Ο Τραμπ απαγορεύει στον Μαμντάνι να συλλάβει τον Νετανιάχου – «Πολεμάει το Ιράν που σκοτώνει Αμερικανούς»
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Ο Τραμπ απαγορεύει στον Μαμντάνι να συλλάβει τον Νετανιάχου – «Πολεμάει το Ιράν που σκοτώνει Αμερικανούς»
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε στον Ζοχράν Μαμντάνι να συλλάβει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σε περίπτωση που επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη.
Σε ανάρτηση που έκανε στην πλατφόρμα του Truth Social, έγραψε:
«Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί, με κανέναν τρόπο, υπό καμία μορφή, όσο βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αγωνίζεται ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία πρόσφατα σκότωσε 52.000 αθώους διαδηλωτές και έχει περάσει τα τελευταία 47 χρόνια σκοτώνοντας Αμερικανούς στρατιώτες και άλλους. Οι μόνοι που θα έπρεπε να συλληφθούν είναι εκείνοι που οδήγησαν το Ιράν σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου ΚΥΚΛΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από χρόνια, από τους προηγούμενους προέδρους».
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), με έδρα τη Χάγη, έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της ισραηλινής επίθεσης που διεξήχθη ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάντι συζήτησε την νομική δυνατότητα σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο, μια πιθανότητα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ.
«Πιστεύω ότι η θέση του πρωθυπουργού Νετανιάχου είναι στη Χάγη. Είναι ένας εγκληματίας πολέμου που διώκεται με ένταλμα σύλληψη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» είπε ο Μαμντάντι σε μια συνέντευξή τους στην εφημερίδα New York Times που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν γνωρίζει αν έχει την εξουσία να συλλάβει έναν ξένο ηγέτη,όπως τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά συζητά το θέμα με τις αρχές της Νέας Υόρκης.
«Θα κάνουμε αυτό που μου επιτρέπει ο νόμος να κάνω στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το μεγάλο, ετήσιο ραντεβού των ηγετών απ’ όλον τον κόσμο, φιλοξενείται κάθε Σεπτέμβριο στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Ο δήμαρχος είχε υποσχεθεί και στο παρελθόν ότι θα έστελνε την αστυνομία της πόλης να εκτελέσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος καταζητούμενων ηγετών, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα από το ΔΠΔ, όπως είναι ο Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο