυσός χρειάστηκε μόλις 91 ημέρες για να χάσει πάνω από 20% από τα υψηλά του. Πρόκειται για την ταχύτερη πτώση αυτού του μεγέθους από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των πρώτων εβδομάδων του 2026. Στις 29 Ιανουαρίου, ο χρυσός είχε αγγίξει ιστορικό υψηλό στα 5.354,80 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας ενισχυθεί πάνω από 23% από την αρχή του έτους.

Ο πληθωρισμός αλλάζει τους κανόνες

Η μεγάλη ανατροπή συνδέεται κυρίως με τις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Μάιο στο 4,2%, από 3,8%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2023. Η εξέλιξη αυτή μείωσε τις πιθανότητες άμεσης μείωσης επιτοκίων από τη Fed και ενίσχυσε το σενάριο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα.

Για τον χρυσό, αυτό είναι κακό νέο. Το πολύτιμο μέταλλο δεν προσφέρει τόκο, μέρισμα ή ταμειακή ροή. Όταν οι επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν σε κρατικά ομόλογα με υψηλές αποδόσεις, η διακράτηση χρυσού γίνεται λιγότερο ελκυστική.

Τα ομόλογα πιέζουν το πολύτιμο μέταλλο

Η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα λειτούργησε ως βασικός καταλύτης για τη φυγή από τον χρυσό.

Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 5%, ενώ το 10ετές κινήθηκε κοντά στο 4,55%. Αυτό αύξησε το λεγόμενο «κόστος ευκαιρίας» για όσους κρατούν χρυσό.

Με απλά λόγια, όσο τα ομόλογα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, τόσο δυσκολότερο γίνεται για τον χρυσό να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.

Γιατί δεν βοήθησε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της πτώσης είναι ότι σημειώθηκε ενώ η γεωπολιτική ένταση παραμένει αυξημένη.

Υπό κανονικές συνθήκες, ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα ενίσχυε τη ζήτηση για χρυσό. Αυτή τη φορά, όμως, οι επενδυτές φαίνεται πως εστιάζουν περισσότερο στις πληθωριστικές επιπτώσεις της κρίσης παρά στον ίδιο τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενισχύει τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονος, αναγκάζοντας τη Fed να διατηρήσει αυστηρή πολιτική. Αυτό δημιουργεί δυσμενές περιβάλλον για τον χρυσό.

Ο χρυσός κινείται σαν μετοχή υψηλού ρίσκου

Αναλυτές παρατηρούν ότι ο χρυσός έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται λιγότερο σαν ασφαλές καταφύγιο και περισσότερο σαν περιουσιακό στοιχείο υψηλού ρίσκου.

Στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch δείχνουν ότι η συσχέτιση του χρυσού με τον Nasdaq έχει φτάσει το 0,91 από τις αρχές Ιουνίου, ένδειξη ότι οι δύο αγορές κινούνται σχεδόν παράλληλα.

Παρόμοια συμπεριφορά είχε παρατηρηθεί και το 2008, όταν ο χρυσός αρχικά υποχώρησε μαζί με τις μετοχές, πριν ακολουθήσει αργότερα ισχυρή ανοδική πορεία.

Προειδοποίηση ή ευκαιρία;

Παρά τη βίαιη διόρθωση, αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων δεν θεωρούν ότι η μακροπρόθεσμη επενδυτική ιστορία του χρυσού έχει τελειώσει.

Το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να θεωρείται εργαλείο αντιστάθμισης έναντι ακραίων γεγονότων, συστημικών κινδύνων και κρίσεων εμπιστοσύνης στις αγορές.

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, το μήνυμα της αγοράς είναι ξεκάθαρο: οι αποδόσεις των ομολόγων, ο πληθωρισμός και οι αποφάσεις της Fed έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Για να ανακτήσει ο χρυσός την ανοδική του δυναμική, θα χρειαστεί είτε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είτε αλλαγή στάσης από τη Federal Reserve. Μέχρι τότε, το πολύτιμο μέταλλο παραμένει υπό πίεση, έχοντας χάσει προσωρινά τον ρόλο του απόλυτου ασφαλούς καταφυγίου.

Πηγή: Pagenews.gr

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο