Οικονομία

ΕΣΕΕ: Ανάκαμψη στο εμπόριο, κάτι αλλάζει

ΕΣΕΕ: Ανάκαμψη στο εμπόριο, κάτι αλλάζει
Ισχυρή ανάκαμψη των εργοδοτών στο εμπόριο, η οποία ξεκίνησε σταδιακά από το 2015, βλέπει η ΕΣΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάκαμψη του εμπορίου εκκίνησε σταδιακά το 2015 (από 68.419 το Β΄ τρίμηνο του 2015 σε 80.192 το Β΄ τρίμηνο του 2017), σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο για την οικονομία, της ΕΣΕΕ.

Παράλληλα, οι αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο εμφανίζουν ενδείξεις σταθεροποίησης, έπειτα από μακρά περίοδο συρρίκνωσης, με ήπια ωστόσο τάση ανάκαμψης (από 160.038 το Β΄ τρίμηνο του 2016 σε 163.096 το Β΄ τρίμηνο του 2017).

Η εξέλιξη αυτή γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικότερα: το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων, η έλλειψη ρευστότητας, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός (ιδιαίτερα από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις), οι πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και το κλίμα αβεβαιότητας από τις ενδεχόμενες νέες υποχρεώσεις που μπορεί να προκύψουν από το τρίτο μνημόνιο κατά τις αξιολογήσεις.

Παράλληλα, το εμπόριο στράφηκε σε μικρότερο βαθμό στην οικογένεια για κάλυψη τυχόν κενών θέσεων εργασίας και υποστήριξη της λειτουργίας της επιχείρησης,. σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας, δείχνοντας προτίμηση σε πιο εξειδικευμένες μορφές εργασίας (μισθωτοί).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments