Batman

Batman
Ο Μπάτμαν είναι φανταστικός χαρακτήρας βιβλίων κόμικς της αμερικανικής DC Comics.

Στις αρχές του 1939, η επιτυχία του Superman στο Action Comics ώθησε τους εργαζόμενους της εταιρείας National Comics Publications (Εθνικές Εκδόσεις Κόμιξ) (μετέπειτα DC Comics) να αναζητήσει περισσότερους ηπερήρωες για τους τίτλους της. Ως απάντηση, ο Μπομπ Κέιν δημιούργησε τον χαρακτήρα με όνομα “the Bat-Man” (“O Άνθρωπος – Νυχτερίδα”) Η πρώτη εμφάνιση του Batman έγινε τον Μάιο του 1939 στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics. O χαρακτήρας έγινε τόσο δημοφιλής που την άνοιξη του 1940 δημοσιεύθηκε το πρώτο περιοδικό με βάση τον χαρακτήρα με τίτλο Batman #1.

Πλοκή

Ο νεαρός Mπρους Γουέιν (Bruce Wayne) είδε τους γονείς του να δολοφονούνται υποχθόνια μπροστά του από έναν κλέφτη. Ενήλικας πλέον, ο πολυδισεκατομμυριούχος Μπρους έγινε ο αυτόκλητος τιμωρός Batman. Δε διαθέτει υπερδυνάμεις, ωστόσο είναι έξυπνος, γυμνασμένος και εκπαιδευμένος σε διάφορες πολεμικές τέχνες. Ακόμα, έχει στην κατοχή του γκάτζετ, τα οποία χρησιμοποιεί εναντίον των εχθρών του.

Ο Mπάτμαν ζει στη Γκόθαμ Σίτι και έχει μία έπαυλη. Διαθέτει αυτοκίνητο, μηχανή, αεροπλάνο, καθώς και διάφορα άλλα μέσα μετακίνησης που ανήκουν στην εταιρεία του, Wayne Enterprises. Ο Mπάτμαν έχει για στόχο την απόδοση δικαιοσύνης χωρίς να καταφεύγει σε ακραίες λύσεις. Είναι επιφανής επιχειρηματίας, βιομήχανος και φιλάνθρωπος. Επίσης είναι ένας καταπληκτικός ντετέκτιβ και ιδιωτικός ερευνητής.

Η κάπα, η μάσκα και η στολή του, καθώς και η εμφάνιση που μοιάζει με νυχτερίδας, αποτελούν σημαντικό μέρος του συνολικού εξοπλισμού του. Ο Mπάτμαν, ως ανήλικος Μπρους Γουέιν, βρήκε μια σπηλιά στην οποία είδε κάποιες νυχτερίδες να πετάνε. Έτσι η νυχτερίδα έγινε το πλάσμα που τον ενέπνευσε. Γύρισε ανά τον κόσμο προκειμένου να μάθει πολεμικές τέχνες και να μάθει πώς να νικήσει τους φόβους του και να τους χρησιμοποιήσει προς όφελός του.

Ο Μπάτμαν από το 1989 έχει εμφανιστεί στις ταινίες Batman, Batman Returns, Batman Forever, Batman and Robin, Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises, Βatman v Superman: The Dawn of Justice και Justice League.Επίσης έχει εμφανιστεί σε διάφορες σειρές κινουμένων σχεδίων, σε βιντεοπαιχνίδια όπως το Batman: Arkham Asylum, Batman:Arkham City και Batman: Arkham Knight, καθώς και σε πολλά graphic novels, όπως το Βatman: Year One, το Βatman: Long Halloween, καθώς και το Βatman: The Dark Knight Returns του Frank Miller, όπου ένας ώριμος Bruce Wayne επανέρχεται στην ενεργό δράση για να αντιμετωπίσει τον Superman. Οι σημαντικότεροι εχθροί του Batman είναι οι Ra’s al Ghul, ο ψυχοπαθής και σαδιστής Joker, η Catwoman, ο Two-Face, ο Penguin, ο Riddler, η Poison Ivy, ο Mr. Freeze, ο Scarecrow, ο Bane, ο Clayface και η οργάνωση Black Glove. Ο Τζόκερ θεωρείται ως ο μεγαλύτερος και εμβληματικότερος κακός του Μπάτμαν.

Όλα αυτά τα χρόνια αρκετοί ηθοποιοί υποδύθηκαν των Μπάτμαν σε τηλεόραση και κινηματογράφο. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Λουίς Γουίλσον
  • Ρόμπερτ Λόυρεϊ
  • Άνταμ Γουέστ
  • Μίχαελ Κίτον
  • Βαν Κίλμερ
  • Τζόρτζ Κλούνεϊ
  • Κρίστιαν Μπέιλ
  • Μπεν Αφλεκ

Batman σχετικές ειδήσεις: