Οικονομία

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Έρχονται αλλαγές

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Έρχονται αλλαγές
Έρχονται αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς τα αποτελέσματα του μηχανισμού δεν είναι τα αναμενόμενα.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα δεχθεί βελτιωτικές αλλαγές καθώς σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει έως τον Φεβρουάριο στην αξιολόγηση των πιθανών διοικητικών και τεχνικών εμποδίων που εντοπίζονται από την υποβολή της αίτησης μέχρι και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ οφειλετών και δανειοληπτών.

Σύμφωνα με την έκθεση Συμμόρφωσης τα εμπόδια αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω και των αναγκαίων νομοθετικών τροποποιήσεων. Άλλωστε και στο τεχνικό μνημόνιο σημειώνεται ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια.

Σε αξιολόγηση των πιθανών διοικητικών και τεχνικών εμποδίων που εντοπίζονται στην υποβολή αίτησης και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ οφειλετών και δανειοληπτών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τον Φεβρουάριο.

Επίσης στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο επισημαίνεται η ανάγκη για μείωση του διοικητικού φόρτου στη συμπλήρωση των αιτήσεων και στην επίτευξη συμφωνίας. Για να επιτευχθεί αυτό, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να μειωθεί η υποχρέωση υποβολής των εγγράφων από τη στιγμή που αυτά είναι ηλεκτρονικά, αλλά και να δοθούν λύσεις για την αντιμετώπιση παραλείψεων, ανακολουθιών, σφαλμάτων και ανακριβειών στις αιτήσεις.

Παράλληλα οι Θεσμοί, καλούν την ελληνική πλευρά να εξουσιοδοτήσει τον αρμόδιο υπουργό, όπως αυτός προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης για την επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν την αμοιβή των συντονιστών. Απώτερος στόχος η αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό απαιτεί, σύμφωνα με τους Θεσμούς, την αποτελεσματική εφαρμογή των ενισχυμένων πλαισίων για την υποστήριξη της επίλυσης του NPL (αγορά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξωδικαστικός μηχανισμός, ηλεκτρονικές δημοπρασίες).

Σημειώνεται ότι και στην πρώτη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζεται ότι παρ’ όλο που ο μηχανισμός είναι σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2017, μόνο ένας μικρός αριθμός των περιπτώσεων έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι στιγμής. Η τρέχουσα αξιολόγηση εξετάζει πιθανές «βελτιώσεις», προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments