Κόσμος

Αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο σκοτώνουν 18 – Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα νότια χωριά

Αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο σκοτώνουν 18 – Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα νότια χωριά

Πηγή Φωτογραφίας: AP/Αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο σκοτώνουν 18 – Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα νότια χωριά

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Νέα κλιμάκωση απειλεί τις διπλωματικές προσπάθειες στην περιοχή

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές του νότιου και ανατολικού Λιβάνου, σύμφωνα με λιβανικές πηγές και διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες των τελευταίων εβδομάδων.

Οι επιθέσεις έπληξαν περιοχές όπως η Ναμπατίγια αλ-Φάουκα, το Σουκίν και το Κφαρ Σιρ, ενώ αναφέρθηκαν πλήγματα και στην ευρύτερη περιοχή της Μπααλμπέκ. Πυκνοί καπνοί υψώθηκαν πάνω από αρκετούς οικισμούς, καθώς συνεργεία διάσωσης και μονάδες πολιτικής προστασίας έσπευσαν στα σημεία των βομβαρδισμών.

Μαζικές αποχωρήσεις κατοίκων

Στον νότιο Λίβανο παρατηρήθηκε αυξημένη έξοδος κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές. Δεκάδες οχήματα κινούνταν προς ασφαλέστερες περιοχές μέσω της γέφυρας Κασμιέ, μεταξύ Τύρου και Σιδώνας, καθώς οι φόβοι για περαιτέρω επιθέσεις εντείνονται.

Στην περιοχή της Μπααλμπέκ, διασώστες και στρατιωτικές μονάδες συνέχισαν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια και καμένα οχήματα.

Πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης

Η νέα έξαρση της βίας σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, η οποία είχε στόχο τη μείωση των συγκρούσεων σε πολλαπλά μέτωπα της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου. Ωστόσο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ δεν συμμετέχουν άμεσα στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών τους σε επιθέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, γεγονός που συνέβαλε στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Εύθραυστη η εκεχειρία

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι επιτεύχθηκε νέα συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ. Ωστόσο, οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, υπογραμμίζοντας την εύθραυστη φύση της συμφωνίας.

Η συνέχιση των εχθροπραξιών δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των διπλωματικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Πηγή: Pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο