Ελλάδα

Αύριο η κηδεία του Θανάση Χαρμάνη

Αύριο η κηδεία του Θανάση Χαρμάνη
Στις τρεις το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Θανάση Χαρμάνη, του ιδρυτή των εκδόσεων Ύψιλον/βιβλία, που "έφυγε" από τη ζωή το Σάββατο.

Κηδεύεται αύριο στις τρεις το μεσημέρι ο εκδότης Θανάσης Χαρμάνης, που πέθανε σε ηλικία 68 ετών το περασμένο Σάββατο.

Ο Θανάσης Χαρμάνης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του,το Βόλο. Αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου και σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. 

Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στον εκδοτικό τομέα, ιδρύοντας στην αρχή τον βραχύβιο εκδοτικό οίκο «Ανδρομέδα» με πολιτικά κυρίως βιβλία και, κατόπιν, τις εκδόσεις « Ύψιλον/βιβλία», που γεννήθηκαν το 1979 στα Εξάρχεια, και περιλαμβάνουν περισσότερους από επτακόσιους τίτλους, με σημαντικά κείμενα και σπουδαία ονόματα και στους δυο βασικούς θεματικούς άξονες των εκδόσεων, την πολιτική και τη λογοτεχνία. 

Οι εκδόσεις ύψιλον/βιβλία γεννήθηκαν το 1979 στα Εξάρχεια, όπου και κατοικούν μέχρι σήμερα. Τα πρώτα βιβλία ήταν μια πρωτοποριακή σειρά σε μικρό σχήμα τσέπης (11×18) και γυαλιστερά έγχρωμα εξώφυλλα. Η συγκεκριμένη αισθητική στην εμφάνιση των βιβλίων συνεχίζεται, σε μεγάλο βαθμό, έως τώρα. Από την αρχή, οι δύο βασικοί θεματικοί άξονες αφορούν στην πολιτική και στη λογοτεχνία.

Στον τομέα της πολιτικής, κυκλοφόρησε μια ευρεία σειρά βιβλίων με κείμενα των ιδρυτών της Σχολής της Φρανκφούρτης, όπως και κλασικών θεωρητικών του μαρξισμού, και στη συνέχεια, στην καινούργια χιλιετηρίδα, στη σειρά Σταυροδρόμια, φιλοσοφικά δοκίμια σύγχρονων διανοητών. Μεγάλη τιμή συνιστά η εμπιστοσύνη που έδειξε ο Κορνήλιος Καστοριάδης στον εκδοτικό μας οίκο, παραχωρώντας την αποκλειστικότητα του έργου του, μέχρι το θάνατό του. 

 Στον τομέα της ξένης λογοτεχνίας, έχουν παρουσιαστεί έργα εμβληματικών συγγραφέων κυρίως του 20ού αιώνα (Γουλφ, Ζενέ, Κενώ, Κορτάσαρ, Μπέκετ, Μπόρχες, Περέκ, κ.ά.) και, για πρώτη φορά στα ελληνικά, πολλά κείμενα σχετικά με τον υπερρεαλισμό. Παράλληλα, δημιουργήθηκε η παιδική λογοτεχνική σειρά Αερόστατο, με μεταφράσεις κλασικών βιβλίων «για παιδιά και νέους όλων των εποχών». 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments