Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: «Έγκλημα Πολέμου» στη Μαριούπολη

Διεθνής Αμνηστία: «Έγκλημα Πολέμου» στη Μαριούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά από δυόμισι μήνες διεξοδικής και ενδελεχούς έρευνας, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Ρωσία ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας

Μετά από δυόμισι μήνες διεξοδικής και ενδελεχούς έρευνας, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Ρωσία ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.  Πρόκειται αναντίρρητα για σοβαρή καταδίκη που προέρχεται από την κορυφαία Μη Κυβερνητική Οργάνωση παγκοσμίως, η οποία συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με κύριο αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς της Μαριούπολης για αρκετές ημέρες κατέλαβαν κάποια τμήματα της πόλης. Οι πολίτες της πόλης ζούσα σε άθλιες συνθήκες χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Η απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη ήταν πλέον εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβάρδισε την προηγούμενη ημέρα ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα δεκαεπτά άτομα να τραυματιστούν και τρεις πολίτες να χάσουν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων ήταν και ένα εξάχρονο παιδί.

Στη συνέχεια, οι αρχές της Ουκρανίας απέρριψαν  το τελεσίγραφο, που είχε αποσταλεί από τις ρωσικές δυνάμεις για παράδοση της πόλης μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, 21 Μαρτίου. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ήδη βομβαρδίσει περίπου το 80% των κτηρίων της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Επίσης, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο,  χιλιάδες κάτοικοι της πόλης έχουν απαχθεί και μεταφερθεί βιαίως στη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανακοίνωσε στις 28 Μαρτίου ότι η πόλη, που πολιορκούνταν επί σειρά εβδομάδων, έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και έκανε έκκληση για τη άμεση απομάκρυνση των εναπομεινάντων κατοίκων της Μαριούπολης (περίπου 160.000 άμαχοι) για ανθρωπιστικούς λόγους. Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης το 90% των κτηρίων στην πόλη υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων το 60% δέχτηκε ισχυρά πλήγματα και το 40% καταστράφηκε.

Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, θεωρεί έγκλημα πολέμου τον βομβαρδισμό του θεάτρου στη Μαριούπολη και το ρωσικό στρατό υπεύθυνο για το έγκλημα αυτό.

Έτσι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, «μετά από μήνες εντατικής έρευνας, ανάλυσης δορυφορικών εικόνων και συνεντεύξεων με δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, συμπεράναμε ότι το πλήγμα ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments