Πολιτισμός

Τεντέν: Το πιο διάσημο ”τσουλούφι” των κόμικ έχει τα γενέθλια του

Τεντέν: Το πιο διάσημο ”τσουλούφι” των κόμικ έχει τα γενέθλια του
Ο Τεντέν έλαμψε την δεκαετία του 1970 και αποτέλεσε ένα από τα πιο διαχρονικά κόμικ της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο Τεντέν, αυτός ο χάρτινος ήρωας με τα ξανθά μαλλιά και το χαρακτηριστικό τσουλούφι που εργαζόταν ως ρεπόρτερ και ταξίδευε σε κάθε γωνιά του πλανήτη μαζί με τον σκύλο του Μιλού, έχει σήμερα τα γενέθλια του. Ο Τεντέν ήρθε στην ζωή σαν σήμερα στις 10 Ιανουαρίου 1929 από το πενάκι του Βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί, γνωστότερου ως Ερζέ. 

Οι πρώτες του περιπέτειες δημοσιεύτηκαν στο νεανικό ένθετο της εφημερίδας των Βρυξελλών «20ος Αιώνας».

Η φιγούρα του Τεντέν γνώρισε μεγάλη επιτυχία μεταπολεμικά, προκαλώντας τη ζήλια του Γάλλου Προέδρου Σαρλ Ντε Γκολ, που είχε πει χαρακτηριστικά: ”Ο μοναδικός διεθνής ανταγωνιστής μου είναι ο Τεντέν”.

Ο Ερζέ κυκλοφόρησε 23 άλμπουμ με ήρωα τον Τεντέν, τα οποία μεταφράστηκαν σε 56 γλώσσες και πούλησαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το 1986 κυκλοφόρησε μεταθανάτια το ημιτελές άλμπουμ «Αλφ-Αρτ», με την τελευταία περιπέτεια του Τεντέν.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 η λάμψη του άρχισε να φθίνει, καθώς κατηγορήθηκε για μισογυνισμό και ρατσισμό. Επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο το 2011 με το τρισδιάστατο καρτούν ”Οι Περιπέτειες του Τετέν: Το μυστικό του μονόκερου”, που φέρει την υπογραφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι 23 από τις 24 περιπέτειες του Τεντέν, από τις εκδόσεις ”Μαμούθ Κόμικς”. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments