Γυναίκα
pagenews.gr / Γυναίκα / Αρτηριακή πίεση: Σύμμαχος το φυλλικό οξύ, που περιέχουν τα σκούρα πράσινα λαχανικά
Αρτηριακή πίεση: Σύμμαχος το φυλλικό οξύ, που περιέχουν τα σκούρα πράσινα λαχανικά | Pagenews.gr
Pagenews Team 11 Ιανουαρίου 2018, 10:25 11 Ιανουαρίου 2018, 10:25

Η έρευνα έγινε από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με επιστήμονες του νοσοκομείου «Brigham and Women’s Hospital» στη Βοστόνη, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι το φυλλικό οξύ συμβάλει στην ισορροπία του οργανισμού για την αρτηριακή πίεση.

Πρόκειται για μια μεγάλης διάρκειας μελέτη (8 έτη), της οποίας τα αποτελέσματα έδειξαν καθαρά ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ακόμη ότι και άλλες έρευνες που έχουν εστιάσει στη συμβολή του φυλλικού οξέως στον οργανισμό, έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η μακροχρόνια χορήγησή του μπορεί να συμβάλει και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Παρατήρησαν μάλιστα ότι οι γυναίκες που θέλουν να κυοφορήσουν θα πρέπει να έχουν επάρκεια φυλλικού οξέος στον οργανισμό τους για να αποφευχθούν τυχόν συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο, όπως η διασχιδής ράχη, οι δυσμορφίες του εγκεφάλου ή του κρανίου. Για το λόγο αυτό, συμβουλεύουν τις μέλλουσες μαμάδες να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στη μεσογειακή ή -αν επιτρέπει ο γιατρός τους- να λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής φυλλικού οξέως.

Πού βρίσκουμε το φυλλικό οξύ

Εξηγώντας  το πώς μπορεί κανείς να λάβει επαρκώς φυλλικό οξύ μέσω της διατροφής τους οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι, τα σπαράγγια, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα παντζάρια και τα μπιζέλια, ενώ αρκετή ποσότητα έχει και το λάχανο και το καρότο. Επίσης μεγάλη ποσότητα περιέχουν τα εσπεριδοειδή, όπως είναι τα πορτοκάλια, η παπάγια, το γκρέιπφρουτ, τα σταφύλια, αλλά και φρούτα όπως η μπανάνα, το πεπόνι, το αβοκάντο και οι φράουλες.

Το φυλλικό οξύ, είναι απαραίτητο για να παράγει ο οργανισμός νέα κύτταρα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και για να αποτρέψουν την εμφάνιση της αναιμίας. Παράλληλα, είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. 

Tο φυλλικό οξύ, σε συνεργασία με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12, βοηθούν τον οργανισμό να διασπά και να συνθέτει νέες πρωτεΐνες.

Ετικέτες: 


2018