Διεθνή

Ράτκο Μλάντιτς: Ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον «χασάπη της Σρεμπρένιτσα»

Ράτκο Μλάντιτς: Ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον «χασάπη της Σρεμπρένιτσα»
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Ράτκο Μλάντιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και η γενοκτονία.

άΟ πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς άρχισε να φωνάζει λίγο πριν το προεδρείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης του απαγγείλει την ετυμηγορία επιβάλλοντας του ποινή ισόβιας κάθειρξης για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μλάντις απομακρύνθηκε από την αίθουσα πριν του ακούσει την ετυμηγορία ενώ υποβλήθηκε σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, με τον δικηγόρο του να ζητά από το δικαστήριο να καθυστερήσει την έκδοσή της , επικαλούμενος την υπέρταση που παρουσίασε ο πελάτης του.  Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα να εκδοθεί αργότερα η ετυμηγορία και γι’ αυτό ο Μλάντιτς άρχισε να φωνάζει με αποτέλεσμα να τον βγάλουν έξω από την αίθουσα.

Ο Μλάντιτς κατηγορείται ότι ήταν "ο εγκέφαλος πίσω από τον φόνο χιλιάδων ανθρώπων" και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Σερβοβόσνιοι, όπου επαινείται ως ο "Σέρβος Ντε Γκολ".

Μαζί με το πολιτικό του άλτερ έγκο, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι "ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης" ενός μέρους της Βοσνίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγές σερβικό κράτος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σερζ Μπράμερτς. Το ICTY, που δημιουργήθηκε το 1993 για να δικαστούν όσοι κατηγορούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια, θα εκδώσει σήμερα "μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ιστορίας του", προτού κλείσει οριστικά τις πόρτες του στις 31 Δεκεμβρίου. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments