Ελλάδα

Τέμπη: Εισαγγελικό «ναι» σε δίκη Τριαντόπουλου–Αγοραστού για τις παρεμβάσεις στον τόπο της τραγωδίας

Τέμπη: Εισαγγελικό «ναι» σε δίκη Τριαντόπουλου–Αγοραστού για τις παρεμβάσεις στον τόπο της τραγωδίας

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισηγείται την παραπομπή του πρώην υφυπουργού, του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ακόμη τεσσάρων προσώπων για παράβαση καθήκοντος. Την οριστική απόφαση θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο το φθινόπωρο.

Μια νέα, ιδιαίτερα κρίσιμη σελίδα ανοίγει στη δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Μητρουλιάς εισηγείται την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Με την ίδια κατηγορία προτείνεται να παραπεμφθούν ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς και ακόμη τέσσερα μη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να είχαν υπηρεσιακή εμπλοκή στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας Λάρισας.

Τι εξετάζει η Δικαιοσύνη

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται οι εργασίες απομάκρυνσης υλικών, διάστρωσης αδρανών και διαμόρφωσης του χώρου του δυστυχήματος τις ημέρες μετά την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Κατά το κατηγορητήριο, οι παρεμβάσεις αυτές φέρονται να πραγματοποιήθηκαν χωρίς την απαιτούμενη θεσμική διαδικασία και να είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του πεδίου, με συνέπεια να καταστεί δυσχερέστερη η συλλογή και αξιολόγηση πιθανών αποδεικτικών στοιχείων.

Η εισαγγελική κρίση, ωστόσο, δεν συνιστά καταδίκη ούτε οριστική παραπομπή. Αποτελεί πρόταση προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει εάν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο και να οδηγηθούν οι κατηγορούμενοι σε δίκη.

Γιατί η υπόθεση οδηγείται σε ειδική διαδικασία

Η εμπλοκή πρώην μέλους της κυβέρνησης ενεργοποιεί το ιδιαίτερο συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο περί ποινικής ευθύνης υπουργών.

Το άρθρο 86 του Συντάγματος προβλέπει ότι μόνο η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά νυν ή πρώην υπουργών και υφυπουργών για αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η περαιτέρω διαδικασία διέπεται από τον νόμο 3126/2003 και περιλαμβάνει δικαστική ανάκριση, εισαγγελική πρόταση, απόφαση Δικαστικού Συμβουλίου και, εφόσον υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα, συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση Τριαντόπουλου δεν ακολουθεί την κοινή ποινική διαδικασία, ενώ τα μη πολιτικά πρόσωπα μπορούν να δικαστούν μαζί του εφόσον οι αποδιδόμενες πράξεις τους θεωρηθούν συναφείς.

Για τρεις πυροσβεστικούς υπαλλήλους, πάντως, ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να ζητά τον διαχωρισμό της δικογραφίας και τη διαβίβασή της στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, προκειμένου να ελεγχθούν για ενδεχόμενες πράξεις που δεν συνδέονται με υπουργικό αδίκημα.

Το κρίσιμο νομικό ερώτημα

Για να στοιχειοθετηθεί η παράβαση καθήκοντος δεν αρκεί να αποδειχθεί ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί ή ότι ακολουθήθηκε μια διοικητικά προβληματική διαδικασία.

Θα πρέπει να εξεταστεί εάν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα:

  • παραβίασαν συγκεκριμένο υπηρεσιακό καθήκον,
  • ενήργησαν με πρόθεση,
  • και επιδίωξαν να προσπορίσουν παράνομο όφελος σε κάποιον ή να προκαλέσουν βλάβη σε τρίτον.

Αυτό ακριβώς θα αποτελέσει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κατηγορία και την υπεράσπιση. Η μία πλευρά θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι οι παρεμβάσεις υπερέβησαν τα όρια μιας επιχείρησης διάσωσης και αποκατάστασης. Η άλλη αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, με σκοπό την ασφάλεια και τη λειτουργική διαχείριση του χώρου.

Πρώτο Ειδικό Δικαστήριο για τα Τέμπη;

Το Δικαστικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει το φθινόπωρο. Εάν υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, θα ανοίξει ο δρόμος για το πρώτο Ειδικό Δικαστήριο που συνδέεται άμεσα με την τραγωδία των Τεμπών.

Η εξέλιξη έχει βαρύ πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν εδώ και χρόνια πλήρη διερεύνηση κάθε πράξης και παράλειψης που ακολούθησε τη σύγκρουση, ενώ η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι αρνούνται ότι υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης.

Το επόμενο βήμα δεν θα κρίνει ακόμη ενοχή ή αθωότητα. Θα κρίνει, όμως, εάν οι ενδείξεις που συγκεντρώθηκαν είναι αρκετές ώστε οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση του χώρου να εξεταστούν πλέον δημόσια, ενώπιον δικαστών και με πλήρη αντιπαράθεση των αποδεικτικών στοιχείων.

Πηγή: pagenews.gr

Ιωάννα Πυλούδη
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Ιωάννα Πυλούδη Δημοσιογράφος – Συντάκτρια Επικαιρότητας
Καλύπτει θέματα ελληνικής επικαιρότητας, lifestyle, αγοράς, επιστήμης, καινοτομίας και fine living. Διαθέτει διετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, με έμφαση στη σύνταξη ειδησεογραφικών και θεματικών άρθρων. Είναι απόφοιτη του University of East London, όπου ολοκλήρωσε σπουδές BSc (Hons) in Psychology (2022-2025), συνδυάζοντας την κατανόηση των κοινωνικών τάσεων και της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τη σύγχρονη δημοσιογραφική γραφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο