Χρυσοχοΐδης: «Δεν θα αφήσουμε έτσι την παράνομη στάθμευση» – Τριπλάσια Τροχαία και 45.000 αλκοτέστ
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Χρυσοχοΐδης: «Δεν θα αφήσουμε έτσι την παράνομη στάθμευση» – Τριπλάσια Τροχαία και 45.000 αλκοτέστ
Σε τρία μέτωπα –κυκλοφοριακό, οδική ασφάλεια και σωφρονιστικό σύστημα– τοποθετήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Απέναντι μικρόφωνα» των Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή. Το πρόγραμμα του σταθμού επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη εκπομπή μεταδίδεται καθημερινά 09:00–11:00 με τους δύο δημοσιογράφους
Κεντρικό μήνυμα του υπουργού ήταν ότι η ενισχυμένη παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους αρχίζει, κατά την εκτίμησή του, να αποδίδει, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ομάδα ΚΟΜΒΟΣ.
ΚΟΜΒΟΣ: «Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στο Λεκανοπέδιο»
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέφυγε να παρουσιάσει πρόωρα αποτελέσματα για τη νέα επιχειρησιακή δομή.
«Δεν έχουμε ακόμα αποτελέσματα, είναι πολύ νωρίς. Το παρακολουθούμε καθημερινά και πιστεύω ότι τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εικόνα στο Λεκανοπέδιο εμφανίζει κάποια βελτίωση, ενώ ειδικά στον Κηφισό παραμένει κρίσιμο το πρόβλημα που δημιουργείται όταν συμβαίνουν τροχαία ή ακινητοποιούνται οχήματα.
«Θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι καλύτερη, τα δεδομένα θα τα δούμε σε περισσότερο από ένα μήνα και θα τα αξιολογήσουμε», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πλέον οι πολίτες βλέπουν καθημερινά δεκάδες τροχονόμους και μοτοσικλετιστές στους δρόμους.
Live κυκλοφορία στα ΜΜΕ – Έρχονται ψηφιακοί χάρτες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προαναγγελία ενός νέου συστήματος άμεσης ενημέρωσης των Μέσων Ενημέρωσης.
«Αυτές τις μέρες θα πάρετε ένα μήνυμα για να ξεκινήσουμε αυτή τη συνεργασία. Θα υπάρχει μια ψηφιακή ενημέρωση των Μέσων και με χάρτες», δήλωσε.
Με βάση όσα περιέγραψε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να παρουσιάζουν τον χάρτη της κυκλοφορίας, ενώ τα ραδιόφωνα θα ενημερώνονται για τα κρίσιμα σημεία συμφόρησης ώστε να μεταδίδουν άμεσα πληροφορίες στους οδηγούς.
«Τριπλασιάσαμε τη δύναμη της Τροχαίας»
Ο υπουργός συνέδεσε την αυξημένη αστυνόμευση των δρόμων με την ενίσχυση του προσωπικού:
«Τριπλασιάσαμε τη δύναμη της Τροχαίας», δήλωσε, εξηγώντας ότι στην υπηρεσία τοποθετήθηκαν νέοι αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.
Παράλληλα, στην ομάδα ΚΟΜΒΟΣ έχουν αποσπαστεί πρόσθετοι αστυνομικοί και, όπως είπε, η ενίσχυση θα συνεχιστεί.
Η αυξημένη ένταση των τροχονομικών ελέγχων δεν είναι καινούργια κατεύθυνση. Ήδη τον Αύγουστο το υπουργείο είχε ανακοινώσει μέσω δηλώσεων Χρυσοχοΐδη περισσότερα από 26.000 αλκοτέστ μέσα σε μία εβδομάδα, μαζί με χιλιάδες άλλους τροχονομικούς ελέγχους
Παράνομο παρκάρισμα: «Απαράδεκτη συμπεριφορά – δεν θα το αφήσουμε έτσι»
Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την παράνομη στάθμευση, την οποία συνέδεσε και με την οδηγική κουλτούρα.
«Όπου “βολεύει” τον καθένα αφήνει το αυτοκίνητό του. Αυτό είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά», είπε.
Και προανήγγειλε παρέμβαση:
«Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της παράνομης στάθμευσης. Θέλουμε βοήθεια και από τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία το έχει ως κύριο έργο, αλλά να είστε βέβαιοι ότι δεν θα το αφήσουμε έτσι».
45.000 αλκοτέστ σε ένα τριήμερο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος στη συνέντευξη, πραγματοποιήθηκαν 45.000 αλκοτέστ μέσα σε ένα τριήμερο.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων έχει συμβάλει σε πτώση των τροχαίων ατυχημάτων και σε μειωμένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία εξαιτίας τροχαίων.
Πρόκειται για πολιτική που εφαρμόζεται συστηματικά τους τελευταίους μήνες. Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, το υπουργείο είχε παρουσιάσει και αλλαγές που εξετάζονταν για τη διαχείριση οχημάτων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θετικού αλκοτέστ.
Άδειες κρατουμένων: «Η κατάργησή τους θα ήταν απάνθρωπη»
Σαφής ήταν ο Χρυσοχοΐδης και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις άδειες κρατουμένων.
«Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το θέμα με την έννοια να καταργήσουμε τις άδειες, δεν θα ήταν ανθρώπινο», τόνισε.
Ο υπουργός έβαλε, ωστόσο, ζήτημα αυστηρού ελέγχου των προϋποθέσεων:
«Θέλει πάντα έλεγχο ποιος παίρνει άδεια και πώς παίρνει την άδεια, αυτά να τα δούμε, αλλά να καταργήσουμε τις άδειες των κρατουμένων θα είναι απάνθρωπο».
Υποστήριξε ακόμη ότι ποσοστό μη επιστροφής κάτω από 1% δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί αποτυχημένος ο θεσμός.
Η τοποθέτηση εντάσσεται στη συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί μετά την υπόθεση Αλκέτ Ριζάι. Σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν μία ημέρα νωρίτερα, ο Χρυσοχοΐδης είχε επίσης υπερασπιστεί τον θεσμό των αδειών ως ανθρώπινο και δημοκρατικό μέτρο και είχε δηλώσει ότι ο Ριζάι θα συλληφθεί.
Υπάρχει πάντως πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα: ο Μαρίνος Σκανδάμης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΕΛΑΣ, έχει αμφισβητήσει δημόσια την κυβερνητική διαχείριση της υπόθεσης και έχει επισημάνει ότι τις άδειες χορηγεί το αρμόδιο συμβούλιο κάθε καταστήματος κράτησης.
«Οι φυλακές μας δεν είναι σε καλή κατάσταση»
Ο Χρυσοχοΐδης αναγνώρισε παράλληλα σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού και υποδομών στις φυλακές.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 35% πληθυσμό μέσα στις φυλακές σε σχέση με πριν 3-4 χρόνια. Είναι άσχημες οι συνθήκες», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε προετοιμασία πέντε νέες φυλακές, με σημαντικότερο έργο τη νέα φυλακή στον Ασπρόπυργο, η οποία σχεδιάζεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο συγκρότημα του Κορυδαλλού.
Η κατεύθυνση που περιέγραψε είναι διπλή: εγκαταστάσεις υψηλής ασφάλειας όπου απαιτείται, αλλά ταυτόχρονα ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.
Τι είπε για την κυβέρνηση και την κοινωνία
Ερωτηθείς για την πολιτική αντιπαράθεση και χαρακτηρισμούς που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένους πολιτικούς.
«Η κοινωνία δοκιμάζεται από ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο συνίσταται στις συνέπειες που υπάρχουν λόγω της παγκόσμιας αναταραχής», είπε.
Παρουσίασε την Ελλάδα ως χώρα με δημοσιονομική σταθερότητα και υποστήριξε ότι η κυβερνητική προτεραιότητα πρέπει να είναι η στήριξη των πολιτών:
«Το ζητούμενο για εμάς τους υπουργούς και τα μέλη της κυβέρνησης είναι να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ούτως ώστε να ανακουφίσουμε την ελληνική κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
ΝΔ–ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές; «Θα τα δούμε στην πορεία»
Τέλος, όταν ρωτήθηκε εάν το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποτελέσει μετεκλογικό εταίρο της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δεν προχώρησε σε πρόβλεψη ή δέσμευση.
«Αυτή είναι μια κουβέντα η οποία απέχει από την εκλογή πάρα πολύ καιρό ακόμα. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ μεγάλος και δεν ξέρει κανείς τι γεγονότα θα μεσολαβήσουν», απάντησε.
Και έκλεισε το θέμα με τη φράση: «Θα τα δούμε στην πορεία όλα».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο