Οικονομία

Κορρές: Από ένα μικρό φαρμακείο στην κορυφή του κόσμου

Κορρές: Από ένα μικρό φαρμακείο στην κορυφή του κόσμου
Κορρές: Ο Γιώργος Κορρές δημιούργησε την παγκόσμια εταιρεία φυσικών καλλυντικών που φέρει το όνομά του το 1996.

Κορρές: Αρχές της δεκαετίας του 1970 και πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου της μητέρας του, ξεκινάει το παιχνίδι με τα συστατικά και τα προϊόντα. Σε ηλικία οκτώ ετών ο Γιώργος Κορρές πηγαίνει στις διημερεύσεις του Σαββάτου, τακτοποιεί τα ράφια, βοηθάει στην ετήσια απογραφή. Ένα απόγευμα ανακοινώνει ότι όταν μεγαλώσει θα φτιάχνει κρέμες. Η μητέρα του και οι πωλητές ελβετικής μάρκας καλλυντικών που βρίσκονται στο φαρμακείο, χαμογελούν.

Το 1988 ως φοιτητής της φαρμακευτικής ακόμα ξεκινάει να εργάζεται στο φαρμακείο Τζιβανίδη, το παλαιότερο φαρμακείο Ομοιοπαθητικής στην Αθήνα. Εκεί αρχίζει να πειραματίζεται με τα φυσικά φαρμακευτικά συστατικά, αναπτύσσοντας σκευάσματα από βότανα, φάρμακα φυσικής προέλευσης και στη συνέχεια καλλυντικά προϊόντα. Το 1992, ο Γιώργος Κορρές δημιουργεί στο φαρμακείο, Εργαστήριο Ομοιοπαθητικής στα πρότυπα εργαστηρίων του εξωτερικού. Με οδηγό την κληρονομιά αυτού του φαρμακείου, τη γνώση και την εμπειρία από τα 3,000 ομοιοπαθητικά σκευάσματα και το πάθος για τη φυσική κατεύθυνση, ξεκινάει να αναπτύσσει φόρμουλες που τις δοκιμάζει στους φίλους του.

Το 1996, γεννιέται η ΚΟΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Η φιλοσοφία απλή – χρήση βοτάνων και φυσικών/βιολογικών συστατικών υψηλής ποιότητας, φόρμουλες φιλικές προς το δέρμα και το περιβάλλον με κλινικά ελεγμένη αποτελεσματικότητα, προσιτή τιμή, προσφέροντας τη δυνατότητα καθημερινής χρήσης και με χαρακτηριστική αισθητική που εμπνέει και «μας κάνει χαρούμενους».

Πρώτο προϊόν ένα αρωματικό σιρόπι για το λαιμό με μέλι και γλυκάνισο, εμπνευσμένο από το θερμαντικό ρακόμελο που έφτιαχνε ο παππούς Γιώργος Κορρές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο. Πρώτο καλλυντικό και παγκόσμια καινοτομία – η πρώτη φυσική κρέμα 24ωρης ενυδάτωσης – το Άγριο Τριαντάφυλλο, το οποίο παραμένει best-seller σε όλες τις αγορές, 24 χρόνια μετά.

Το 1999, έχουμε την πρώτη εξαγωγή η οποία ξεκινάε από ένα φαρμακείο της Κρήτης. Εκεί ανακαλύπτει ένας Αμερικανός τα προϊόντα κατά τη διάρκεια των διακοπών του και ζητάει να τα «ταξιδέψει» εκτός συνόρων. Το 2000, η buyer του καταστήματος Harvey Nichols στο Λονδίνο βλέπει τα προϊόντα ΚΟΡΡΕΣ στη Νέα Υόρκη και τα ζητά για ένα νεοϊδρυθέν τμήμα με την ονομασία Beyond Beauty που συγκεντρώνει niche brands απ’ όλο τον κόσμο. Η κίνηση αυτή αποτελεί το ξεκίνημα για συνεργασία με τα καλύτερα καταστήματα σε Αγγλία και Γαλλία [Selfridges, Harrods, Liberty’s, Bon Marche, Galleries Lafayette]. Σαφώς, δεν είναι μια κίνηση προσχεδιασμένη, αλλά καταλήγει σε ένα φαινόμενο ντόμινο, όπου η μια χώρα «φέρνει» την άλλη.

Το 2003, λανσάρεται το Γιαούρτι Cooling Gel, η δεύτερη παγκόσμια καινοτομία της ΚΟΡΡΕΣ. Εμπνευσμένη από το παραδοσιακό «φάρμακο» της γιαγιάς – γιαούρτι στην πλάτη για το έγκαυμα από τον ήλιο – η συγκεκριμένη καλλυντική φόρμουλα είναι η πρώτη στον κόσμο με βρώσιμο γιαούρτι.

Αποτέλεσμα τριετούς ανάπτυξης, το Cooling Gel αποκτά φανατικό κοινό σε χρόνο ρεκόρ και αποτελεί ένα από τα κλασσικά best-sellers του φαρμακείου, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 1,000 τεμάχια για κάθε ημέρα του καλοκαιριού. Την ίδια χρονιά ξεκινάει και η συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η πρώτη από μια σειρά συνεργασιών με τοπικούς καλλιεργητές, με σκοπό την ανάδειξη των πολύτιμων ελληνικών βοτάνων. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας απονέμει στον Γιώργο Κορρέ το Βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Ένα χρόνο αργότερα έχουμε δύο νέα καταστήματα στη Βαρκελώνη και το μεγάλο άνοιγμα στην Αμερική, μέσω του δικτύου Sephora. Μια μικρή ελληνική εταιρεία – cult κατά τους Αμερικανούς – φαίνεται να κερδίζει σταδιακά το κοινό μιας κορεσμένης και απαιτητικής αγοράς. Παράλληλα, ακολουθώντας τη βραβευμένη με ΝΟΜΠΕΛ Χημείας ανακάλυψη του πρωτεασώματος [ubiquitin-mediated protein degradation], το Εργαστήριο Έρευνας & Ανάπτυξης ΚΟΡΡΕΣ σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεκινάει πρωτογενή έρευνα στον τομέα Πρωτεάσωμα και Ανθρώπινη Γήρανση, μελετώντας την ενδυνάμωση του πρωτεασώματος με φυσικά αντιοξειδωτικά.

Το 2006, τα ελληνικά βότανα ξεκινούν το επόμενο μεγάλο τους ταξίδι…Ασία – Ιαπωνία και Κίνα, οι πρώτοι σταθμοί. Πίσω στην Ελλάδα, η ομάδα δουλεύει εντατικά σε μία νέα σειρά προϊόντων, ΚΟΡΡΕΣ Nutraceuticals, ανάμεσα στα οποία και η γνωστή μαρμελάδα με σύκα, δαμάσκηνα και μέλι δια χειρός Παρλιάρου, η οποία βραβεύεται από το περιοδικό Gourmet της Ελευθεροτυπίας. Την ίδια χρονιά λανσάρεται η σειρά μακιγιάζ ΚΟΡΡΕΣ Χρώμα, βασισμένη στη φιλοσοφία περιποίησης του προσώπου με φυσικά δραστικά, ενώ η εταιρεία καταχωρείται στη λίστα των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη έχοντας την 247η θέση.

Ένα χρόνο αργότερα, το ταξίδι των ελληνικών βοτάνων συνεχίζεται με το άνοιγμα καταστημάτων σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Σανγκάη, Μαδρίτη, Βιέννη, Γενεύη, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απονέμει τιμητική διάκριση στον Γιώργο Κορρέ για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς η εταιρεία εισάγεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ το Νοέμβρη πραγματοποιείται το πρώτο διεθνές συνέδριο φυσικών καλλυντικών στο Παρίσι [Natural Beauty Summit / Cosmetics & Sustainability]. Ο Γιώργος Κορρές, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των διοργανωτών, ανοίγει τη μία από τις τρεις μέρες του συνεδρίου.

Το 2008, η ΚΟΡΡΕΣ λαμβάνει το πρώτο Βραβείο Καινοτομίας – World’s Most Innovative Brand – στα βραβεία ICN [International Cosmetic News] & ΗΒΑ Global Expo. Πρώτο βραβείο και για το flagship κατάστημα ΚΟΡΡΕΣ στο Σόχο της Νέας Υόρκης [Retail Renovation Competition 2008].

Η εταιρεία παρουσιάζει τον πίνακα Formula Facts στη συσκευασία των προϊόντων της, επικοινωνώντας με ειλικρίνεια και διαφάνεια το ποσοστό φυσικότητας κάθε φόρμουλας, καθώς επίσης και τα συστατικά που επιλέγονται/αποφεύγονται με τρόπο κατανοητό από όλους.

Το τολμηρό –και πρωτόγνωρο για τη βιομηχανία καλλυντικών– βήμα επιβραβεύεται από καταναλωτές, ειδικούς και δημοσιογράφους, ενώ η Sephora Αμερικής χρησιμοποιεί τον πίνακα ΚΟΡΡΕΣ για την αξιολόγηση όλων των εταιρειών φυσικών καλλυντικών που εκπροσωπεί. Το Δεκέμβριο, λανσάρεται το πρώτο άρωμα ΚΟΡΡΕΣ. Ένα άρωμα που εκφράστηκε μέσα από τρεις διαφορετικές συνθέσεις, η κάθε μία από τις οποίες δημιουργήθηκε ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες. Γκρας, Τόκυο, Γενεύη.

Κοινός παρονομαστής ο Γιώργος Κορρές σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους αρωματοποιούς παγκοσμίως – ένα διαφορετικό οίκο για κάθε άρωμα. Το 2009, στο τέλος της χρονιάς ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση της ελληνικής χλωρίδας, ένα μακροχρόνιο όραμα της ομάδας ΚΟΡΡΕΣ με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση των μοναδικών βοτάνων της χώρας.

Ένα όραμα που εκφράζεται, επίσης, μέσα από την επιστημονική μελέτη των ιδιοτήτων των βοτάνων, την παροχή κινήτρων και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στις βιολογικές καλλιέργειες, το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο τοπικών συνεργατών/βιοκαλλιεργητών, αλλά και με τη δημιουργία μίας πρότυπης Μονάδας Εκχυλίσεως Βιολογικών Βοτάνων, μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα.

Ενέργειες με έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην ουσιαστική υποστήριξη τοπικών κοινωνιών, στη διατηρησιμότητα φυτικών πληθυσμών και στην τελική παραγωγή ελληνικών οργανικών φυτικών εκχυλισμάτων εγγυημένης ποιότητας.

Στόχος της εταιρείας παραμένει η ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικών προϊόντων, βασισμένων σε δραστικά συστατικά φυσικής προέλευσης, η προαγωγή της έρευνας στα φυσικά συστατικά σε συνδυασμό με τη βιοχημεία του δέρματος και η ανάδειξη των πολύτιμων ελληνικών βοτάνων.

Στο πλαίσιο αυτό η ερευνητική πρόταση της ΚΟΡΡΕΣ επιτυγχάνει τον υψηλότερο βαθμό πανευρωπαϊκά και εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή η τετραετής μελέτη αντιγηραντικής και αντηλιακής δράσης 3,600 φυσικών δραστικών. Η τετραετής μελέτη υλοποιείται σε συνεργασία με 8 πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού [From Biodiversity to Chemodiversity: Novel Plant Produced Compounds with Agrochemical and Cosmetic Ιnterest, AGROCOS].

Το 2011, και δεκαπέντε χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, ο Γιώργος Κορρές επιστρέφει στην κλασσική συνταγή του παππού του βασισμένη αυτή τη φορά στα αρωματικά φυτά της Νάξου και παρουσιάζει ένα συλλεκτικό, ευεργετικό ρακόμελο, γιορτάζοντας έτσι το μικρό αυτό ταξίδι μιας ελληνικής μάρκας μέσα από το φαρμακείο με συνοδοιπόρους τους φίλους, συμφοιτητές, συναδέλφους φαρμακοποιούς.

Εμπνευσμένη από τον πιο δημοφιλή προορισμό του κόσμου και τη μόνη ποικιλία σταφυλιού που σώζεται από την αρχαιότητα, η ΚΟΡΡΕΣ το 2014 αναπτύσσει μια σειρά περιποίησης σώματος βασισμένη στο Ασύρτικο Σαντορίνης – γηγενής λευκή ποικιλία σταφυλιού που συναντάται σε άνυδρα ηφαιστειακά εδάφη. Αυτό το μοναδικό συστατικό καλλιεργείται και συλλέγεται από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων/ Santowines – μία από τις πολλές συνεργασίες της ΚΟΡΡΕΣ στο πλαίσιο στήριξης της τοπικής οικονομίας και ανάδειξης του πλούτου της ελληνικής φύσης.

Στην κορυφή του κόσμου

Στη Βόρεια Αμερική (2η μεγαλύτερη αγορά μετά την Ελλάδα), η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της συνέχισε να ενδυναμώνει τη μάρκα στα σημαντικά κανάλια διανομής όπως το τηλεοπτικό κανάλι ΗSN, και στo Korresusa.com, ενώ πέτυχε και συνεργασίες με νέους retailers όπως το Macys. Στην Ευρώπη, πρωταγωνιστές συνεχίζουν να είναι οι Γερμανία, Νορβηγία, Γαλλία και Αγγλία. Επιπλέον ξεκίνησε νέα συνεργασία στην αγορά της Ιταλίας και της Μάλτας.

Στην Γερμανία, πέτυχε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στις πωλήσεις προερχόμενο κυρίως από την θετική πορεία των βασικών retailers σε Γερμανία (Muller, Budnikowsky) και Ελβετία (Coop,Globus), το λανσάρισμα νέων προϊόντων, την περαιτέρω αύξηση της αναγνωσιμότητας της μάρκας μέσω προωθητικών ενεργειών καθώς και των νέων πελατών στο κανάλι E-Commerce.

Στη Νορβηγία, ο Όμιλος ΚΟΡΡΕΣ με παρουσία στα VITA -μια από τις πιο επώνυμες αλυσίδες καταστημάτων καλλυντικών με πολύ υψηλή συμμετοχή σε μερίδιο στην αγορά καλλυντικών της χώρας- συνέχισε μέσω λανσαρίσματος νέων προϊόντων. Στην Αγγλία, η ενίσχυση της διανομής στις αλυσίδες Wait Rose και Sainsbury’s, καθώς και η οργανική ανάπτυξη σε στρατηγικά κανάλια όπως το e-commerce και το πολυκατάστημα Marks & Spenser, οδήγησαν σε περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων στην αγορά.

Τέλος, ο όμιλος πέτυχε την είσοδο του στην αγορά της Ιταλίας μέσο της αλυσίδας Μarionnaud και της Μαλτας. Επιπροσθετα,το 2ο εξάμηνο του 2018 ξεκίνησαν οι πωλήσεις προς Χονγκ Κονγκ μέσω της εταιρίας Profex, γνωρίζοντας πολύ θετική ανταπόκριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments