Διεθνή

Stratfor: Αυτοί είναι οι πραγματικοί στόχοι της επίθεσης στη Συρία

Stratfor: Αυτοί είναι οι πραγματικοί στόχοι της επίθεσης στη Συρία
Το γνωστό think tank Stratfor αναλύει τους πραγματικούς στόχους της επίθεσης στη Συρία, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές μίας προμελετημένης και προδιαγεγραμμένης πολεμικής επιχείρησης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Τις αθέατες πλευρές της επίθεσης στη Συρία κατά του Άσαντ από τις συμμαχικές δυνάμεις αναλύει το γνωστό think tank Stratfor

Σύμφωνα με την ανάλυση: O Ντοναλντ Τραμπ έδωσε την έγκριση για χτυπήματα ακριβείας στη Συρία στοχεύοντας σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της κυβέρνησης. Δήλωσε πως τα χτυπήματα εγκρίθηκαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία και πως η επιχείρηση κατά των χημικών όπλων της συριακής κυβέρνησης ενσωματώνει όλα τα «εργαλεία εθνικής δύναμης». 

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε δήλωσή της ευθυγραμμίστηκε με τον Λευκό Οίκο, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση είναι οι επιθέσεις να είναι «περιορισμένες και στοχευμένες» και ότι δεν έχουν ως σκοπό την παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι τα κανονικά κανάλια «αποκλιμάκωσης» με τη Ρωσία χρησιμοποιήθηκαν, αλλά δεν ενημερώθηκαν προκαταβολικά οι Ρώσοι για τους συγκεκριμένους στόχους και ότι δεν επιχείρησαν να παρέμβουν στην επίθεση, όπως αναμένονταν.

Ο σκοπός της επίθεσης υπερβαίνει την έννοια ενός τιμωρητικού χτυπήματος. Επεκτάθηκε σε μια συντονισμένη προσπάθεια να μειωθεί σοβαρά η ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Παράλληλα με την ομιλία Τραμπ από τη Συρία υπήρξαν αναφορές ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στόχευσαν επιστημονικά εργαστήρια στις επαρχίες της Δαμασκού και της Χολμς. 

Επιπλέον επιθέσεις αναφέρθηκαν κατά του αεροδρομίου Mezzeh -μια βασική βάση αεροπλάνων και ελικοπτέρων της συριακής ρεπουμπλικανικής φρουράς και μια από τις εγκαταστάσεις που συνδέονται με τις κυβερνητικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στην ανατολική Γούτα.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για επιθέσεις στο όρος Jabal Qassioun που έχει θέα στη Δαμασκό και πρόκειται για μια περιοχή με διοικητικά κέντρα του στρατού και θέσεις πυροβολικού που στήριξαν την εκστρατεία κατά της ανατολικής Γούτα. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Δαμασκό. Οι αναφορές για τις επιθέσεις ευθυγραμμίζονται με την προτεραιότητα να χτυπηθούν εγκαταστάσεις που συνδέονται με χημικά όπλα. 

Οι στόχοι ήταν σημαντικά ευρύτεροι απ’ ότι το 2017 όταν έγινε η επίθεση στη βάση Shayrat και περιελάμβαναν πάνω από έξι σημεία, περιλαμβανομένων αεροπορικών βάσεων και σημείων με χημικά όπλα.

Πέρα από τους άμεσους τακτικούς σκοπούς της μείωσης της ικανότητας της συριακής κυβέρνησης να διενεργεί χτυπήματα με χημικά όπλα, και την υπόσχεση να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση αν απαιτηθεί, η ομιλία Τραμπ άγγιξε μια ευρύτερη στρατηγική πρόθεση: να αμφισβητηθεί η παρουσία του Ιραν στη Συρία.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ ονοματίστηκαν ως «σύμμαχοι» στην προσπάθεια όχι μόνο να μειωθεί η ικανότητα χρήσης χημικών από τη συριακή κυβέρνηση αλλά και για το έργο κατά των ιρανικών συμφερόντων στην περιοχή. Το Κατάρ παρείχε στρατηγικό χώρο στα αμερικανικά βομβαρδιστικά B1 που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα οπλοστάσια των συμμάχων που έπληξαν την Συρία (pics &vids)

ΗΠΑ: Θα ξαναχτυπήσουμε αν το καθεστώς Άσαντ είναι αρκετά ανόητο να δοκιμάσει τη βούλησή μας

ΟΗΕ: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Συρία

Al Jazeera: Ψεύτικα βίντεο «στον αέρα» για τον βομβαρδισμό της Συρίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments