Ελλάδα

Φρούριο το κέντρο της Αθήνας λόγω Νίμιτς

Φρούριο το κέντρο της Αθήνας λόγω Νίμιτς
Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επίσκεψης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έφτασε με τα προτεινόμενα ονόματα στις "βαλίτσες" του.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας με ακροβολισμένους αστυνομικούς και κλειστούς δρόμους υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας γύρω από Σύνταγμα καθώς ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς συναντάται με τον τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας για την εξωτερική πολιτική Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο δρόμος μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία είναι κλειστός, ενώ στις 13:30 ο Μάθιου Νίμιτς συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Τα μέτρα ασφαλείας για τον Μάθιου Νίμιτς δοκιμάζουν τα νεύρα των οδηγών στην Αθήνα, αφού προηγήθηκε η αναχώρηση του ισραηλινού Προέδρου για Θεσσαλονίκη που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα.

Αισιόδοξος ο Νίμιτς

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός», δηλώνει ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μετά την Αθήνα επισκέπτεται τα Σκόπια. «Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Νιμιτς «πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. 

Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός. Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

-Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

– Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

-Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

– Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija.

Εντός Φεβρουαρίου η ελληνική πρόταση

Εντός του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα σχέδιο συμφώνου στην πλευρά των Σκοπίων, δήλωσε χθες στην ΕΡΤ, και στην «Επόμενη Μέρα», ο Νίκος Κοτζιάς και έθεσε ως προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας, ενώ αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη.

 Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της FYROM, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την καλή σχέση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος όπως είπε επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάποιες προτάσεις του τις αξιολογούμε θετικά, σε άλλες δεν συμφωνούμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση. εν πρόκειται να κάνω δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Θα τον δουν ας του τα πουν διότι δεν συνήθιζαν να το κάνουν στο παρελθόν, σημείωσε.

"Μερικοί απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος αλλά ως κυβερνήσεις δεν το ζητούσαν ποτέ", είπε και έκανε λόγο για ντοκουμέντα που υπάρχουν τα οποία περιγράφουν συμφωνίες «με τους πιο απίθανους υποχωρητικούς τρόπους». Δεν συμφέρει την ελληνική διπλωματία να τα εμφανίσει αυτά προς τα έξω, όμως αυτοί που τα έκαναν τα ξέρουν και η παράκλησή μου είναι να είναι πιο σεμνοί. Δεν ζητούσαν σε όλες τις περιόδους και όλοι οι διαπραγματευτές αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε.

Αναφερόμενος στις ονομασίες που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είπε ότι είναι 4 στα σλαβικά και η ονομασία Μακεδονία (Σκόπια) που αποτελεί πρόταση προ 15ετίας της ηγεσίας των Σκοπίων αλλά και ελληνικών κυβερνήσεων.

Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι σύνθετη ονομασία με σλαβικό αμετάφραστο προσδιορισμό είπε και εξήγησε ότι η διαπραγμάτευση για την ονομασία έχει 7 πτυχές: το όνομα, η χρήση του, η γλώσσα, η ταυτότητα, η εμπορική χρήση, τα ακρωνύμια και οι συντομεύσεις.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες είπε ότι είναι στο πλαίσιο του δικαιώματος των ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική άποψη, υπενθυμίζοντας ότι συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βασίστηκε στα οικονομικά ζητήματα. Και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η κυβερνητική πολιτική υπάρχει και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό, διευκρίνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments