Διεθνή

Η Ελληνίδα ερωμένη του Κεμάλ Ατατούρκ που έγινε εξώφυλλο τσιγάρων (pics)

Η Ελληνίδα ερωμένη του Κεμάλ Ατατούρκ που έγινε εξώφυλλο τσιγάρων (pics)
Η Ζωζώ Νταλμάς είναι η ξανθιά καλλονή που αποτυπώθηκε στο πακέτο των τσιγάρων Sante. Το www.pagenews.gr ψάχνει στα άδυτα της ερωτικής της σχέσης με τον Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 79 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του κράτους της κοσμικής Τουρκίας.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου του 1881 και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη σαν σήμερα, 10 Νοεμβρίου του1938. Ο Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός, αποτέλεσε την πιο ηγετική μορφή στην γείτονα χώρα και τον ιδρυτή τπου κοσμικού κράτους της Τουρκίας αν και για να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν δίστασε ωστόσο να προβεί σε αγριότητες, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων.

Παρά τα αίσχη κατά συγκεκτιμένων λαών θεωρείται ακόμα ο πιο χαρισματικός ηγέτης, του οποίου η μορφή, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα. Το προσωνύμιο «Ατατούρκ», το έλαβε από τους πολίτες της Τουρκίας και σημαίνει «πατέρας των Τούρκων».

Ωστόσο πέρα από τον ηγέτη Κεμάλ υπήρχε και η άλλη πλευρά. Η ανθρώπινη. Εκείνη που γνώριζε μόνο η Ελληνίδα ερωτμένη του Ζωζώ Νταλμάς.

Η ξανθιά καλονή, εικονίζεται στο θρυλικό πακέτο των Sante, που κυκλοφόρησαν το 1931. Τότε όλοι έψαχναν να βρουν ποια είναι η μυστηριώδης γυναίκα που κοσμούσε το πακέτο. Πολλοί πίστευαν ότι επρόκειτο για μια κυρία της καλής κοινωνίαςτων Αθηνών που δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομά της.

Η Ζωζώ Νταλμάς γεννήθηκε το 1905 στην Κωνσταντινούπολη. Μία ζωή γεμάτη έρωτες, περιπέτειες, πριγκιπικά παλάτια, επιτυχίες, τραγούδι, χορό και έναν μεγάλο έρωτα, αυτόν με τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι λεπτομέρειες της περιπετειώδους ζωή της έγιναν γνωστές μέσα από το βιβλίο «Εγώ, η Ζωζώ Νταλμάς» που έγραψε ο Βασίλης Κολοβός, τον οποίο συναντούσε σε ένα καφενεδάκι στην Κυψέλη.  «Έζησα τα πάντα, έκανα τα πάντα, δεν είχα φραγμούς, ήμουν ελεύθερη. Βασιλάκο, έλα να σου δώσω ένα φιλί» του έλεγε «Να διηγηθώ το ρομάντζο της ζωής μου! Μεγάλες λέξεις, πόζες, ξελιγώματα, ε; Αλλά ησυχάστε, δεν πρόκειται για τέτοιο πράγμα. Νομίζετε πως μία καλλιτέχνις της δικής μου ιδιοσυγκρασίας, μποέμισσα από κούνια και αδιόρθωτη αναρχική που δεν μπορεί να ανεχθεί ρέγουλες, ετικέτες και δεσμούς σκλαβιάς, δεν έχει καμία φιλοσοφική αρχή; Ε, λοιπόν εγώ έχω μία. Η ζωή δεν έχει καμία απολύτως αξία όταν δεν μοιάζει με ρομάντζο».

Ο έρωτας με τον Κεμάλ Με τον Κεμάλ Ατατούρκ γνωρίστηκαν σε ένα νυχτερινό μαγαζί που χόρευε η Ζωζώ. Όταν τελείωσε τον χορό της, εκείνος την κάλεσε στο τραπέζι του και στην συνέχεια πέρασαν τη νύχτα μαζί.

Στις 6.30 το επόμενο πρωί, ο Κεμάλ έφυγε αλλά έδωσε εντολή στο υπηρετικό προσωπικό, όταν εκείνη ξυπνήσει να την περιποιηθούν. Της είχε αφήσει μάλιστα κι ένα χαρτονόμισμα χιλίων λιρών στο κομοδίνο «διά τις καλές της υπηρεσίες».

Η κίνηση του Κεμάλ προσέβαλε την Ελληνίδα ντίβα. Άρπαξε το χαρτονόμισμα και εκεί που ήταν έτοιμη να το σκίσει είδε επάνω στο χαρτονόμισμα το πρόσωπο του άνδρα με τον οποίο είχε κοιμηθεί.

Τότε πήρε ένα ψαλίδι και έκοψε προσεχτικά το κομμάτι που ήταν η εικόνα του. Το υπόλοιπο κομμάτι με την τρύπα στη μέση το άφησε στη θέση του μαζί με ένα σημείωμα που έγραφε: «Από αυτό που μου αφήσατε πήρα μόνο αυτό που μου χρειαζόταν. Το υπόλοιπο σας το επιστρέφω γιατί μου είναι εντελώς άχρηστο».

Ο Κεμάλ συγκλονίστηκε από την κίνησή της και το ίδιο βράδυ της έστειλε στο θέατρο λουλούδια κι ένα πανάκριβο κόσμημα. Η Ζωζώ τα γύρισε πίσω. Αυτο συνέχισε να γίνεται γαι αρκετά βράδια μέχρι που εκείνη υπέκυψε στη γοητεία του.Η σχέση τους κράτησε πολλά χρόνια, εως και λίγο πριν από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Η ίδια είχε πει ότι σε προσωπικές στιγμές ο Κεμάλ της έκανε εξομολογήσεις. Σε συνέντευξή της το 1962, είπε: «Άστα «μπαμπά», του έλεγα ειρωνικά, «το θες ή δεν το θες, είσαι Ρωμιός! Από πού ήταν η γιαγιά σου; Δεν ήταν η κυρα-Μαρία από τα Γιάννενα; Ύστερα τούρκεψες, «μπαμπά»! Κι αυτός χαχάνιζε, χτυπιόταν, άρπαζε ένα μπουκάλι με ρακή, έπινε στην υγειά μου και στην ελληνοτουρκική φιλία».

Ο Κεμάλ είχε αδυναμία στη ρακή και σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους έπινε συστηματικά και μάλλον είχε εθιστεί στο ποτό. Άλλωστε πέθανε από κίρρωση του ύπατος, το 1937.

Μόνη και φτωχή Παρά την πλούσια ζωή της η Ζωζώ Νταλμάς, πέθανε σε ένα δυάρι, δύο υπόγεια κάτω από τη γη, στην οδό Τρικάλων στους Αμπελόκηπους, όπου της πήγαιναν φαγητό οι γείτονες και κάποιοι άνθρωποι του θεάτρου. Πέθανε το 1988 μόνη.

«Γλεντώ, πίνω, αγαπώ. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς γλέντι, χωρίς έρωτα. Οι άνθρωποι τυλίγουν τη ζωή με πολλή ετικέτα, τη φορτώνουν με σοβαρότητα. Κι αυτό είναι το δράμα τους. Ο έρωτας και το γλέντι λύνουν από τη ζωή τα δεσμά και της δίνουν έναν τόνο ελαφρότητας που είναι στη φύση της» είχε πει.

Ωστόσο υπάρχει και μία άλλη εκδοχή που λέει ότι η Ζωζώ Νταλμάς ήταν ανοιχτοχέρα και σπάταλη. Αποχώρησε από τη σκηνή το 1957 και πέθανε στην Αθήνα στις 2 Αγυστου του 1988 πάμπτωχη και ξεχασμένη σε οίκο ευγηρίας. Λένε μάλιστα πως την κηδεία της, την έκανε ένας παλιός χορευτής και θαυμαστής της, ο Δημήτρης Ιβάνωφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments