Γκίλφοϊλ: Η καρδιά μου κοντά στον ελληνικό λαό μετά την απώλεια των δύο πυροσβεστών
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκιλφόιλ σε ανάρτησή της εκφράζει τα συλληπτήριά της για την απώλεια των δύο πυροσβεστών στο Ρέθυμνο κατά τη κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε εκεί.
«Τιμούμε το εξαιρετικό θάρρος όσων κάθε μέρα θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους, καθώς και τα εκατομμύρια των ταξιδιωτών από την Αμερική και από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται την Ελλάδα», τονίζει.
My heart is with the people of Greece today following tragic loss of two firefighters who gave their lives while courageously battling a wildfire near Rethymno, Crete.
I extend my deepest condolences to their families, colleagues, loved ones, and the entire Hellenic Fire Corps.…
— Ambassador Kimberly Guilfoyle (@USAmbassadorGR) July 29, 2026
Το Λιμενικό έστησε επιχείρηση με πλωτά σκάφη και ναυαγοσωστικό, την οποία συνέτρεξαν της Frontex και αλιευτικά, προκειμένου να απεγκλωβίσει τους 31 ανθρώπους που παρέμεναν στον Άγιο Παύλο του Ρεθύμνου, μετά το 112 που ήχησε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία από τις επτά περιοχές του Ρεθύμνου που οι άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν (Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Μέλαμπες, Άγιος Βασίλειος και Τριόπετρα οι υπόλοιπες). Οι στιγμές είναι δραματικές για τους 29, που στοιβάζονται σε σκάφη προκειμένου να φύγουν σώοι από την περιοχή, την οποία δεν γνωρίζουν πότε και σε ποια μορφή θα ξαναδούν. Σύμφωνα με το Λιμενικό, έγιναν δύο επιχειρήσεις διάσωσης.