Πολιτική

Βουλή για Novartis: Σκληρό ροκ στην Ολομέλεια

Βουλή για Novartis: Σκληρό ροκ στην Ολομέλεια
Η Βουλή αποφασίζει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά δύο πρώην πρωθυπουργών και κατά οκτώ πρώην υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες, ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Η Ολομέλεια της Βουλής τοποθετείται σήμερα επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες. Η Βουλή αποφασίζει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος- Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχωρήσεων κομμάτων εκ της μειοψηφίας, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Προτείνει επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση

Ανεβαίνουν συνεχώς οι τόνοι στη Βουλή κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων για την υπόθεση της Novartis. Την αρχή έκανε το το ΚΚΕ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποχωρεί από την αίθουσα αμέσως μετά από την ομιλία του γενικού γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία για πολιτικές μεθοδεύσεις. Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα τόσο για το γεγονός ότι θα στηθούν 10 κάλπες όσο και για τα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές.

Σαμαράς: "Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας"

Εφόλης της ύλης πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε με την ομιλία του στην Βουλή για το κλείσιμο της Επιτροπής για την Novartis, ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέφερε: «Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του».

Στουρνάρας: Η μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης

Ο Γιάννης Στουρνάρας αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην συνέχεια χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης.

”Φοβήθηκαν την αποκάλυψη της αλήθειας διότι αν προχωρούσαν στην διερεύνηση της υπόθεσης, καλούσαν τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα αποκαλυπτόταν η ψευδομαρτυρία, η παντελής έλλειψη στοιχείων, οι αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν στους μάρτυρες προκειμένου να πουν αυτά που είπαν, οι ηθικοί αυτουργοί της υπόθεσης και τελικά η σκευωρία. Αντί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο έχουμε τη μεγαλύτερη σκευωρία της αντιπολίτευσης. Ένοχοι είναι άλλοι και μάλιστα πρόσωπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Η Μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης θα συνεχίσει να προκαλεί ζημιά στη χώρα. Δεν υπάρχει προηγούμενο στον αναπτυγμένο κόσμο με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανωνύμων μαρτύρων υπό κ αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, υποκείμενοι σε πιέσεις και σε εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία και ενδείξεις να στέλνονται 10 πολιτικά πρόσωπα κατηγορούμενα ,να ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί να στοχοποιούνται και να διαπομπεύονται”, σχολίασε αρχικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πικραμμένος: Βάναυση προσβολή της προσωπικότητας μου

«Ενώπιόν σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν. Μου ζητήθηκε να προσέλθω στην προανακρτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, στη Βουλή.

Λυκουρέντζος: Αρνούμαι να συμπράξω στον αποπροσανατολισμό – Είμαι αθώος

«Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα το άνοιγμα των λογαριασμών μου, την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και έρευνα του ονόματός μου και της ζωής μου. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αντικρούοντας τις κατηγορίες εναντίον του, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Λυκουρέντζος μίλησε για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσής» του, αλλά και για σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά τις δέκα κάλπες, σημειώνοντας: «Υποτίθεται ότι κρινόμεθα ατομικά, αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες».

Παπαγγελόπουλος: Η δικογραφία να επιστραφεί στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη για να κρίνει ανεπηρέαστη

«Αν η υπόθεση Novartis κλείσει με τη μέθοδο της παραγραφής, της αποσβεστικής προθεσμίας, τότε δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, αντί για την παραγραφή, επιλέγει την επιστροφή της δικογραφίας στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

«Σήμερα η ψήφος μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή του πολιτικού συστήματος που για πολλά χρόνια παρείχε ασυλία σε πολιτικά πρόσωπα κόντρα σε κάθε έννοια δικαιοσύνης και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός που επανέλαβε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο.

Μάριος Σαλμάς: Το σκάνδαλο Novartis δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα

O πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς διαμαρτυρήθηκε για την ύπαρξη δέκα καλπών και αναρωτήθηκε αν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει "όχι" για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και "ναι" για τον Λυκουρέντζο, ότι δηλαδή έχει αρμοδιότητα η Βουλή. «Υπάρχει πιθανότητα να πει κάποιος ναι στη δίωξη ενός από τους δέκα, όταν η επιτροπή δεν έχει διερευνήσει την υπόθεση; Πρέπει να είναι τρελός» είπε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Αναφερόμενος στην παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή σημείωσε ότι «μια πληροφορία που με αφορούσε η οποία εισφέρθηκε από έναν προστατευόμενο μάρτυρ , την παρέπεμψαν 159 βουλευτές να εξεταστεί, σε αναρμόδια επιτροπή».

Γιώργος Κουτρουμάνης: Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το όνομα, την τιμή και την εντιμότητά μου

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι ως απολογούμενος, αλλά σας κατηγορώ ότι συμμετέχετε ή ανέχεστε τις πρακτικές που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές τού δικαίου» ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και αναρωτήθηκε τι θα γίνει εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει την υπόθεση.

Επιμένει ο Πολάκης: Είστε βουτηγμένοι στη διαφθορά

«Το πρώτο συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα» τόνισε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

«Ο κ. Βενιζέλος και οι προκάτοχοί του έφτιαξαν έναν νόμο που να σας καθαρίζει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρεοκοπήσατε τη χώρα και ένα μεγάλο μέρος της χρεοκοπίας οφείλεται στον χώρο της υγείας» τόνισε ο κ. Πολάκης και χαρακτήρισε «εμετικό» τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, επειδή οδηγεί σε παραγραφές.

Πυρά Γεωργιάδη: Σκευωρία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαι άνθρωπος που δεν πήρα ποτέ φράγκο. Ενόρκως έχω υπηρετήσει το δημόσιο και ξαφνικά κατηγορούμαι για σκάνδαλα του Φαραώ», τόνισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση στη ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Προανακριτικής για την υπόθεση «Novartis».

«Εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μας διδάξατε την τυραννία της πλειοψηφίας. Να είστε βέβαιοι ότι οι πλειοψηφίες αλλάζουν και δεν θα σας ξεχάσουν. Όποιος από εσάς είναι εμπλεκόμενος σε αυτή την σκευωρία θα πάει στο δικαστήριο. Αν νομίζετε ότι ένας από εσάς θα γλιτώσει, κάνετε λάθος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είπε σήμερα ότι, το σκάνδαλο «Novartis» είναι πράγματι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους αλλά δεν αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα. Γιατί τότε ρε παιδιά μαζευτήκαμε δεύτερη φορά; Εμείς ζητάμε ταχείες διαδικασίες για τους πολιτικούς. Να πάνε αμέσως φυλακή. Όχι να τους έχετε 20 χρόνια υπό κατηγορία και υποστύλωση».

Λοβέρδος για Novartis: Η λάσπη που πετάξατε γύρισε επάνω σας

Ως την τελευταία κοινοβουλευτική πράξη μιας ελεεινής πλεκτάνης και ενός σχεδίου εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως είπε, αυτό γίνεται με τη θέση των «πολιτικών αντιπάλων» εκτός πολιτικής, με τη μετατροπή τους δηλαδή σε πρόσωπα που αφορούν τον ποινικό νόμο, κι όχι την πολιτική, κι όχι τη Βουλή κι όχι τα κόμματα. Προσέθεσε ότι πρόκειται για «ελεεινή πλεκτάνη», που «εμπεριέχει τα πλέον αποκρουστικά στοιχεία, που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές και που θα μείνουν στην ιστορία ως ένα μαύρο κεφάλαιο της ελληνικής πολιτικής».

Βενιζέλος: Άνθρακες ο θησαυρός για την Novartis

Για την υπόθεση Νοvartis, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί δικανική, πολιτική και θεσμική ήττα, και την κατηγόρησε ότι είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα στη Βουλή, συνεχίζοντας να παίζει παιχνίδια εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της δημοκρατικής παράταξης. «Στοχοποιείτε τα μη αρεστά σας πρόσωπα. Όλη η βάση της είναι κατά της συναλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Γεννηματά: Αυλαία με κακοστημένη παράσταση

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της στην Βουλή ότι «σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακο-στημένη κι εν τέλει κακο-παιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο. Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών. Μια κοινοβουλευτική παρωδία, με ένα ταιριαστό, άδοξο τέλος».

Θεοδωράκης στη Βουλή για τη Novartis: Διαδικασία-παρωδία

Διαδικασία-παρωδία χαρακτήρισε τη συζήτηση για την υπόθεση Νovartis ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Όλοι θα μιλήσουν για μια καλοπαιγμένη παράσταση, για μια διαδικασία-παρωδία. Eίναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι για την εικόνα σήμερα της Βουλής και ας αναρωτηθούμε πού οδηγούμαστε. Εμείς πάντως σ’ αυτή την πορεία δεν θα είμαστε παρόντες» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος πρόσθεσε ότι το έργο της προανακριτικής ήταν εξαρχής υπονομευμένο, και θα καταγραφεί ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου.

Βασίλης Λεβέντης: Η Βουλή έσφαλε

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ανέφερε ότι η στιγμή που συνέρχεται το κοινοβούλιο με παραπομπή βουλευτών, τ. υπουργών και πρωθυπουργών είναι θλιβερή, τονίζοντας επίσης ότι « καλό θα ήταν στην καριέρα όλων τέτοιες στιγμές να μην υπάρχουν». Ο κ. Λεβέντης είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «θα έπραττε σωστά αν είχε επαρκή στοιχεία» ωστόσο σημείωσε ότι τα στοιχεία όχι μόνο δεν ήταν επαρκή αλλά ήταν και ατεκμηρίωτα.

Παπαχριστόπουλος: Θέλει αρετή και τόλμη η κοινοβουλευτική δημοκρατία και αυτή η κυβέρνηση την έχει

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στην Βουλή στην συζήτηση επί του πορίσματος για την υπόθεση NOVARTIS αναφέρθηκε στο θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων τονίζοντας ότι δεν είναι κουκουλοφόροι αλλά νομοθετικά κατοχυρωμένοι. Εκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις στην υπόθεση και αναφέρθηκε στα χρήματα που έδινε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε μέσα ενημέρωσης.

"Για ένα ζήτημα ηθικής τάξης 23.000 ευρώ, ο πρωθυπουργός ξήλωσε δύο υπουργούς και έδωσε ένα μήνυμα παντού" είπε και συμπλήρωσε ότι τόσα χρόνια δεν έχει "ανοίξει μύτη" όπως είπε για τα panama papers, για τις εξωχώριες, για τις λίστες, για τους οικονομικούς παραδείσους,.

"Θέλει αρετή και τόλμη η κοινοβουλευτική δημοκρατία και αυτή την αρετή και τη τόλμη την έχει αυτή η κυβέρνηση" κατέληξε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βουλή Live: Η «μάχη» για την Novartis – Αποχώρησε το ΚΚΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments